ARTIKELYamaha

MusicCast-app voor alle apparaten

Jullie hadden al veel apparaten die je via apps kon bedienen. Voor de AV-receivers was er eentje, voor netwerkspelers weer een andere app. Is het de bedoeling dat al die apps samensmelten in de MusicCast-app? Dus dat je alle functies van alle apparaten vanuit één plek kan bedienen?
Eigenlijk is er al sprake van een samensmelting. In de MusicCast-app krijgt de gebruiker een goed overzicht van alle aangesloten apparaten. Hij kan alles aanpassen naar wens. De naam van een zone kan bijvoorbeeld ‘woonkamer’, een modelnaam of iets persoonlijks zijn. De grote afbeelding die er bij hoort, kan je zelfs vervangen door een eigen foto. Iedereen in het gezin kan bovendien de app naar eigen smaak aanpassen. Wil je het op een bepaalde manier aanpassen op je iPad en anders op je smartphone, dan kan dat. Dit is een detail, maar iedereen houdt er wel van. En door die aanpasmogelijkheden verleid je gebruikers om met de app te spelen. En zo komen zij in contact met alle functies. Als je bijvoorbeeld een verbonden AV-receiver selecteert, dan krijg je in de app een overzicht van alle bronnen. Die worden getoond met heldere afbeeldingen. Je kan de volgorde van bronnen veranderen en niet-gebruikte aansluitingen verwijderen, zodat alles overzichtelijk blijft. Ook streamingdiensten die geconfigureerd zijn op een audiotoestel zie je hier opduiken. Dat kan Spotify, Juke of Napster zijn, bijvoorbeeld. Spotify omdat het de grootste is, Juke en Napster omdat ze zeer geschikt zijn voor multiroom. Je kan bij Juke en Napster simultaan zes verschillende liedjes naar zes kamers streamen. Bij Spotify is het altijd beperkt tot één kamer. Als je kamers wil combineren om dezelfde muziek te laten afspelen, raak je de ‘link’-knop aan en selecteer je een master-kamer. Daarna tik je gewoon op de toestellen die je wil koppelen. Ontkoppelen is ook heel eenvoudig.  

Dit alles kan je beschouwen als de basisbediening. Wil je bijvoorbeeld bij een AV-receiver meer doen, zoals de DSP, speakerinstellingen, video-processing, enzovoort aanpassen, dan word je vanuit de MusicCast-app doorgestuurd naar een meer uitgebreide controller-app voor dat toestel. Dus: de MusicCast-app is de basale controller, met de bestaande app als de volgende stap. Wil de gebruiker details, dan krijgt hij details. Maar de eerste prioriteit is de klant niet lastig te vallen met 25 apps in één keer. “Niet nadenken, gewoon gebruiken” is ons motto.

MERK

EDITORS' CHOICE