ARTIKELYamaha

Interview met Michael Geise van Yamaha

Een van de grootste lanceringen op IFA was ongetwijfeld MusicCast van Yamaha. Het Japanse hifi-merk springt op multiroom. En dat met een naam die meer dan een decennia geleden gelinkt was aan toestellen die je kan beschouwen als voorlopers van de huidige lichting multiroom-toestellen. Yamaha kiest bewust opnieuw voor de MusicCast-naam, ook wel net om zijn hifi-roots te benadrukken. Het systeem lijkt echter zeer toekomstgericht en – vooral – zeer volledig. Met meer dan 20 compatibele Multicast-apparaten, waaronder AV-receivers, stereoreceivers, soundbars, miniketens, en meer, is dit alleszins een van de grootste lanceringen in het multiroom-segment ooit. Tijd om ons licht te gaan opsteken bij Michael Geise, manager AV Products bij Yamaha Music Europe.

Waarom brengt Yamaha net nu MusicCast uit?
Tegenwoordig hebben de meeste mensen een vrij goed netwerk en zijn ze het gewend om met netwerken om te gaan. En sinds smartphones en tablets deel van het dagelijks leven werden, is iedereen gewend om ‘iets’ te verdelen van een slim toestel naar een tv of vanaf een NAS-schijf. Het wordt heel normaal. Natuurlijk zijn er ook andere merken die draadloze multiroom-systemen uitbrengen, maar deze merken richten zich hoofdzakelijk op streaming speakers. Iedereen heeft deze draadloze streaming speakers, maar de realiteit is dat ze gelimiteerd zijn. Zowel op vlak van geluid als mogelijkheden. Daarom is dit het moment om iets nieuw aan te bieden. Waar alle 
anderen stoppen, daar beginnen wij. Als het gaat om geluidskwaliteit, flexibiliteit, connectiviteit, en het verdelen van zowel interne als externe bronnen.

Jullie willen dus zowel flexibiliteit als jullie hifi-erfgoed uitspelen?
Zeker, één van onze sterkste punten is ongetwijfeld flexibiliteit. Welke bron dan ook die een gebruiker aan een MusicCast-systeem hangt, hij kan die bron naar alle andere MusicCast-toestellen verdelen. Ook analoge inputs, zoals vinyl: als hij een MusicCast-receiver gebruikt met een phono-ingang. Als hij een HDMI-bron hangt aan een compatibele AV-receiver, dan kan dat ook verdeeld worden, incluis de Audio Return Channel (ARC) van een televisie. Het is zelfs mogelijk om Airplay-audio naar MusicCast-toestellen te sturen. Dit is toch een sterk punt. En uiteraard kunnen traditionele coax- en optische aansluitingen gestreamd worden. 

MERK

EDITORS' CHOICE