ARTIKELSonus faber

Toekomst

Na deze bijzonder overtuigende demonstratie is iedereen inmiddels erg nieuwsgierig geworden op welke wijze al dit moois nu eigenlijk wordt vervaardigd, en om dat te gaan ervaren begeven we ons naar de bovenverdieping. Hier staat het overgrote deel van de oppervlakte in dienst van de Sonus Faber productie en is naast een perfecte klimaatregeling, ook heel veel daglicht aanwezig voor een optimaal werkklimaat. Niet geheel toevallig omdat deze pal bij de ingang staat, valt mijn oog als eerste op een in aanbouw zijnde, speciale ivoorwitte uitvoering van de prachtige Aida.

Productie Sonus Faber Aida

De zorg waarmee alles plaatsvindt, de afwerkingskwaliteit en het lijnenspel, zijn zoals bij eigenlijk alle Sonus Faber modellen, oogverblindend. Maar dat het zelfs nog indrukwekkender kan, bewijst een afgemonteerd paar ‘The Sonus Faber’s’ wat er tegenover staat. Dit is het absolute topmodel van dit Italiaanse merk en mijn hemel, wat een enorm gevaarte is dit zeg! Voor mijzelf en de meeste gasten is het ook de allereerste en waarschijnlijk ook de enige keer in ons leven, dat we dit model in levende lijve kunnen aanschouwen. Helaas staan ze niet aangesloten om te beluisteren. Wat trouwens ook meteen duidelijk is in deze fabriek, hoewel de naam atelier er eigenlijk veel beter bij zou passen, is dat er veel handwerk en vooral vaardigheid bij de fabricage komt kijken. In principe worden bij Sonus Faber alleen de luidsprekerunits (op specificatie) en de kasten kant-en-klaar aangeleverd en wordt de fabricage van de wisselfilters, de met leer beklede delen en de eindassemblage, verder allemaal in deze fabriek in gemeente Arcugnano uitgevoerd.

Uiteraard zorgt dit weer voor een aantal kippenvel momenten. Want wat is er mooier dan naar leerbewerking te kijken die door vaardige vrouwenhanden wordt uitgevoerd. De uitbestede onderdelen zoals de kasten, worden bij een houtbewerkingsfabriek in de omgeving vervaardigd die hoofdzakelijk voor Sonus Faber werkt. In dezelfde zijvleugel als ook de filters worden gesoldeerd, bevindt zich als laatste de assemblagelijn van één van mijn favorieten in de vorm van de prestigieuze Homage serie. Oftewel veel gepolijst chroom en die adembenemend mooie 3- dimensionale lakafwerking waar dit Italiaanse merk zo beroemd door is geworden.

Fine Sounds Group toekomst
Net als we denken dat we nu zo langzamerhand wel helemaal op de hoogte zijn van zo ongeveer alles wat met het merk te maken heeft, wordt ons ook een kijkje in de toekomst gegund. Want aan de overkant van het Sonus Faber bedrijfspand, bevindt zich namelijk een kleiner en minder opvallend onderkomen waar de ontwerpafdeling van de complete Fine Sounds Group is gevestigd! Dat zoiets razend interessant is blijkt al meteen bij binnenkomst. Want naast een ware stortvloed aan modellen, vormen, materialen, kleuren en ‘moodboards’, zijn er ook veel nieuwe ontwikkelingen zichtbaar. Wat te denken van de toekomst van Audio Research in de vorm van een nieuwe serie die naast de bestaande modellen komt met zeer sterke retro invloeden, nieuwe toekomstige houtsoorten en kleuren van Sonus Faber en zelfs een ‘sneak peak’ van een kleinere variant van de Aida! Vooral erg boeiend is de wand waarbij het complete gedachtengoed van de Ex3ma’s zichtbaar wordt gemaakt. Dit begint met de vele voorstudies en het stap voor stap ontstaan van het lijnenspel en eindigt bij verwijzingen naar stealth producten, toonaangevende mega bouwwerken en super sportauto’s. Wat het echter vooral verklaard is de onthullende inzage in de creatieve vrijheid en zorgvuldigheid waarmee uiteindelijk tot iedere keuze wordt gekomen.

Conclusie
Wat een jubileumbezoek en wat een totaalbelevenis! Audio evenementen van dit formaat maak je zelfs als recensent maar hoogstzelden mee en kosten nog moeite waren door de organisatie gespaard om van dit jubileum een werkelijk fantastisch evenement te maken. Het organiseren en regelen van dit alles moet slopend zijn geweest, wat werd bevestigd toen ik tijdens de laatste avond van een dame van de PR afdeling hoorde, dat aan deze twee dagen maar liefst zes maanden voorbereiding vooraf is gegaan! Een echte mega klus, maar wat mij betreft meer dan geslaagd. Feitelijk laat Sonus Faber met dit alles zien dat het veel meer is dan enkel een topluidsprekerfabrikant en dat echte culturele bagage en verantwoord produceren, net zo goed hand in hand kunnen gaan als de uiteindelijke geluidweergave en de totaalintegratie voor thuis en interieur. Wat de Ex3ma betreft zal dit vooralsnog een product voor de ‘happy few’ zijn. Maar zullen er absoluut de nodige vindingen in de minder extreme modellen van de nabije toekomst te vinden zijn. Modellen met waarschijnlijk nog meer neutraliteit, precisie en snelheid dan de huidige generatie, maar uiteraard wel met behoud van die typische Italiaanse ziel.

Importeur: Audiac B.V.
tel: 030-6049000
e-mail: info@audiac.nl
www.audiac.nl

MERK

EDITORS' CHOICE