ARTIKELSony

En via USB? Kan ik zo 4K-content afspelen?

Eric Beeckmans | 15 februari 2014 | Fotografie Fabrikant | Sony | Importeur: Sony Nederland

Alle 4K-televisies beschikken over meerdere USB-aansluitingen, niet ongewoon voor een high-end toestel. Je sluit er een USB-stick of harde schijf met al je media op aan en de ingebouwde mediaspeler doet de rest. Maar kan de mediaspeler ook overweg met 4K-content? Helaas, bij de meeste toestellen is de mediaspeler wel in staat om 4K-foto's te tonen, maar geen 4K-video. Firmware upgrades zullen geen heil brengen, vermits er nieuwe hardware nodig is om 4K-video af te spelen. Enkel de LG LA9709 en LA9659 en de Panasonic TX-L65WT600E kunnen ook 4K-video aan. Samsung liet weten dat zij een oplossing hebben om 4K via USB aan te leveren, maar ze gebruiken daarvoor wel een eigen formaat, gebaseerd op vier aparte Full HD streams. Daardoor is een transcoding stap nodig om bestaande content op die manier te structureren, wat absoluut geen ideale oplossing is.

Zijn video-streaming diensten de oplossing?


De FMP-X1 4K-mediaspeler van Sony is voorlopig niet in Europa verkrijgbaar.

Ook via streaming diensten verwachten we op termijn 4K-content te zien. Voor twee daarvan is er een speciale speler nodig. In de VS lanceerde Sony zijn 'Video Unlimited 4K' dienst. Met behulp van een speciale 4K-speler (de FMP-X1, kostprijs 699 USD) zal je 4K-films en tv-reeksen kunnen bekijken. De prijzen variëren van 7,99 USD voor 24 uur huren van een film tot 29,99 USD om een film te kopen. Helaas, Sony heeft nog geen plannen aangekondigd om de dienst naar Europa te brengen.

Odemax is een VOD-dienst die momenteel in beta is en ook al 4K-content aanbiedt, via de RedRay-speler (1.657 euro). De speler komt van de firma RED, bekend omwille van zijn professionele filmcamera's. Odemax lijkt momenteel vooral indie filmmakers op het oog te hebben, maar zou ook blockbusters uitbrengen op termijn.


RED, het bedrijf bekend van zijn 4K camera's brengt in het voorjaar ook een 4K mediaspeler op de markt.

Maar streaming diensten zouden ook perfect geïntegreerd kunnen worden in de bestaande Smart TV platformen van de tv-fabrikanten. Netflix, een van de meest populaire Video on Demand diensten, wil binnen een tot twee jaar met 4K-streaming starten. YouTube heeft al 4K-content op zijn servers staan. Kijk als voorbeeld even naar deze prachtige clip https://www.youtube.com/watch?v=QNce_8WHTGc. Op je computer bekijk je die in 4K door als resolutie 'original' te kiezen, al moet je natuurlijk ook over een 4K-scherm beschikken. De tv-versie van YouTube laat die resolutie voorlopig niet toe en we weten niet wanneer YouTube dit zal implementeren.


Netflix, de bekende video on demand dienst ziet 4K helemaal zitten. Ze willen al in 2014 met 4K-streaming starten.

Of de huidige generatie televisies die 4K-streaming diensten zullen ondersteunen lijkt twijfelachtig. Opnieuw zijn enkel de LG LA9709 en LA9659 en de Panasonic TX-L65WT600E daar klaar voor. En dan moet je nog rekening houden met de enorme hoeveelheid data die gepaard gaan met een 4K-streaming dienst. Een film met degelijke kwaliteit zou makkelijk rond de 100GB uitkomen, al kan ook hier het gebruik van de H.265 codec beterschap brengen. Samsung heeft, dankzij de Smart Evolution Kit, de optie om zijn hardware daarvoor aan te passen. Sony liet ook uitschijnen dat het HEVC zal kunnen implementeren op bestaande sets.


EDITORS' CHOICE