ARTIKELSony

Zijn er al televisies te koop?

Eric Beeckmans | 15 februari 2014 | Fotografie Fabrikant | Sony | Importeur: Sony Nederland


De 58 inch Toshiba 58M9363DG komt met een prijs van 3.500 euro al aardig in de buurt van de prijs van Full HD topmodellen.

Er zijn al heel wat 4K-schermen op de markt verkrijgbaar. De Toshiba 55ZL2 (8.999 euro) was in 2012 niet alleen het eerste 4K-scherm op de markt, het is ook de eerste en voorlopig enige tv waarop je 3D zonder bril ziet. Daarna kwamen de LG 84LM96000 (15.000 euro) en de Sony KDL-84X9005 (25.000 euro), dat zijn 84 inch schermen, een maat waar de UHD-resolutie echt wel wat te bieden heeft. Ook projectoren zijn er al in 4K-varianten, denk maar aan de Sony VPL-VW1000ES (19.000 euro).

In het najaar van 2013 werd echter duidelijk dat alle fabrikanten de 4K-kaart trokken en ook kleinere, ietwat zachter geprijsde modellen in de markt wilden zetten. Dat leidde prompt tot een eerste kleine prijzen-oorlog. Ondertussen hebben LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony en Toshiba allemaal een of meerdere 4K-modellen. De maten variëren van 55 tot 65 inch en de prijzen variëren tussen 3.500 en 6.500 euro.

Van al die modellen is enkel de Panasonic Tx-L65WT600E al uitgerust met HDMI 2.0 Zoals we eerder al vermeldden is dat een vereiste voor het Ultra HD logo. Maar bijna alle andere fabrikanten hebben een oplossing klaar staan. Sony en Toshiba bevestigden dat de huidige 4K-tv's dankzij een gratis firmware update een HDMI 2.0-aansluiting zullen krijgen. Bij Samsung en Philips zal je na aankoop van een nieuwe externe aansluitingsdoos een HDMI 2.0 aansluiting krijgen op de bestaande toestellen. Enkel LG heeft voorlopig geen oplossing klaar.

8K? *slik*

Dacht je dat 4K het nieuwe nec plus ultra was? Neen, die titel behoort aan 8K. Inderdaad, een resolutie van 7680x4320! 16x meer pixels dan Full HD. Op IFA konden we bij Sharp al een 85 inch scherm met die resolutie bewonderen. De beelden zijn zo gedetailleerd, zo echt dat we bijna voor een raam leken te staan. Zelfs als we er vlak bij stonden. De BBC en het Japanse NHK gebruikten deze technologie al voor een aantal uitzendingen tijdens de Olympische Spelen in London. Maar daar zal het voorlopig bij blijven, 8K in de woonkamer is nog vele jaren ver.

Fijn, maar zijn er al 4K Blu-ray's?


Het 'Mastered in 4K' logo van Sony is een kwaliteitslabel voor Blu-ray films, maar het zijn geen echte 4K-beelden.

De huidige Blu-ray standaard heeft geen voorzieningen voor 4K-video. Sony lanceert wel een aantal titels onder de noemer 'Mastered in 4K', maar dat zijn gewone Blu-ray schijven, met dat verschil dat ze wel gebaseerd zijn op een 4K-Master en in de best mogelijke kwaliteit gecomprimeerd zijn voor Blu-ray. De volledige uitleg vind je verder in dit nummer in ons artikel over het bezoek aan de Sony studio's in LA.

Opgelet ook met Blu-ray-spelers die vandaag al 4K 'ondersteunen'. Dat wijst voorlopig enkel op een ingebouwde scaler zodat je alle content kan upscalen naar 4K. Vrij nutteloos volgens ons want de ingebouwde scalers in een 4K-tv doen hetzelfde werk en doen dat beter.

Een echte uitbreiding van de Blu-ray standaard naar 4K toe is wel mogelijk. Wanneer en zelfs of die er zal komen is nog niet geweten. Het Blu-ray consortium is erg karig met info over een mogelijke 4K-standaard, voorlopig weten we enkel dat de optie onderzocht wordt.

Wat zou de impact zijn van een 4K Blu-ray standaard? De overgang zal erg lijken op wat er met 3D gebeurde. Je zal met andere woorden een nieuwe speler moeten aankopen want de kans dat huidige spelers via firmware de 4K-standaard zullen ondersteunen is zo goed als onbestaande. Een van de redenen daarvoor is dat 4K-schijven vermoedelijk gebruik zullen maken van de nieuwe H.265 codec, beter gekend onder de naam HEVC (High Efficiency Video Codec). Deze opvolger van het huidige H.264 levert bestanden af die tussen de 30-50% kleiner zijn dan de H.264-bestanden terwijl de kwaliteit gelijk blijft. HEVC is echter gloednieuw, de standaard werd pas gepubliceerd op 7 juni 2013. Bestaande spelers en televisies die over de nodige hardware beschikken voor deze standaard zijn zeldzaam. Enkel de LG LA9709 en LA9659 hebben ondersteuning voor HEVC aan boord.


EDITORS' CHOICE