ARTIKEL

Belang van de blues

"In één ding ben ik heel fanatiek: en dat is het belang van de blues uitdragen. Zonder de blues was er geen disco, geen funk, geen punk, geen rock `n roll geweest. Alles is gebaseerd op de vier maten, de heartbeat, van de blues. Punk is ook gewoon rhythm & blues, maar dan rapper gespeeld. En veel meer image dan muziek. Die, allez, hoe noemt die ook alweer, god hebbe zijn ziel, a ja Malcolm McLaren, heeft die hele marketingtrend uitgevonden."

"De echte punk werd uitgevonden door The New York Dolls. Maar het is typisch Engels, da`s altijd meer imago dan muziek geweest. Zelfs de Stones, die hebben muzikaal alles gepikt van Chuck Berry. Maar goed, de punk; mensen vinden soms dat ik punk ben. TC Matic klonk als PIL, zeggen ze dan. Maar wij waren er vóór PIL, sorry Johnny. Zij wilden in ons voorprogramma staan, maar dan moesten wij ze wel betalen. Ja, fuck you."

André Hazes

"Het is Europees wat ik doe. Europese blues."Maar Arno", zeggen ze dan, "gij zijt zo wit gelijk un aspirien, waarom wilde gij die zwarte Amerikanen nadoen?" Maar ik doe niemand na. Ik snuif álles op, ben zo open als een hoerenmadam. Sorry hoor, maar onze cultuur is veel rijker dan de Engelse of Amerikaanse. Alles komt hier samen. Ik woon in Brussel. Ik pis naar het zuiden en Parijs is nat, pis ik naar het noorden is Amsterdam nat. Jordaanse muziek, ik vind dat prachtig. Dat is muziek met Joodse en Portugese roots. Gelijk Piaf, gelijk fado. De Zangeres Zonder Naam! [zingt De Meid van de Straat] Johnny Jordaan! [Zingt Bij Ons in de Jordaan] En niet te vergeten André Hazes. Die kwam mij een keer opzoeken toen ik bij EMI in Hilversum zat. Die was fan van mij, wilde mij ontmoeten. Maar ik wist niet wie hij was. Ben daarna naar zijn platen gaan luisteren. Uit een andere hoek kwam natuurlijk Brel, een grote invloed. Ik vond hem bizar, zwaar."

Nieuwe muziek

"Ik zoek verschrikkelijk veel naar nieuwe muziek. Alleen hou ik niet van retro, geen nostalgische kopies van de jaren 60. Wat ik goed vind? Originele dingen als Arcade Fire, Animal Collective en Madensuyu uit Gent, met alleen drum en gitaar. Volstrekt eigen. Ik koop nog altijd cd`s, ben de laatste der Mohikanen. Mijn zoon van veertien is een enorme muziekfreak, die zoekt dingen op internet. Ik kijk dan vaak mee, al heeft hij dat niet liever. Hij heeft een andere smaak, maar houdt ook van The Clash, gelukkig. Ik zie ook nog veel concerten. Woon vijfhonderd meter van de AB [Ancienne Belgique-red]. Heb daar laatst nog die geweldige nieuwe band gezien uit Engeland, een beetje Joy Divsion-achtig, die gasten die dé plaat van 2009 maakte. Allez, hoe noemen die ook alweer?"

De eerste keer dat Arno weer in Nederland optreedt, is 4 september tijdens het festival Into The Great Wide Open op Vlieland.

www.arno.be


EDITORS' CHOICE