ARTIKEL

Arno Hintjens Muziekbeleving

Met zijn achttiende(!) soloplaat Brussld maakte oud-TC Matic-zanger Arno Hintjens (Oostende 1949) een van de mooiste platen uit zijn indrukwekkende carriëre. Tijd om de onnavolgbare peetvader van de Belgenpop en Ridder in de Franse Kunsten en Letteren aan de tand te voelen in De Muziekbeleving Van...Uiteraard onder het genot van een goed glas wijn. Arno over zijn jeugd in Oostende, Engelse meisjes, The Kinks, koken voor Marvin Gaye, André Hazes en muziek die voelt gelijk de`n eerste keer da`k klaarkwam.

De muzikale roots in de familie gaan terug naar mijn grootmoeder. Zij zong bij stomme films in de cinema`s van Oostende. Tijdens de pauze. Dat waren nog echte pauzes toen. Zo heeft ze mijn grootvader ontmoet.


Foto: Pias

Die zat een keer met een vriend bij zo`n film, maar moest naar het toilet tijdens de pauze. Toen hij terug kwam zei zijn vriend: "Je weet niet wat je gemist hebt". Toen is mijn grootvader nog speciaal eens teruggekomen en werd op slag verliefd op de zangeres, die dus mijn grootmoeder bleek te zijn.

Greco & Lynn

"Mijn moeder was een groot fan van Franse muziek, in het bijzonder Juliette Gréco. Zong ze tijdens de afwas. [Arno zingt La Mer van Gréco] .Dat werd in mijn moeders versie La Merde. Mijn vader hield van Brel, maar meer nog van Engelse jazz en Vera Lynn. [Zingt Harbour Lights van Lynn]. Hij was mecanicien van Spitfires bij de RAF. Die had vijf jaar van zijn jeugd doorgebracht in Engeland. Dat kwam door de oorlog. Toen de Duitsers binnenvielen moest mijn grootvader naar Engeland vluchten. Die stond op de zwarte lijst, was links. In die tijd was links nog echt links, hè"


EDITORS' CHOICE