Servi-Q, AMAA, Centripetal en Hepta

In de verbindende hal tussen de twee grootste zalen van de AZ-show zien we importeur Servi-Q met een statische display staan. Op de display veel hoofdtelefoons van Audio-Technica. Nu kenden we het merk vooral vanwege de professionele apparatuur, maar het mag gezegd worden; de nieuwe consumentenlijn hoofdtelefoons ziet er bijzonder goed uit. De pro-achtergrond verraadt zich echter in de bijzonder eerlijke weergave en een paar typische pro-trucjes. Zo kun je de oorschelpen van de spierwitte ATH-M50 onder een hoek van 90 graden wegdraaien. Niet verwonderlijk, want hij behoort al jarenlang tot de standaarduitrusting van menig deejay. 

Naast de hoofdtelefoons staat ook nog een stevige draaitafel te glimmen: de AT-LP1240USB. Ook weer een apparaat dat van oorsprong is bedoeld voor dj’s maar tegenwoordig ook zijn weg weet te vinden naar de hifi-markt, waar de term Direct Drive tot voor kort voldoende was om een product als niet-interessant af te doen. Maar zoals wel vaker in de hifi-wereld komen er nieuwe inzichten, en is de Direct-Drive voorzichtig bezig met een comeback.

Ondanks het feit dat we beide grote vinyl-liefhebbers zijn, raken we vooral onder de indruk van een kleine zwart kastje met een blauw display. Het is een Bluetooth AptX ontvanger van het Franse merk Advance Acoustics, de WTX-1000. Met dit kleine kastje kun je muziek die op een smartphone of tablet staat draadloos en in ongecomprimeerde kwaliteit (ook als FLAC of Apple Lossless) naar je muziekinstallatie streamen. De WTX-1000 gebruikt daarvoor het Bluetooth AptX protocol, maar ondersteunt daarnaast ook alle andere (gecomprimeerde) Bluetooth protocollen. Het aansluiten op je installatie kan via de analoge uitgang van de WTX-1000, maar als je een betere DAC in je set hebt kun je ook digitaal optisch of coaxiaal uit.

AMAA
Op de plattegrond stond in de centrale hal op de derde verdieping importeur AMAA ingetekend. Ons niet bekend, dus maar eens een kijkje genomen. Het bleek te gaan om Pickupnaald.nl, een drukbezochte stand want er liepen genoeg analoogliefhebbers rond. Niko de Graaf (in de hifiwereld lange tijd bekend als de man achter Eurogram, de importeur van o.a. Von Schweickert en KR Electronics) en zijn vrouw Els voorzien de liefhebber van analoge muziekweergave tegenwoordig niet alleen van nieuwe pick-up naalden, elementen en allerlei nuttige accessoires, maar ook van advies dat gebaseerd is op jarenlange ervaring.

De hoek van pickupnaald.nl ((c) Max)

Zijn kennis en kunde bleek toen we bij hem informeerden of er nog een naald beschikbaar was voor het Pickering XV-151200E element van één van ons. “Niet van Pickering zelf,” wist hij meteen, “en ook niet van Stanton, want die bestaan al een jaar of tien niet meer, maar je kunt gerust die Shibata van JICO nemen. Die is niet goedkoop maar hij komt er het dichtste bij in de buurt…”

Centripetal
Nog zo’n naam die ons weinig zegt, maar het bedrijf uit Heiloo dat er achter schuilgaat (audioreparatie.nl) kennen we wel. Een zelfstandig opererende technische dienst die zich specialiseert in high-end audio. Wij denken dat vooral apparatuur van merken die niet (meer) in Nederland worden vertegenwoordigd of inmiddels niet meer bestaan hun weg naar Heiloo zullen vinden.

Hepta Speakers
De altijd opgewekte Chris Rutgers Jr. van Hepta (opgericht door zijn vader Chris Rutgers Sr. in 1955, en daarmee één van de oudere luidsprekerfabrikanten wereldwijd) introduceerde tijdens deze show naast de Heptasix vloerstaande luidspreker ook een nieuw concept: de luidspreker-zelfbouw-workshop. Geïnteresseerden kunnen op afspraak naar zijn atelier in Wormerveer komen om daar zelf binnen een dag een Hepta luidspreker van hun keuze te assembleren.

Zelfbouw bij Hepta ((c) Max)

De kasten zijn reeds gebouwd, maar het bestukken en solderen van de wisselfilters, het aanbrengen van het dempingsmateriaal, het bedraden van de kasten en het monteren van de units doen de deelnemers allemaal zelf. Uiteraard onder deskundige begeleiding van Chris, en met maximaal drie personen tegelijk om het geheel overzichtelijk te houden. Voordeel is dat je hiermee een aardig eind onder de gewone verkoopprijs uitkomt. Hepta heeft een flinke schare trouwe fans die erg trouw zijn aan het merk. Het lijkt ons erg gaaf om dat nieuwe setje dat je tóch al wilde bestellen dan ook maar grotendeels zelf te bouwen, dan heb je echt iets bijzonders in huis.

Deel II morgen op de voorpagina - maar alvast hier te vinden!


EDITORS' CHOICE