Zelenka/DigitalSTROM, Smart Audio en AudioQuest

Op een relatief kleine tafel staan producten uitgestald van digitalSTROM, een slim systeem van zeer compacte digitale schakelaars in de vorm van gekleurde kroonsteentjes, waarmee je in een bestaand huis op eenvoudige wijze een ‘slim’ stroomnet kunt aanleggen dat je via je smartphone of tablet bedient. Op die wijze past het in een compleet domotica-systeem waarin ook beeld en geluid zijn opgenomen.

Je kunt er zogenaamde verlichtings-scènes mee programmeren waarmee je niet alleen aangeeft welke (LED)lamp wanneer moet branden, maar ook hoe lang en hoe fel. Daarnaast kun je er je stroomverbruik mee in de gaten houden. Wij vonden het een interessant product dat helaas een beetje uit de toon viel en daarom niet de aandacht kreeg die het verdiende.

Smart Audio
Tegenover Onkyo staat importeur Smart Audio, bekend van o.a. Focal en InAkustik. In de vitrinekast zien we een bloedrode en bloedmooie versie van de bekende Spirit One hoofdtelefoon. Vanaf nu dus in drie kleuren - zwart, wit en rood - leverbaar.

Ook hier zien we weer een AptX adapter, deze keer een minuscuul apparaatje dat gecombineerd dient te worden met een Focal XS Book, en binnenkort zelfs standaard in de XS Book ingebouwd zal worden. Los kost het kastje 99 euro, maar de XS Book met AptX adapter zal waarschijnlijk geen meerprijs krijgen. Leo Heijmans van Smart Audio weet ons bovendien te vertellen dat de Chorus 700 serie van Focal in Maart vernieuwd zal gaan worden, en dat het Franse luidsprekermerk dit jaar nog veel meer nieuwe technieken en producten voor ons in petto heeft. Helaas kunnen we daar nog niet verder op in gaan, maar het belooft een belangrijk jaar te worden voor Focal.

Van InAkustik zagen we verder nog een paar verdraaid handige apparaatjes waaronder een simpel en klein DAC’je dat uitermate geschikt is om de optische digitale signaal uit een televisie om te zetten naar een analoog signaal (59 euro) en een HDMI-switch waarmee je drie HDMI-ingangen via één HDMI-uitgang met je tv kunt verbinden (49 euro).

AudioQuest
Op de stand van AudioQuest zien we weer een Focal Spirit One liggen. Dit keer niet in de hoofdrol, want die is weggelegd voor de AudioQuest DragonFly USB-DAC. Dit kleine DAC’je heeft inmiddels menig internationale award in de wacht weten te slepen en dat is wat ons betreft ook volledig terecht. Vertegenwoordiger Jules Withagen van AudioQuest heeft de DragonFly voor de gelegenheid gekoppeld aan zijn Macbook. De muziek komt vanuit de iTunes bibliotheek, maar wordt feitelijk geserveerd door de Pure Music software die iTunes slechts als grafische interface gebruikt.

De hoek van AudioQuest ((c) Max)

AudioQuest is een groot aanhanger van Computer Audio en heeft een paar zeer informatieve en leerzame handleidingen geschreven over hoe je optimaal muziekplezier kunt halen uit een computer audio systeem [zie de brochures op de AudioQuest Special]. Helaas was het gezien de omstandigheden tijdens de beurs niet mogelijk om de analoge uitgang van de DragonFly te beluisteren via een hifi-installatie, want op die manier komen de audiofiele kwaliteiten van de DragonFly wat ons betreft pas echt goed tot hun recht.

Bezoekers konden de DragonFly zelf ook eens testen


EDITORS' CHOICE