ARTIKEL

Overige ingangen

Voorheen vaak voorbehouden aan de vlaggenschipmodellen uit de geïntegreerde AV-receiver of AV-versterkerlijn maar tegenwoordig steeds vaker aanwezig bij ook de lager geclassificeerde modellen is de RS232 poort. Deze poort is bekend vanuit de computerwereld en wordt bij AV-apparatuur gebruikt voor een tweetal toepassingen. Het meest gebruikelijke is om besturingssystemen, oftewel domotica, zoals Creston of AMX aan te sluiten. Dit soort besturingssystemen stellen de gebruiker in staat om met een enkele bedieningspaneel een gehele keten aan apparatuur te bedienen. Uiteraard is domotica meer dan enkel een veredelde afstandsbediening voor uw apparatuur, zo kunt u bijvoorbeeld de gehele woonkamer of dedicated ruimte voorzien van allerlei snufjes. Met een enkele druk op de knop wordt een scala aan instructies doorgegeven aan diverse componenten. De gordijnen sluiten automatisch, het scherm waarop het beeld wordt geprojecteerd rolt automatisch omlaag, de geluidsapparatuur springt in de juiste volgorde aan en staat direct klaar om te spelen, het licht dimt en de film start, kan het nog mooier?

RS232

Naast het aansluiten van een besturingssysteem wordt deze poort in bepaalde gevallen ook gebruikt voor softwarematige upgrade. Wel zo gemakkelijk natuurlijk wanneer er weer een nieuw formaat zoals Dolby Digital Plus voor de deur staat. De hardware moet dan wel voldoende ruimte bieden voor de softwarematige upgrade. Een DSP welke niet krachtig genoeg is zal immers niet in staat zijn om een nieuw formaat te ondersteunen. In dergelijke gevallen is een hardwarematige upgrade vereist en soms gebeurt dit zelfs ook in de range van AV-versterkers.

Aan een breed scala aan ingangen, zowel audio alsook video, hebben we uiteraard weinig wanneer er geen uitgangen bestaan. De moderne AV-receivers en AV-versterkers bieden tegenwoordig meer mogelijkheden aan uitgangen dan in een normale situatie ooit gebruikt zullen worden.


EDITORS' CHOICE