ARTIKEL

Aansluitingen

In de Home Theater wereld is de hemel vaak het  limiet, oftewel “The Sky is the Limit”. Neem bijvoorbeeld het nieuwe vlaggenschip onder de AV-versterkers van Denon, de ‘AVC-A1XV’. Deze geweldenaar moet toch een regelrechte nachtmerrie zijn voor iedereen die net zijn geïntegreerde stereoversterker heeft verruild om zijn eerste stappen binnen de wondere wereld van surround te zetten.

Denon AVC-A1 XP

De ‘feauture-minnende’ hobbyist daarentegen, zal met deze AV-versterker het walhalla aan mogelijkheden vinden. Naar mijn mening is er echter ook binnen surround sprake van het meer high-end-achtige ‘less is more’ principe, en zijn lang niet alle aansluitmogelijkheden ook daadwerkelijk noodzakelijk. Staat u voor de keuze om een AV-receiver of AV-versterker aan te schaffen, of heeft u recentelijk een dergelijke aanschaf gedaan maar weet u zich geen raad met de diversiteit aan aansluitingen? Lees dan gerust verder.

Voordat u de aanschaf van een AV-receiver of AV-versterker overweegt is het raadzaam om vooraf te bedenken wat u allemaal wilt gaan aansluiten en van welke mogelijkheden u in de nabije toekomst gebruik denk te gaan maken (indien u de aanschaf al achter de rug heeft dan mag het komende stuk overgeslagen worden). Het heeft namelijk weinig zin een AV-versterker op de aanwezigheid van een interne videoprocessor aan te schaffen terwijl u de DVD-speler straks rechtstreeks aan de weergever gaat aansluiten. Even weinig zin heeft het om de keuze te laten afhangen van het aantal digitale ingangen terwijl u wellicht maar twee apparaten gaat aansluiten die deze aansluitmogelijkheid bezitten. Bent u van plan om de ingevoerde digitale geluidsinformatie weer door te sluizen naar een, bijvoorbeeld Cd-recorder? Indien deze vraag negatief beantwoord wordt dan is het natuurlijk onzinnig om wederom de keuze te laten afhangen van het aantal digitale uitgangen van de AV-receiver of AV-versterker. Luistert u vaak naar de radio of helemaal niet? Daar heeft u in principe de keuze tussen een AV-receiver of AV-versterker al te pakken.

Onkyo

En zo zijn er natuurlijk nog meer overwegingen die gemaakt moeten worden. Een 5.1 opstelling of maar alvast voorbereidt zijn op uitbreiding en dus kiezen voor een AV-versterker die 7 kanalen aan versterking heeft. Geen keuze die bepaalt wordt door de beschikbare media maar een keuze welke gemaakt zou moeten worden aan de hand van de domestische eigenschappen. Met andere woorden:”Heeft u überhaupt plaats om een 7.1 opstelling op de juiste manier in de woonkamer te plaatsen?”. De mogelijkheden zijn legio, herinnert u zich de ‘Sky is the Limit” uitspraak nog?, maar veel mogelijkheden zullen onbenut gelaten worden. Het is mijns inzien dan ook verstandiger om het product te kiezen waar de kwaliteit van de daadwerkelijk te gebruiken mogelijkheden zo hoog mogelijk is, in plaats van het product te kiezen dat u het meeste biedt op het gebied van ‘features’.


EDITORS' CHOICE