Een surround versterker wordt doorgaans aangeschaft om er ook daadwerkelijk in surround mee te gaan spelen. Een vreemde constatering misschien maar helaas zijn er nog altijd mensen die ook voor hun Cd-speler de verleiding tot een AV-receiver niet kunnen weerstaan. Soms ook over de streep geholpen door een slinkse verkoper. Het medium waarmee tegenwoordig DVD’s in surround worden afgespeeld is natuurlijk de DVD-speler. Maar het is ook goed mogelijk dat u de aanschaf van een AV-receiver overweegt om puur van meerkanaals muziek te gaan genieten.
Wanneer u voor de filmbeleving kiest dan zijn digitale ingangen zoals S/PDIF coaxiaal en/of optisch onontbeerlijk. De Dolby Digital of DTS bitstream kunt u in veel gevallen het beste laten decoderen door de AV-receiver. Is het niet de betere digitaal-naar-analoog conversie dan biedt de AV-receiver in haast alle gevallen nog altijd de meest uitgebreide DSP-instellingen die in veel gevallen noodzakelijk zal zijn. Mijn persoonlijke klankmatige voorkeur ligt bij de S/PDIF coaxiale verbinding, maar er zijn situaties waarin een optische verbinding toch beter zal presteren. Vaak heeft het te maken met het gegeven dat de DVD-speler niet geaard is. Is er enige vervuiling op het lichtnet aanwezig, welke middels de afscherming van de digitale coaxverbinding aan de AV-receiver wordt doorgegeven, dan moduleert de storing met het originele audiosignaal. Indien zowel de AV-receiver en DVD-speler de mogelijkheid bieden om gebalanceerd te spelen dan uiteraard voor deze, kwalitatief betere, optie te kiezen. Helaas zijn de AV-receivers die een AES/EBU digitale ingang bezitten maar zeldzaam, en nog zeldzamer zijn die welke dan ook nog eens echt gebalanceerd zijn opgebouwd. De sample rate welke geaccepteerd wordt via de digitale ingang varieert van product tot product maar de standaard bemonsteringsfrequenties van 44,1KHz, 48KHz en 96KHz worden haast door allen geaccepteerd.
Kiest u de meerkanaals weergave voornamelijk voor muziekweergave middels SACD of DVD-A dan worden de analoge, meerkanaals ingangen belangrijk. Het merendeel van de AV-receivers zijn inmiddels uitgerust met een dergelijke meerkanaals ingang, vaak een 6 kanaals maar soms ook 8 kanaals. Naar het uitziet blijft de weergave van muziek middels SACD en DVD-A ‘beperkt’ tot 6 kanalen dus een dergelijke, analoge meerkanaals ingang zal ook voor de nabije toekomst meer dan genoeg blijven. Veelal is de analoge, meerkanaals ingang een cinch-bus. Bestaat er wederom de mogelijkheid tot een gebalanceerde aansluiting dan geniet deze de voorkeur mits de opbouw van beide producten ook daadwerkelijk gebalanceerd is.
Naast de S/PDIF coaxiale, optische en analoge meerkanaals ingangen zijn de moderne AV-receivers ook steeds vaker uitgerust met een IEEE1394 ingang. Deze ‘fireWire’ aansluiting is een vinding van ‘Apple’ en biedt de mogelijkheid om beeld en geluid digitaal, met een encryptie, te transporteren middels een seriële verbinding tussen de speler en AV-receiver. Merken als Pioneer, Onkyo en Sony gebruiken dit type verbinding al een tijdje onder de noemer iLink maar helaas bestaat er nog geen standaard protocol waardoor merken onderling vaak niet middels deze verbinding aan te sluiten zijn. Wanneer er een directe voorkeur bestaat voor een dergelijke aansluiting dan is dit zeker iets om rekening mee te houden.
Naast de digitale audio ingangen heeft een AV-receiver ook nog, gelukkig, een stel analoge audio ingangen ter beschikking voor de eindgebruiker. Waren het eerder veelal stereo-ingangen, tegenwoordig is een of meerdere analoge, meerkanaals ingang al standaard. De stereo ingangen zijn te gebruiken voor bronnen zoals bijvoorbeeld de Cd-speler maar ook de VCR of de decoder van de schotel of digitale Tv-ontvangst indien deze geen digitale uitgang bezit. Een phono-input is tegenwoordig zeker geen standaard meer bij de AV-receivers, geïntegreerde AV-versterkers of AV-voorversterkers. Indien u een platenspeler wenst aan te sluiten is dit zeker iets om in de gaten te houden. De hoeveelheid analoge stereo-ingangen varieert enorm. Hoeveel u er nodig heeft is een kwestie van gezond verstand gebruiken want meer is zeker niet altijd beter of noodzakelijk.
Ik vermelde hierboven al ergens het woord ‘gelukkig’ in combinatie met de aanwezigheid van analoge audio ingangen. Dit was zeker niet voor niets en heeft alles te maken met de vrijheid welke u heeft om uit te proberen waar de digitaal-analoog conversie moet plaats vinden om een optimaal resultaat te behalen. De kwaliteit van de DAC’s maar zeer zeker ook de implementatie ervan en de gehele opbouw van een speler kan ervoor zorgen dat een analoge verbinding tussen beide apparaten een beter resultaat oplevert dan wanneer u de speler puur als loopwerk zou gebruiken. Vooral bij stereoweergave, waar de vele instelmogelijkheden van de DSP van een AV-receiver minder noodzakelijk zal zijn, het proberen waard!