Toekomstverwachtingen
Mijn toekomstverwachting is dat in de loop der jaren alle huidige technologieën sterk in prijs zullen dalen. Plasma en LCD zullen steeds betaalbaarder en beter worden en wellicht CRT technologie steeds meer naar de achtergrond drukken. Ook zie ik een mooie toekomst voor LCOS projectietelevisies. Er is sprake van dat in de toekomst wellicht zogenaamde `nanotube` TV`s de vervanging gaan worden voor plasma. Nanotubes verbruiken minder energie en maken geen gebruik van edelgassen voor het oplichten van het fosfor. Ook projectoren zullen beter, goedkoper, kleiner en stiller worden, bij steeds hoger wordende resoluties, zoals 1920x1080 pixels en meer. 3-chip DLP (nu nog erg duur) en D-ILA projectoren zullen de dienst uit gaan maken en wellicht dat laser-projectoren zelfs overdag kijken mogelijk zullen maken.
Omdat HDTV met zijn hoge resolutie in de komende jaren langzaam zal worden geïntroduceerd, zal deze technologie de vraag naar en kwaliteit van nieuwe beeldweergevers verhogen. LCOS zal een zeer interessante technologie blijken en het aantal projectoren en projectie-TV`s gebruik makend hiervan zal wellicht nog toenemen. Niet alleen zal HDTV als TV uitzending te bekijken zijn, men is nu ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe DVD-spelers die dit beeldsignaal kunnen leveren. De belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied zijn Blu-Ray en HD DVD, twee disc-formaten die op dit moment strijden om de standaard te worden.
Conclusie
Een algemene conclusie over de beste technologie voor uw toepassing is na alle beeldtechnieken grondig te hebben bekeken niet altijd even makkelijk en is ook afhankelijk van beeldgrootte en gebruik. Toch heeft bij kleinere beelddiagonalen tot 36” de ‘beeldbuis TV’ (CRT) absoluut mijn voorkeur. Tot zo’n 37”-40” is ook de LCD-televisie te overwegen, vooral als een ‘platte’ TV gewenst is, maar deze heeft toch een mindere kwaliteit bij een veel hogere prijs (tenminste, als u een beeld wenst van goede kwaliteit). Wel is het beeld van LCD televisies erg veel beter geworden de laatste tijd en is erg rustig en prettig om naar te kijken. Het zwartniveau is echter nog niet geweldig en zal dat misschien ook wel nooit echt worden. Groottes boven de 40” zijn het domein van de plasma televisie en projectietelevisie. Laatstgenoemde kan ik alleen nog op basis van prijs aanraden. De matige kijkhoek en matige lichtopbrengst zijn nadelen, hoewel er goede (maar prijzige) uitzonderingen zijn zoals de excellente SIM2 RTX, die in bepaalde opzichten de mooiste plasma zelfs overtreft. Ook zouden LCOS projectietelevisies de markt voor dit soort producten weleens een lift kunnen gaan geven.
Wilt u een echte ‘bioscoopervaring’, dan kunt u niet om een projector heen. Ook geeft CRT hier nog steeds het mooiste beeld, met echter flinke praktische nadelen. Op een gedeelde tweede plaats staan DLP en D-ILA. Voordeel van DLP is het goede contrast en mooie kleuren. Nadeel bij goedkopere DLP-projectoren is het kleurenwiel: u zult zelf uit moeten vinden of u last heeft van het ‘regenboogeffect’. D-ILA heeft een enorme lichtopbrengt en prachtige kleuren, maar het zwartniveau is net als bij LCD nog voor verbetering vatbaar en de technologie is nog vrij duur. Met de komst van 3-chip DLP projectoren zal de toekomst van LCD-projectoren steeds meer in het gedrang komen.
(Leest u ook deel 3 uit deze reeks, waarin verschillende getest en produkten besproken worden)