Projectieschermen en optimale beeldgrootte
Het type en de grootte van het projectiescherm zijn bijna net zo belangrijk als de projector zelf. Een te klein scherm kan zorgen voor een tegenvallende `bioscoopervaring`, maar een te groot scherm waar u te dicht op zit, zou u wel eens teveel de beperking van de gebruikte bron kunnen laten zien en een onrustig gevoel geven omdat het beeld groter wordt dan uw gezichtsveld. Ga bij de keuze van de breedte van het scherm uit van de gewenste zitafstand. Deze moet 1,5-2,0x de beeldbreedte bedragen voor een optimale beleving.
Er zijn nogal veel verschillende typen projectieschermen. De zogenaamde `dia-schermen` zijn sowieso ongeschikt voor video-weergave. Dit komt door de hoge `gain` van dergelijke schermen. Gain in een scherm zorgt ervoor dat het op het scherm vallende licht als het ware wordt versterkt. Nadelen hiervan zijn dat de hoek waaronder naar het scherm gekeken kan worden kleiner is en de kleuren negatief kunnen worden beïnvloedt. Kies liever voor een mat-wit scherm met een gain van maximaal 1,3. Om de zwartweergave te verbeteren, kunt u tegenwoordig zelfs kiezen uit `grijze` schermen, die al door een aantal fabrikanten op de markt worden gebracht. Deze hebben een gain van bijvoorbeeld 0,8 en verminderen dus de hoeveelheid licht. Hierdoor wordt het zwart nog zwarter.
Dan de vraag om te kiezen voor een 4:3 (grootbeeld), danwel 16:9 (breedbeeld) scherm. Als uw projector 4:3 beeldpanelen heeft, kies dan een 4:3 scherm. Heeft de projector 16:9 beeldpanelen, kies dan een 16:9 scherm. Heeft uw projector 4:3 panelen, maar een breedbeeld stand, dan is het nog steeds niet verstandig een 16:9 scherm te kopen, aangezien u dan permanent een deel van het beeld verliest (dat valt buiten het scherm) en dus ook minder pixels overhoudt.
Er zijn een aantal uitvoeringen van projectieschermen. Zo zijn er permanente schermen, waarbij het projectievlak wordt gespannen met drukknopen op een aluminium frame, rolschermen (zowel handmatig als elektrisch) en zelfs portable schermen op een stand. Kiest u voor een elektrisch scherm, let u er dan op dat het materiaal van het doek voldoende dik en stevig is. Goedkopere uitvoeringen blijven vaak niet mooi vlak, waardoor er golven in het beeld ontstaan en de zijkanten van het doek omkrullen. Bezuinig dus niet op een projectiescherm! Een scherm heeft namelijk ook een lange levensduur en heeft zeker een positief effect op de beeldkwaliteit. Bekende schermfabrikanten zijn Stewart, DaLite en Draper, maar in Nederland zijn Projecta en Beamax het bekendst.
Â
Afstellen/calibratie
Laat ik beginnen met te zeggen dat vrijwel alle TV-toestellen en projectoren `direct uit de doos` NIET juist zijn afgesteld. Omdat de produkten bij demonstratie bij de dealer goed moeten presteren, staan contrast, brightness en sharpness vaak te hoog afgesteld. Door het hoge contrast kunnen CRT-televisies en plasma schermen zelfs permanent inbranden, dus verlaag deze waarde na het inschakelen direct naar een acceptabel niveau! Het beste is om een test DVD te kopen en met behulp van testbeelden uw beeldweergever af te stellen. Ook zijn er DVD`s met een zogenaamd `THX Optimode` gedeelte. Ook hier staan de nodige testbeelden en -tonen op.
Het beste is om uw beeld te laten afstellen volgens de `ISF norm`. Meer informatie hierover vindt u op Internet: http://www.isfcalibraties.nl. (Leest u ook het HiFi.nl artikel ISF Calibratie.)Â
Er is speciale apparatuur en ervaring voor nodig om de `kleurtemperatuur` en `grijswaarden` te calibreren en u kunt dit dus niet zelf. De meerprijs verdient u snel terug met een verlengde levensduur en een perfect beeld, ongeacht wat voor toestel u heeft!