REVIEWArcam

Conclusie

Als je de recensie helemaal gelezen hebt, zul je inmiddels wel aanvoelen dat ik erg gecharmeerd ben geraakt van de Arcam D33. De afgelopen twee jaar ben ik overspoeld met DAC's in allerlei prijsklassen, maar slechts een handvol wist mijn muzikale snaar te raken. De Arcam D33 weet echter als enige perfect te balanceren op die dunne scheidslijn tussen een analytische en een muzikale weergave. Bij Arcam noemen ze de D33 liefkozend de SuperDAC en ik kan niet anders dan ze gelijk geven. Beter bestaat...maar binnen deze prijsklasse kan ik er geen bedenken.

Kijk ook eens op de Special van importeur Audiac

Achtergrondinformatie Arcam D33 - Michael Huigen, Audiac

Toen Arcam in 1989 met The Black Box haar eerste externe DAC introduceerde, verbaasde zij vriend en vijand. Niet alleen vanwege het feit dat Arcam als één van de eerste gespecialiseerde fabrikanten de meerwaarde van een externe DAC omarmde, maar vooral vanwege de klankmatige upgrade ten opzichte van standaard CD Spelers. Vandaag ontwikkelt elke fabrikant losse digitaal naar analoog omzetters en is Arcam's huidige D33 SuperDAC in dat opzicht absoluut niet uniek te noemen. De ruim 35 jaar ervaring in ontwikkeling van topklasse Analoge en Digitale producten is dat zeker wel.

Een klasse DAC onderscheidt zich vandaag niet zozeer op het gebied van de gebruikte DAC chip of IC, er is slechts een handje vol fabrikanten van DAC IC's en die zien we dan ook regelmatig terug in diverse ontwerpen. Arcam kiest in de D33 voor twee topklasse Burr Brown PCM1792, 24bit / 192kHz converters (één per kanaal voor maximale dynamiek). Veel spectaculairder is echter de opbouw rondom deze IC's. Een volledig gescheiden voeding voor het analoge en het digitale circuit, die lokaal gereguleerd wordt door ruisarme stabilisatoren, voorziet de cruciale elementen in de D33 van een pure en altijd stabiele voedingspanning. Na de eigenlijke DA-conversie is het signaal nog lang niet klaar om aan de uitgang aangeboden te worden. Ook hier maakt de ervaring van Arcam het verschil. Speciale resonantie en Electro Magnetische straling-onderdrukkende elementen gecombineerd met Arcam's single point aardingstechniek houden het kwetsbare audiosignaal vrij van nadelige effecten die de weergave kunnen vertroebelen.

In het digitale domein kiest Arcam, naast de interne digitale filtering van de Burr Brown's, voor een tweetal, afzonderlijk selecteerbare Arcam filters ondergebracht in een FPGA. Terwijl het eerste (Brick Wall) filter de nadruk legt op een maximaal vlakke frequentiekarakteristiek met een steile Roll Off is het tweede, veel minder steile filter ontwikkeld voor minimale Pre Ringing (voor echo) en optimaal fasegedrag. Deze met de afstandbediening selecteerbare filters geven de gebruiker de vrijheid om de klank naar smaak of programma materiaal aan te passen. Een meer dan interessante optie.


EDITORS' CHOICE