Kwaliteitscontrole en minutieuze afronding

We zien ook hoe een jonge vrouw met de hand het frame voor de druppelvormige middentoner - waarvan het marmeren omhulsel trouwens in Groningen wordt gegoten - van de 800 Diamond en 802 Diamond bekleedt. Routineus, maar zorgvuldig, snijdt ze de bekleding in strookjes en schiet het vervolgens met een nietpistool vast aan het frame, dat ergens iets wegheeft van een toiletbril. Vakmanschap pur sang. Niet alleen moet het snijden zorgvuldig gebeuren, ook mag het aantal gebruikte nietjes niet (te veel) afwijken. Per dag produceert ze daardoor maar zo’n twintig exemplaren.

De kwaliteitscontrole is hoog bij B&W. Iedere stap in het proces wordt uitvoerig gecontroleerd. De diamanten domes, inkoopwaarde zo’n vijfhonderd pond per stuk, worden bijvoorbeeld bij aankomst in Worthing (nogmaals) bekeken. Zelfs het kleinste vlekje op het koepeltje zorgt ervoor dat de dome linea recta retour afzender gaat. Daarnaast heeft de fabriek aan Dale Road een speciale afdeling ingericht die alle afgeleverde behuizingen aan een grondige check onderwerpt. Al bij de kleinste imperfectie in bijvoorbeeld het lakwerk, wordt een kabinet afgekeurd. Om het risico op oneffenheden te verkleinen, is het dragen van bijvoorbeeld sieraden of een horloge op de werkvloer ten strengste verboden.

Ook dragen de meeste werknemers een schort om te voorkomen dat de gesp van hun riem, of de rits van hun broek, krasjes maakt op de kasten. Wanneer ze ’s ochtends binnen komen, wordt verder gecontroleerd of nagels niet te lang zijn, grapt onze gids. Alhoewel, maakt hij wel een grap? Wat haast wel een grap móet zijn, is dat de heftruckchauffeurs in het immense magazijn een abseildiploma hebben. Het zijn luchtige noten tijdens een verder bloedserieuze rondleiding.

Of het nu om het oppoetsen van de hoogglans luidsprekers uit de 800 Series Diamond gaat, of de kenmerkende diamanten tweeter, alles op de werkvloer vindt plaats met de hoogst mogelijke achting. Want wanneer de luidspreker uit de 800 Series Diamond aan het eind van het proces - dat van stapeltje fineer tot aan de verpakking zo’n dertig uur in beslag neemt - in de testruimte, een soort container, wordt gerold, dan moet deze voldoen aan de hoge eisen die het bedrijf stelt. Al hoeft Bowers & Wilkins zich geen zorgen te maken, ook de vakmensen op de vloer willen niets liever dan een topproduct afleveren. Vandaar dat het meeste nog met de hand wordt gedaan.

MERK

EDITORS' CHOICE