Tot zijn dood in 1987 stond Bowers zelf aan het hoofd van het bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, maar waar vooral in alle verschillende lagen de liefde voor een mooi en goed product doorklinkt. De oprichter zou vast met genoegen hebben aangehoord hoe de werknemers van Bowers & Wilkins zonder uitzondering met veel trots over hun werk praten. Met precisie en vakmanschap werken zij aan de producten die voor het grootste deel met de hand gemaakt worden. Slechts enkele fasen van de bouw van de 800 Series gebeurt (semi-)machinaal.
Bijvoorbeeld de vervaardiging van de behuizing, aanvankelijk gebouwd door het Deense Ludvigsen. Tot enkele jaren geleden vond de productie van de kabinetten ook plaats bij het bedrijf in Agerbæk, maar B&W besloot de machines naar Worthing te halen. Een operatie die alles bij elkaar zo’n acht maanden in beslag nam, maar waardoor nu wel de kabinetten in de eigen fabriek gemaakt worden.
De vervaardiging van een 800 Series Diamond begint met een stapeltje fineer dat met de hand op elkaar gelijmd wordt. Vervolgens gaat dat pakketje een pers in, die het in vorm buigt. Dit gebeurt door het hout met wrijving te verwarmen, waardoor het makkelijker in de mal te drukken is en voorkomen wordt dat het hout scheurt. Zo wordt ieder deel van het kabinet op een aparte manier vervaardigd, waarna het door een robotarm voorzien wordt van eventuele montagegaatjes. B&W doet dit computergestuurd, omdat er geen millimeter onnauwkeurigheid in de geboorde gaatjes mag zitten.
De verschillende delen van de behuizing worden vervolgens door menselijke handen aan elkaar geplakt. Ook dit is nauwkeurig werk, want lijmresten zijn natuurlijk ongewenst. Om dat te voorkomen, gebruikt B&W lijm met een speciaal stofje dat onder uv-licht zichtbaar is. In de schuurruimte, waar ieder kabinet met de hand wordt voorbereid op de spuitcabine, zijn eventuele lijmresten zo met behulp van black light snel zichtbaar.
Eenmaal in elkaar en glad geschuurd, gaan de kasten naar de spuitstraat. Om ervoor te zorgen dat iedere kast een mooie, egale laklaag krijgt, is ook dit proces geautomatiseerd. Slechts één man bedient de machine en spuit de behuizingen met perslucht nog een keer grondig af om te voorkomen dat er stof onder de lak terecht komt. Het lakken is een intensief proces, want iedere laag neemt een uur in beslag. Ter illustratie: een hoogglans luidspreker heeft niet minder dan acht lagen, de ‘gewone’ fineerversie vier. Niet voor niets wordt er 24 uur per dag gewerkt op de afdeling die de behuizingen bouwt.
Niet alleen de behuizing, ook de techniek in de 800 Series Diamond wordt door Bowers & Wilkins zelf gemaakt. Alleen de dome voor de Diamond-tweeter wordt door een extern bedrijf, Element 6, gefabriceerd. In een speciaal ontworpen plastic hoesje met een inwendig membraan worden deze vervolgens met de hoogste voorzichtigheid naar Worthing gebracht. Daar wordt de diamanten dome eerst nog een keer getest en vervolgens met de hand op de tweeter gelijmd. Een minutieus werkje, dat niet door iedereen gedaan mag worden.