HI-VISITuw Hifi Choice

Geen luisterruimte

Als Mark me uitnodigt om een stukje muziek te luisteren dat hij voor me heeft klaargezet valt het me op dat ze geen aparte luisterruimte hebben. “Eigenlijk is dat wel gezellig,” zegt Mark, “mensen gaan gewoon mee staan luisteren. Maar als ze echt ongestoord willen luisteren spreken we gewoon ‘s avonds af. Vaak onder het genot van een biertje of een glas wijn.” Bier of wijn is er vanmiddag helaas niet bij, maar toch weet Mark me ruim een half uur lang in de comfortabele luisterstoel ademloos van muziek te laten genieten. In eerste instantie met de Opera Callas monitoren die ondersteuning in het laag ontvangen van een Velodyne SPL Ultra subwoofer, later gaan we over op de machtige Tannoy Definition’s. Vooral de Tannoy’s weten de ruim 35 kilo wegende Synthesis A50T versterker tot het uiterste te prikkelen. “Bijzonder aan de Synthesis A50T is dat hij een ingebouwde upsampling DAC en een USB-ingang heeft. Een echte symbiose tussen oud en nieuw,” zegt Mark.


Als eerste laat Mark een aantal tracks via Spotify horen. “Mensen zijn vaak verrast door de relatief goede geluidskwaliteit van Spotify. Het 320 kbps Ogg Vorbis formaat voldoet uitstekend, en het is dé manier om nieuwe muziek te ontdekken!” Voor echt serieus luisteren is het echter minder geschikt, dus plaatst Mark “Down The Way” van Angus & Julia Stone in de Audiolab CDQ8200 voor-versterker/DAC/cd-speler. “Dat is trouwens een bijzonder apparaat. Klinkt geweldig als cd-speler, maar ook als voorversterker. Alleen nog een eindversterker of actieve luidsprekers erachter plaatsen en je hebt een topsysteem voor relatief weinig geld.

Het is altijd leuk te merken dat er nog steeds jonge mensen zijn die de hifi in zijn gegaan door hun liefde voor muziek. Mark is daar een goed voorbeeld van. Muziek is de drijfveer. Ik wordt die middag dan ook getrakteerd op prachtige muziek van Angus & Julia Stone, Jon Hopkins en Bon Iver, die ons soms letterlijk tot tranen toe roert.


Dan legt Mark een oude elpee op de Rega P7 draaitafel: “Deze durf ik zelden te draaien,” bekent hij, “maar ik denk dat jij het wel zal kunnen waarderen.” De elpee draagt de intrigerende titel Everything You Always Wanted to Hear on the Moog...but were afraid to ask for. Speciaal voor mij zet Mark nu de Tannoy DC10T op de juiste plaats. Klassieke werken worden op een Moog synthesizer uitgevoerd, wat resulteert in een haast kermisachtige kakofonie. Echt alle geluiden worden door de Moog geproduceerd, wat een hels karwei moet zijn geweest. Deze LP gaat zeker op het verlanglijstje voor een volgend bezoekje aan de tweedehands platenwinkel.

Jonge honden

RMR Soundsystems is een ware smeltkroes van muziekplezier gebleken. Hoe en waar je ook naar muziek wilt luisteren, de gebroeders Haringsma kunnen je helpen om je muziekplezier te vergroten: in de auto, thuis, op kantoor of onderweg. Echte muziekliefhebbers met een verrassende muziekkeuze zijn het: snoeihard gespeelde techno wordt net zo makkelijk afgewisseld met sferische folk-rock of klassiek.


Eigenlijk zijn we niet commercieel genoeg,” sluit Mark af, “we proberen voor een klant namelijk altijd het beste resultaat tegen de laagste prijs te realiseren.” Maar dat maakt RMR Soundsystems wel tot een unieke winkel waar het goed toeven is. Ze zetten zelfs een verdomd lekkere bak koffie. En met die wat commerciëlere insteek komt het vast ook wel goed...ze hadden me haast een nieuwe autoradio verkocht.

RMR Soundsystems
Kostverlorenweg 10
3762EM
Soest (Utrecht)

Website

Blader ook eens door het fotoalbum aan de linkerzijde van dit artikel, voor de serie foto's die RMR Soundsystems ons stuurde 

En lees ook onze Hi-Visit bij RMR in 2006


EDITORS' CHOICE