Ik heb het tot nu toe vooral over de akoestische uitdagingen gehad waar PIOSound zich op heeft geworpen, maar er waren ook een paar notoire elektrische eigenschappen die ze wilden verbeteren. De meeste elektrostaten hebben een impedantie die oploopt naarmate de weergegeven frequentie toeneemt. Dat lijkt geen groot probleem. Hogere frequenties hebben immers relatief weinig vermogen nodig om te worden weergegeven en versterkers hebben juist graag een stabiele impedantie bij lage frequenties, die veel meer energie vragen. Maar als de impedantie onder de 1 Ohm duikt komt dat toch wel verdraaid dicht in de buurt van kortsluiting, en dan heb je hoe dan ook een zeer stabiele en doorgaans kostbare versterker nodig.
Maar PIOSound had juist de intentie om een elektrostaat te maken die zelfs met een relatief bescheiden versterker al zeer goed presteert. De geïnteresseerde klant hoeft dan namelijk niet meteen ook zijn versterker te vervangen. Vanuit marketing-oogpunt een briljante zet. Hoe ze er in geslaagd zijn is het geheim van de smid, maar de meetgegevens tonen een impedantieverloop aan dat nergens onder de 2 Ohm komt en dat nominaal op 4 Ohm ligt. Met een rendement van 86 dB levert dat inderdaad een luidspreker op die ook met niet al te kostbare versterkers met een ruim bemeten voeding heel goed uit de voeten moet kunnen.
Er zijn op dit moment twee luidsprekers van PIOSound, en de ambitie bestaat om de lijn uit te breiden tot ten minste vijf modellen. Maar vooralsnog kan de wereld prima vooruit met de Falcon en de Eagle. De Falcon is de kleinste van de twee, en heeft ter ondersteuning van de lage frequenties een dynamische subwoofer aan boord. Met een afmeting van 138 x 22,4 x 31 centimeter (H x B x D) is hij niet echt klein te noemen, maar omdat het eletrostatische paneel slechts 2,5 centimeter dik is oogt hij bijzonder elegant. De afwerking is van topkwaliteit, het frame is volledig opgetrokken uit gefreesde aluminium delen die vrijwel naadloos op elkaar aansluiten. Een flinke groep voltooide luidsprekers die in de fabriek om een technische test stonden te wachten vertoonde geen enkele onderlinge afwijking. Mooi werk!
De aandacht die door PIOSound aan het design is besteed werpt absoluut zijn vruchten af. Toen ik de Eagle voor het eerst zag op die woonbeurs in Eindhoven viel het me al op dat het luisterend publiek voor meer dan de helft uit vrouwen bestond. Ik wil me verre houden van rolbevestigende uitspraken, maar hifi is nu eenmaal van oudsher een mannending. Leo Weekers vertrouwde me echter toe dat deze luidsprekers ook in de winkel op meer dan bovengemiddelde aandacht van het vrouwelijk publiek mogen rekenen. Zeer opmerkelijk en de moeite van het vermelden absoluut waard!
De Falcon heeft binnen 3dB een frequentiebereik van 40 tot 22.000 Hz, en zoals eerder vermeld een nominale impedantie van 4 Ohm bij een rendement van 86 dB. De full-range Eagle valt in het laag net iets eerder af (in het laag bij 45 Hz) maar heeft verder dezelfde specificaties. Omdat de Eagle wel het volledige frequentiebereik met het elektrostatische paneel weergeeft is hij een stuk groter: 177 x 36 x 3,5 centimeter (H x B x D), maar ook hier maakt het strakke en slanke uiterlijk hem bijzonder acceptabel van formaat. Tijdens de eerder genoemde woonbeurs bleek de PIOSound styling bijzonder goed in de smaak te vallen bij het vrouwelijke publiek, en dat mag opmerkelijk genoemd worden voor een luidspreker met een formaat dat normaal gesproken onmiddellijk aanleiding tot verhitte echtelijke twisten zou geven.