REVIEWCyrus

In de praktijk

Max Delissen | 24 oktober 2011 | Cyrus

Omdat ik ten tijde van de test niet beschikte over een losse eindversterker heb ik de regelbare output van de Stream XP maar met een gewone lijningang van mijn Naim SuperNait verbonden. Niet de meest realistische oplossing, maar goed genoeg om te ontdekken dat de voorversterker soepel werkt en prima klinkt. Voor de rest van de testperiode heb ik de Stream XP achtereenvolgens via de vaste uitgang met een Van den Hul Integration Hybrid interlink op een aux-ingang van mijn versterker aangesloten, maar eerst heb ik hem een tijdje via een L.A.T. International DI20 mkII digitale interconnect op de interne DAC van de SuperNait beluisterd om hem als pure streamer te beoordelen.

In het dagelijks gebruik blijkt dat de verbinding met mijn netwerk over wifi zeer eenvoudig in te stellen is en storingsvrij werkt, hoewel Cyrus een bekabelde (ethernet) verbinding aanraadt om ook bij grote 24/96 bestanden zeker te zijn van een stabiele datastroom. Mijn eerste indruk is dat de Cyrus Stream XP over een uiterst aangenaam eigen geluid beschikt, dat ik als levendig en modern, maar tegelijkertijd voldoende lyrisch en muzikaal zou willen omschrijven. Als ik de verschillen tussen de interne DAC van de Stream XP en die in mijn SuperNait beluister valt me allereerst op hoe analoog beide converters klinken. Ik ben in het verleden vaak onaangenaam verrast door een wat dun geluid met extra glans dat door upsampling leek te worden veroorzaakt, maar daar merk ik bij de Stream XP niets van. De SuperNait doet niet aan upsampling en pakt gewoon het ‘native’ digitale signaal en verwerkt dat.

De Stream XP produceert een groot, net iets breder dan diep geluidsbeeld, een verschijnsel dat ik eerder waarnam bij upsampling, met wat meer detail, terwijl de DAC in de SuperNait een betere ritmische samenhang en body aan de muziek geeft. De Stream XP klinkt ook net wat meer laid-back, soms een tikje afstandelijk. En hoewel ik een lichte voorkeur heb voor de wat muzikalere sound van de DAC in de SuperNait zou ik zeer goed kunnen leven met de Stream XP als D/A converter.

MERK

EDITORS' CHOICE