REVIEWCyrus

Cyrus StreamXP, muzikale spin in het web

Max Delissen | 24 oktober 2011 | Cyrus

Ik vraag me wel eens af hoe lang ik recensies van apparaten als deze Cyrus Stream XP nog kan beginnen met een verwijzing naar de sterke opkomst van Computer Audio en streaming. Want de ontwikkelingen op dat gebied voltrekken zich in steeds rapper tempo, zodat apparaten als de Streaming Music Players van Cyrus binnen afzienbare tijd eerder gemeengoed dan witte raven zullen zijn. Maar nu bewandelen digitale alleskunners als de hier geteste Stream XP nog relatief ongebaande paden. Met het hoofd geheven, de borst vooruit en een lied op de lippen leiden zij muziekliefhebbers naar de toekomst.

De cd-speler heeft, als je sommige hifi-fabrikanten mag geloven, zijn langste tijd gehad. We gaan met z’n allen overstappen op het luisteren naar muziek die op onze computer of een NAS in ons netwerk staat, misschien zelfs in ‘the cloud’, zoals hippe marketeers de op internet aanwezige content tegenwoordig noemen. Dat is wat mij betreft inderdaad de meest voor de hand liggende realiteit. En die gaat niet alleen de manier waarop we over muziekcollecties denken voorgoed veranderen, maar zorgt er ook voor dat we onze geluidsinstallatie anders moeten gaan inrichten. Het aantal analoge bronnen zal steeds verder afnemen. Fabrikanten als Cyrus, met een uitstekende reputatie op het gebied van innovatieve audio-oplossingen, zien mogelijkheden waar anderen nog niet over nagedacht hebben. De serie Streaming Music Players van het eigenzinnige Britse merk is daar een goed voorbeeld van.

De Familie...
De drie apparaten in deze serie lijken qua uiterlijk behoorlijk op elkaar, maar er zijn ook verschillen. De Stream XP is de oudste broer, en is een combinatie van D/A converter, streamer, Tune-In internetradio en voorversterker. De goedkopere Stream X is hier op gebaseerd, en biedt dezelfde mogelijkheden minus de voorversterker. Ook mist de Stream X een hoofdtelefoonuitgang en de mogelijkheid om de PSX-R externe voeding van Cyrus aan te sluiten. Die laatste functie ontbreekt ook op de Streamline, het derde lid van de familie, die wel een hoogwaardige 2x30 watt eindversterker aan boord heeft zodat hij volledig autonoom kan worden ingezet.

StreamX

Bijzonder is dat alle drie de apparaten worden geleverd inclusief de stijlvolle, in hoogglans zwart uitgevoerde Cyrus n-remote, een eigen interactieve afstandsbediening met kleurendisplay (helaas niet aanraakgevoelig) waarmee niet alleen de Stream kan worden bediend, maar ook een compleet Cyrus systeem en zelfs een groot aantal apparaten van andere merken. Om dat laatste mogelijk te maken is wel een stukje software nodig dat op de computer moet worden geïnstalleerd. Dat programmaatje is alleen beschikbaar voor Windows, maar dat zal voor 95% van de gebruikers geen probleem zijn.

StreamX

...en het Familielid
De Stream XP is gehuld in de kenmerkende gietmetalen behuizing van Cyrus. Ik weet dat daar verschillend over wordt gedacht, maar over smaak valt niet te twisten en ik vind het er zeer verzorgd en oerdegelijk uitzien. Bovendien zorgt zo’n uni-behuizing voor kostenbeheersing. Het exemplaar dat in mijn set mocht plaatsnemen is zilverkleurig, er is ook een zwarte versie beschikbaar. Op het front zitten naast een aantal drukknoppen ook het drieregelige LCD-display dat groen verlicht is en een prettig aanvoelende draai-klik knop voor zoeken en selecteren van functies.

StreamXP

De achterkant bevat alle in- en uitgangen. Er zijn 7 digitale inputs beschikbaar, twee maal optisch, drie maal coaxiaal, USB en Ethernet. Hierop kunnen signalen tot 24/96 resolutie worden aangeboden, de dubbele Burr-Brown DAC aan boord van de Stream XP zorgt voor upsampling tot 24/192. Tot mijn grote (en enigszins onaangename) verrassing speelt de Stream XP geen Apple Lossless bestanden af. Wel ongecomprimeerde AIFF bestanden en Flac, WAV, mp3, WMA en AAC, maar dus geen  ALAC. Veel Mac-gebruikers zullen bij het rippen van hun collectie in iTunes juist wel voor dat bestandsformaat gekozen hebben, en die moeten dus gaan converteren.

MERK

EDITORS' CHOICE