REVIEWCyrus

Alle ins en outs..

Max Delissen | 24 oktober 2011 | Cyrus

Naast de ruime keuze aan digitale ingangen is er ook een coaxiale digitale uitgang zodat de Stream XP met een (betere) externe D/A converter kan worden uitgebreid. Verder zitten er op de achterkant een IEC net-entree, een vijfpolige aansluiting voor de los leverbare PSX-r voeding, een in- en uitgang van de bekabelde Cyrus systeemlink, een RS232 aansluiting voor home-automation doeleinden, een vaste en een variabele analoge uitgang, een n-connector voor de meegeleverde wifi-antenne en een mysterieus zwart blokje dat na enig speurwerk de antenne blijkt te zijn voor de n-remote, die naast infrarood namelijk ook met RF werkt om bediening vanuit een andere ruimte mogelijk te maken.

Ook is op de achterkant een mini-jack uitgang te vinden waar een hoofdtelefoon op kan worden aangesloten. Die had ik liever op het front gezien, want het is niet handig om je daarvoor steeds over het apparaat te moeten buigen. En als de Stream XP staat ingebouwd kom je er helemaal nooit meer goed bij. Een goede verlengkabel biedt hier enig soelaas, hoewel het ook weer geen goed idee is om altijd een plug in de uitgang te laten zitten. De verende metalen verbindingen binnenin het chassisdeel kunnen in de loop der tijd wat lui worden, waardoor slechte verbindingen en verlies van signaal niet uit te sluiten zijn.

Het grootste gemis vind ik echter het ontbreken van analoge ingangen op de Stream XP, en ook de Stream X en Streamline hebben die niet. Voor een moderne muziekconsument die alleen maar digitale bronnen heeft is dat geen enkel bezwaar, maar vinyldraaiers zoals ik kunnen dus niet naar hun gekoesterde zwarte goud luisteren met dit apparaat als voorversterker. Wel iets om rekening mee te houden vind ik.

De Afstandsbediening
In principe is de Stream XP bijna geheel vanaf het apparaat zelf te bedienen, maar na enige gewenning blijkt de n-remote een handige en flexibele partner te zijn. Als de n-remote in de bijgeleverde cradle wordt gezet om op te laden duurt het ongeveer 3 uur voor hij volledig bedrijfsklaar is. Zelfs met de helderheid op maximum gaat de accu vervolgens twee tot drie dagen mee bij gemiddeld gebruik. Dat is lang niet gek, want niet alleen de interactieve verbinding met de Stream XP en het verlichte display verbruiken veel energie, alle knoppen zijn ook nog eens van ‘backlight’ voorzien, en die gaan iedere keer automatisch aan wanneer je de remote oppakt. Om de accu te sparen zijn de helderheid van de verlichting en de tijd die verstrijkt voor de n-remote weer in stand-by gaat via het menu aan te passen.

Ten aanzien van die knoppen ondervond ik wel een klein nadeel, hoewel dat vooral van persoonlijke aard is. Ik vind de functienamen bij en op de knoppen nogal klein weergegeven (de knoppen zijn ook niet zo groot natuurlijk), en dan blijft het toch een beetje turen voor oudere ogen zoals die van mij. De knoppen zijn dan wel verlicht, maar niet heel fel, en dan blijkt ‘s avonds bij gemiddelde huiskamerverlichting dat de leesbaarheid soms te wensen over laat. Op zich is dat meestal geen probleem meer als je de afstandsbediening wat langer in je bezit hebt, dan kun je hem vaak blindelings bedienen.

Er zijn nog een paar dingetjes waar ik bij een software-update graag iets aan gedaan zou willen zien. Ten eerste het feit dat binnen een lijst van mappen (bijvoorbeeld als je muziek vanaf je NAS wil afspelen) oneindig wordt doorgescrolld als je de cursor naar beneden of naar boven ingedrukt houdt. Anderen hebben er mogelijk geen bezwaar tegen dat er een oneindige ‘loop’ van items wordt getoond, maar ik vind het niet handig. Wat ik ook jammer vind van de huidige software-versie in de n-remote is dat het zoeken binnen een lange lijst van albums of artiesten nogal grof gaat als je de cursorpijl op de afstandsbediening ingedrukt houdt. Je schiet dan zo snel door je lijst heen dat je niet goed kunt zien waar je bent. Ik had het aangenamer gevonden als dat net iets langzamer zou gaan, want ik moest regelmatig een flink eind terugscrollen om bij de gewenste map uit te komen. 

Tot slot merkte ik dat niet alle cover-art wordt weergegeven in het display, terwijl ik zeker weet dat die wel aanwezig is, zowel embedded in de files als in een apart folder.jpg bestand in de map. Gelukkig zijn al dit soort zaken eenvoudig te fixen met een update. Wie daar niet op kan of wil wachten kan natuurlijk een universele UPnP App als PlugPlayer of Songbook Light gebruiken. Die kosten maar een paar euro, zien er goed uit, en maken de bediening echt een stuk eenvoudiger. Al vind ik dat dan weer een heel klein beetje zonde van de prachtige n-remote. Er zijn echter genoeg functies die PlugPlayer en Songbook niet kunnen bedienen, zoals internetradio. Een bijzonder goed doordachte feature vind ik dat de Stream XP zijn volume altijd analoog aanpast, dus ook als je met je App het volume bedient. Veel andere streamers doen dit in het digitale domein, wat - zeker bij de weergave van HD muziekbestanden - ten koste kan gaan van de signaalresolutie.

MERK

EDITORS' CHOICE