Het opstellen van de set was geen eenvoudige klus, en dat lag absoluut niet aan de versterkers. Marc Brekelmans maakte in zijn artikel over de Kharma bekabeling al melding van de gevechten die hij had moeten leveren om de bijna polsdikke en behoorlijk zware kabels in zijn set te verwerken. Ik had hem daar stiekem een beetje om uitgelachen, maar toen ik na ruim een uur op mijn knieën bij het hifimeubel rondscharrelen moe en bezweet op de bank plofte wist ik precies hoe hij zich moet hebben gevoeld. Maar goed, deze recensie gaat over de versterkers. De kabels werden bijgeleverd om - enerzijds - te laten horen hoeveel dat nog extra kan bijdragen aan de beleving en - anderzijds - omdat we er zelf om gevraagd hadden. Sliep uit kleine guit dus...
Kharma Grand Reference luidsprekerkabel
Ik begin met de track die me bij de luistersessie met de Kharma Ceramique CRM-3.2E luidspreker het meest verraste: Orpheus/Sonnet van het album Mythologies van Patricia Barber. In de luisterruimte van Kharma klonk deze opname ruimtelijk, open en zeer dynamisch. Op mijn eigen set met Array versterking, Van den Hul en Siltech bekabeling en zelfbouw OLS Ceramic luidsprekers was het hele plaatje toch echt een stukje kleiner. De complete Kharma set van versterkers en bekabeling brengt veel van de magie van die sessie terug in mijn eigen huiskamer. Het eerste dat opvalt, en wat gedurende de uitgebreide luistersessies die volgden hét grootste verschil zou blijken te zijn, was de enorme ruimtelijkheid die de versterkers leveren. Tonaal was het niet eens zo heel erg veel anders dan mijn trouwe Array versterkers, hoewel de Kharma set dieper en krachtiger in het laag doorliep en marginaal opener en schoner was in het midden en hoog. Ook qua snelheid en detaillering heb ik doorgaans niets te klagen, maar het plaatje dat ik met de Matrix set krijg voorgeschoteld is zo veel dieper en breder dat ik me gedwongen zag om te controleren of ik per ongeluk geen fase-fout had gemaakt bij het aansluiten.
De Kharma MP-150 mono-eindversterkers
Maar nee hoor, daar had ik - hoewel vergissen menselijk is - met al mijn ervaring natuurlijk niet aan hoeven twijfelen. Verder luisteren dan maar. De track Inktman van Het Draagbare Huis, een prachtig solo-album van Nits frontman Henk Hofstede, imponeert met toegenomen ruimtelijkheid en niersteenvergruizend laag. Jan Bang’s album And Poppies From Kandahar is nog zo’n ontdekking die in de luisterruimte van Kharma voor een bizarre ervaring zorgde, en tot mijn vreugde hoor ik ook thuis die bijna holografische, hoofdtelefoonachtige ruimtelijkheid in de tracks The Drug Mule en Passport Control. Wanneer ik voor de zekerheid mijn eigen Siltech luidsprekerkabel en Van den Hul Integration Hybrid interlinks even aansluit stort het beeld niet in, maar wordt het wel aanzienlijk kleiner. Ook verdwijnt de vanzelfsprekende losheid in de weergave een beetje. Het blijft mooi, maar de Kharma bekabeling blijkt dus wel degelijk van significante invloed te zijn.
Vele genres passeren de revue in luistersessies die soms - tot verdriet van mijn betere helft - soms wel tot half vier in de nacht duren. Wat ik ook speel, van ijle ambient tot donderende metal en van oude jazz tot elektronische popmuziek, de Kharma Matrix set geeft geen krimp. De openheid en verfijning worden als dat nodig is aangevuld met een gebalde kracht en de weergave is steeds onvoorwaardelijk stabiel, neutraal, en nooit schel of geconstipeerd. De plaatsing is uiterst precies en scherp afgebakend, en geluiden staan rostvast en duidelijk aanwijsbaar in de ruimte. Ook nu merk ik dat de stand van de volumeknop weinig invloed heeft op het geluidsbeeld, maar ik moet met enige spijt ook constateren dat mijn zelfgebouwde proto-Kharma luidsprekers inmiddels aan een technische make-over toe zijn.
Conclusie
Als een echte David kunnen de Kharma P-150 en MP-150 iedere Goliath met vertrouwen tegemoet treden. Deze buitengewone versterkers hebben mijn hart gestolen met hun bescheiden uiterlijk en hun reusachtige prestaties. Het is zeer waarschijnlijk dat ik het misgenoegen van de hoofdredacteur en mijn boekhouder over me afroep als ik deze recensie van de Matrix P-150/MP-150 zou eindigen met slechts een eenvoudig en welgemeend: ik neem ze. Bovendien zal ik daarvoor eerst toch echt nog een hele tijd moeten sparen.
Voorlopig prijs ik me dus gelukkig dat ik er in elk geval thuis naar heb mogen luisteren, en het afscheid zal zwaar zijn. De kabels zie ik eveneens met lede ogen vertrekken, hoewel ik ze hartgrondig vervloekt heb bij het ombouwen van mijn set. Hun invloed is van groot, zo niet essentieel belang bij de vervolmaking van de weergave. Kharma behoort wat mij betreft ook met hun elektronica en kabels tot de absolute wereldtop, en daar mogen we best eens wat trotser op zijn...
Prijzen:
Kharma Matrix P-150: 4500 euro
Kharma Matrix MP-150: 5000 euro per set