REVIEWNetgear

HD kijken en luisteren


Marc Brekelmans | 23 maart 2011 | Netgear

Dat de NeoTV 550 door Netgear wordt aangeprezen als ‘The Ultimate HD Player’ is niet ten onrechte want er zijn vooralsnog niet veel Media Players die zowel beeld als geluid in high definition kwaliteit af kunnen spelen. En dat maakt de NeoTV 550 ook interessant voor aan een beperkt budget gebonden audiofielen die in deze prijsklasse vaak veroordeeld zijn tot 16 bit/44.1kHz (Sonos) of 24 bit/96kHz (Squeezebox Touch) spelers.

Maar zelfs de meest doorgewinterde audiofiel zal een goede film niet versmaden, en daar komt de echte kwaliteit van de NeoTV 550 om de hoek kijken. Want als je draadloze verbinding onvoldoende bandbreedte heeft zal het streamen van films in HD kwaliteit gepaard gaan met stotterende beelden en vastlopers.

Op mijn Nas vind ik al snel een Blu-ray (.mkv) van Spike Lee’s 25th Hour in 720p (x264), een prachtige film met Edward Norton in de hoofdrol.  De film start binnen een paar seconden en via de functietoets ‘subtitle’ op de afstandsbediening kan ik de ondertiteling, in dit geval een Engelse versie voor doven en slechthorenden, aan en uitzetten. Het plaatje op mijn Samsung 40” lcd-scherm is meer dan uitstekend, en alleen als de camera van links naar rechts door het beeld zwaait zie je op verticale lijnen enige vervorming. Zelfs als ik vlak voor het beeldscherm sta en met een kritische blik het beeld beoordeel kan ik geen echte fouten ontdekken en is het beeld haarscherp te noemen.  Niet vergelijkbaar met beeld dat rechtstreeks vanaf de Sony Blu-ray getoond wordt, maar het komt er dicht bij in de buurt. De film wordt vloeiend weergegeven en nooit merk ik iets van het feit dat ik draadloos HD-materiaal aan het streamen ben. Conclusie: het streamen van HD-materiaal via de Netgear 3DHD Wireless Home Theater netwerk werkt feilloos, en de NeoTV 550 toont een strak plaatje.


Edward Norton in The 25th Hour

Als ik even een sanitaire stop inlas en per ongeluk op de stop-knop druk in plaats van de pauze-toets, vraagt de NeoTV 550 netjes of ik de film bij het begin wil starten of dat ik verder wil gaan op het punt waar de film gestopt is. Voorwaar: deze Netgear opstelling krijgt me zelfs enthousiast voor het streamen van films!

Het moet niet gekker worden, dus grijp ik snel terug naar de muziek. En ook daarbij is de Netgear NeoTV 550 een prettig apparaat om te gebruiken. Mijn muziekcollectie, die ik in flac op de NAS heb staan, is redelijk eenvoudig te doorzoeken, maar een iPhone App zou daarbij zoals gezegd welkom zijn. Omdat ik ervan overtuigd ben dat streamers in deze prijsklasse binnen een hifi-context altijd gebruikt (moeten) worden met een losse DAC, beluister ik de NeoTV 550 via de digitale uitgang die aangesloten is op mijn Naim DAC.

Ik besluit het nummer Inktman van de cd Het Draagbare Huis van Nits frontman Henk Hofstede te draaien. Een cd die ik via collega Max Delissen heb leren kennen. Het Draagbare Huis is een echte aanrader, zowel muzikaal als klankmatig. In het nummer Inktman is vanaf 1,17 een dalende reeks noten te horen die pas eindigt als mijn luidsprekers het al op hebben gegeven. Het gaat werkelijk enorm diep. Maar het is een uitstekend fragment om te gebruiken tijdens een recensie. Je moet de tonen noot-voor-noot kunnen volgen totdat het einde van de laagweergave van je luidsprekers bereikt is. De NeoTV 550 doet hierin amper onder voor mijn eigen Squeezebox Duet met BOTWS voeding. De muziek lijkt zelfs wat dynamischer en helderder, wat de indruk van een kwalitatief betere weergave wekt.


Netgear NeoTV 550

Maar langer luisteren doet je beseffen dat die extra (fijn)dynamiek en helderheid kunstmatig is, en dat de Squeezebox het tonaal op punten wint van de NeoTV. Maar de Squeezebox is dan ook een pure audiostreamer en kan beschikken over de BOTWS voeding. Als ik nog meer spijkers op laag water zou willen zoeken kun je bezwaar maken tegen de lichte hoogfrequente toon die de elektronica in het NeoTV 550 kastje produceert, maar dat is vanuit de bank niet of nauwelijks hoorbaar. Maar als geheel beschouwd is de NeoTV 500 een erg veelzijdige Media Player die uitstekend muziek op hifi-niveau weer kan geven.


Conclusie

De conclusie kan eigenlijk heel kort gehouden worden: ik wil de NeoTV 550 en de 3DHD Wireless Home Theater Networking Kit niet meer kwijt. Het geheel werkt nagenoeg feilloos (soms geeft de TV een melding dat het binnenkomende signaal niet wordt herkend als ik de NeoTV 550 opstart. Even de netspanning van het kastje halen lost dit weer op), de bediening is na enige gewenning prettig en de beeldkwaliteit is bijzonder goed. Daarnaast speelt de NeoTV 550 alle bestandsformaten die ik gebruik af. Ik ben zelfs een hoekje op de NAS aan het inrichten voor films...ik zei het al eerder: het moet niet gekker worden!

EDITORS' CHOICE