REVIEWNetgear

Draadloos HD Streamen met Netgear

Marc Brekelmans | 23 maart 2011 | Netgear

Het internet verovert ons leven: we leggen ons hele hebben en houwen vast op Facebook, Hyves en Twitter en kunnen tegenwoordig zelfs onderweg internetten. Ook worden onze huiskamers langzaam maar zeker steeds meer bevolkt door apparaten die verbinding kunnen maken met het internet. iPod Dock’s, televisies, Blu-ray spelers en mediastreamers hebben tegenwoordig haast standaard een netwerkaansluiting. Maar ja, dan moet er wel een kabel getrokken worden naar diezelfde huiskamer.

Met een groeiend aantal apparaten die één draadloze netwerkverbinding moeten delen loop je al snel tegen de uiterste grenzen van de wifi-verbinding aan. Zeker als je van plan bent films te streamen. Ook ik loop tegen dit probleem aan, dus toen Netgear een persbericht over een draadloze(!) oplossing voor dit probleem naar HiFi.nl stuurde was ik er als de kippen bij om dit wonderkastje aan te vragen voor recensie.

Het persbericht beloofde ook nogal wat: “Met de 3DHD Wireless Home Theater Networking Kit kunnen 1080P HD-videostreams draadloos en zonder haperingen gestreamed worden. Met de 3DHD draadloze technologie van Netgear heb je geen kabels die in de weg zitten en er zijn meerdere HD-streams, zoals de twee simultane HD video streams, mogelijk. De vier ingebouwde zenders en ontvangers (4x4 MIMO) zorgen ervoor dat er geen data verloren gaat; zelfs niet door meerdere muren heen.” 


Netgear 3DHD Wireless Home Theater networking Kit

Om dit te bereiken past Netgear een aantal technieken toe. Ten eerste maakt Netgear gebruik van de snelle wireless-n standaard die in de 5GHz band opereert, waardoor het mogelijk wordt om tegelijkertijd vier datastromen tussen het basisstation en de extender op te bouwen. Ten tweede heeft Netgear een slim trucje toegepast: het basisstation bouwt een gerichte verbinding - vergelijkbaar met de afstraling van het licht bij een zaklamp - op met de extender. Normale basisstations proberen een zo breed mogelijk bereik te hebben - zoals een lamp in je huiskamer - en stralen rondom uit. Door dit gerichte signaal wordt de verbinding tussen de twee stations betrouwbaarder en claimt Netgear dat je zelfs meerdere HD streams tegelijkertijd via dit netwerk kunt laten lopen.


Netgear NeoTV 550

Samen met Netgear wordt besloten om naast de Home Theater Networking Kit ook een Media Player van het merk te testen. De keuze valt op het huidige topmodel, de NeoTV 550 (NTV550), een Media Player die films tot 1080p weer kan geven en daarnaast een breed scala aan audioformaten kan streamen. En tot mijn grote vreugde behoort ook de weergave van high definition FLAC bestanden (tot 5.1 kanalen in 192kHz) daar toe. Maar ook MP3 (tot 320kbps), AAC, WMA8, WMA9 (beide tot 192kHz), WMApro en LPCM (tot 192kHZ) bestanden worden door de NeoTV 550 ondersteund. Videofielen zullen blij zijn met de ingebouwde  Dolby Digital (Plus en TrueHD) en DTS (HD en HD MA) decoders. HD MA is echter uitsluitend als passthrough beschikbaar. Op videovlak kan de NeoTV 550 overweg met AVI, Xvid, MOV, MP4, MPEG2 PS, MPEG2-TS, DVD ISO/VOB/IFO, MKV, ASF, AVCHD, DivX, WMV, M4A, M2TS, MTS, MP1, MP2, MPG, DVR-MS mediacontainers. Het moet dus vreemd lopen wil je een bestand niet af kunnen spelen.

Netgear NeoTv 550

Via de netwerkaansluiting heb je ook rechtstreeks toegang tot Youtube en Flickr. Podcasts van o.a. CNN, NBC, National Geographic Channel, Engadget, Gizmodo en Geekbeat TV (in HD) plus duizenden internet radiostations completeren het aanbod via het net. Jammer maar helaas, vooralsnog is er geen Uitzending Gemist, NOS Journaal of ander Nederlands aanbod beschikbaar.


EDITORS' CHOICE