REVIEWNAD

Conclusie

Kilian Bakker | 11 december 2010 | NAD

Met de elektrisch tamelijk ongevoelige Harbeth P3ESR weergevers ontstond een donkerdere presentatie die tonaal aangenaam maar minder meeslepend werkte. Een  pittige weergever zoals de Studio 2SE zal in de meeste gevallen de beste resultaten geven alhoewel de combinatie met de Harbeth BBC monitoren wel prettig omarmend klonk, met name met akoestische Jazz zoals de Sonny Rollins Blue Note LP Volume One. Daar was een gloedvol klinkende saxofoon met rijk vibrato in combinatie met expressieve drumklanken een genot voor het oor.


foto: Chris van Brunschot

Bij singer-songwritermuziek had de klassieke Mo Iqbal miniweergever een streepje voor. Ondergetekende maakt veel gebruik van Britse apparatuur of apparatuur met een vergelijkbaar organisch en ritmisch aanstekelijk karakter zoals de Heed Obelisk SI en Bel Canto REF150S versterkers. Met de C356BEE in de weergaveketen ontstond er al gauw een gevoel van `thuis zijn` en dat is voor elk recensie-onderwerp een groot compliment. Vriendelijk maar opzwepend wanneer nodig, dat is wat de C356BEE zo aantrekkelijk maakt. Geen sussende warmte zonder pit maar juist een aimabele presentatie met swing en doorzettingsvermogen - letterlijk.

Een oude favoriet van schrijver dezes is de even onbekende als briljante Luka Bloom LP Riverside. Zijn werkelijke naam is Barry Moore (inderdaad, de jongere broer van Planxty-man Christy Moore) en alhoewel Riverside niet zijn debuut was (dat was `Barry Moore in Groningen`) is het ongetwijfeld zijn muzikale hoogtepunt. Delirious is de meeslepende en bijna overrompelende introductie-track van Riverside. Het stuiterende, percussieve snarenspel kwam lekker elastisch en rijk zoemend over. Bloom`s uitbundige voordracht kwam dusdanig enthousiast over dat schrijver dezes spontaan moest lachen. Deze LP kan met tanig klinkende elektronica bij een hoog afluisterniveau wat teveel van het goede worden en zelfs ontaarden in een auditieve aanval. De C356BEE wist de energie en het ritmisch momentum goed te ondersteunen zonder het te confronterend te laten worden. Qua uiterste resolutie en dynamische schaal bleef er nog het één en ander te wensen over maar het pure speelplezier van Luka Bloom met zijn op hol geslagen gitaarspel werden uitstekend vertolkt. 


Conclusie

De C356BEE is een daadkrachtige en goedgeluimde energieomzetter. Het blinkt uit in ritmische propulsie en ongedwongenheid. NAD`s nieuwe interne phonotrap is stil, praktisch en het weet de kern van muziek over te brengen. Ontspannend of opladend luisterplezier is waar het uiteindelijk om draait, wat de C356BEE op royale wijze biedt. Dat maakt het tot één van de meest aantrekkelijke sub-1000 euro versterkers van dit moment. Aanbevolen.


Importeur NAD:
AND Benelux
www.andbenelux.com
013-4550955 

Prijs:
NAD C356BEE: 749 euro

Gebruikte apparatuur:

  • Phonotrappen:
           Heed Questar
           Moth 30 RIAA
           NAD PP3
           NAD PP375 
  • Platenspelers:
           Linn Sondek LP12/Jelco SA-750D/Synfono Scryptor
           Wilson-Benesh Circle/Origin Live OL1+/Ortofon MC15 Super II
  • Versterker:
           Heed Obelisk SI
  • Weergevers:
           Monitor Audio Studio 2SE
           Harbeth P3ESR
           QUAD ESL57 
  • Kabels:
           QED Qunex 2
           QED Original
  • Lichtnet:
           Lapp/Popp strip
           Belden IEC
           Kemp HPCIII
           Kemp SNS Plug
           Kemp SR Plug 
MERK





EDITORS' CHOICE