REVIEWNAD

Volslank

Kilian Bakker | 11 december 2010 | NAD

Dankzij een volslanke behuizing en een overzichtelijke layout oogt de C356BEE als een praktische versterker die niet met zich laat spotten. Het recensie exemplaar werd geleverd in NAD`s kenmerkende donkergrijze afwerking, wat de fabrikant `Graphite` noemt. Behalve het reeds genoemde PowerDrive circuit is de C356BEE van hoogwaardige gesloten relais voor bronkeuze voorzien. De nieuwe tiptoetsen met ingebouwde blauwe led’s werken prettig en doen subtieler aan dan die van de vorige generatie, waar de toetsen in een plastic eiland zaten gegroepeerd.

Ook de indeling van het front valt beter uit maar zoals altijd bij grotere NAD versterkers heeft de C356BEE een beetje een hoog voorhoofd. De nieuwe luidsprekerklemmen voelen beter aan dan de klemmen van weleer en de twee geschakelde Stereo uitgangen (voor A/B luidsprekerparen) kunnen nu via de afstandsbediening worden geselecteerd. Net als alle andere huidige NAD Classic versterkers is deze van een prettig werkende toonregeling en een iPod ingang op het front voorzien. Naast de harde aan/uit stand, heeft de C356BEE ook een laagverbruik (standby) stand van een halve Watt. Heel Groen. Is de aan/uit toets overigens niet. Mag NAD van ondergetekende morgen terugbrengen.


foto: Chris van Brunschot

Twee maal 80 Watt continu vermogen kan worden geleverd door de PowerDrive versterkertrappen van de C356BEE, wat mede mogelijk wordt gemaakt dankzij een fikse Holmgren ringkern trafo en een kloeke capacitieve bufferbank. Zeven lijningangen, pre-out en power-in, twee tape-loops en een niet nader verklaarde RS232 aansluiting maken de connectivity compleet. Een ongeaarde IEC lichtnetingang maakt het kiezen van de juiste lichtnetkabel mogelijk. Prettig dat NAD daar steeds vaker gebruik van maakt. 

Met de maten 12,7 bij 43,5 bij 33,4 centimeter (HXBXD) en een massa van 7,5 kilo wordt de C356BEE niet gauw over het grijze hoofd gezien maar is het gemakkelijk in een gemiddeld audiomeubel te plaatsen. Naast Graphite is de C356BEE ook leverbaar in Titanium (zilver). De garantieperiode duurt standaard 2 jaar maar wordt na online registratie verlengd tot 5 jaar.


Luisteren

De onvolprezen 180 grams AudioQuest LP Give It Up To Love van Mighty Sam McClain werd op het Schotse vilt gelegd om de titeltrack af te tasten. Meteen viel op hoe solide, strak en gewichtig de basdrum klonk. Geen overdreven krachtpatserij maar controle en goede plasticiteit. Het geheel kwam op soevereine wijze naar voren; zowel tonaal als qua energiebalans behoorlijk uitgewogen. Mighty Sam`s gorgelende keelklanken kwamen uitstekend uit de muzikale verf en de baslijn was zelfs tijdens de meest drukke passages moeiteloos te volgen. Deze versterker brengt het muzikale eb en vloed van Give It Up To Love goed voor het voetlicht. Dramatische crescendo`s die overlopen in een intiem samenspel tussen orgel, gitaar, percussie en zang. Dat is meteen een compliment voor de PP 375 Phono-module; waar de externe PP-3 de vroegere PP-2 reeds op meerdere punten verbeterde, gaat deze module nog een stap verder. De symbiose met de C356BEE is natuurlijk optimaal maar ook in direct vergelijk met de PP-3 verdient de interne module duidelijk de voorkeur. Kortere signaalwegen en minder contactovergangen spelen daar ongetwijfeld een rol in, alsmede een betere voeding (de PP 375 mag immers `mee-eten` uit de substantiële en meervoudig geregelde voeding van de C356BEE). Tijd voor verwijderde pluggen.


foto: Kilian Bakker

Running On Faith van het overbekende maar daarom niet minder muzikale Eric Clapton MTV Unplugged (originele UK vinylpersing) viel met een onverwacht natuurlijk klinkend applaus en een overtuigende ruimtelijke schaal in huis. Zo bleef de rest van kant twee van deze vinylschijf overkomen: natuurlijk. Daarnaast opmerkelijk ontspannen en volwassen. Één van de grootste pluspunten van deze kloeke NAD versterker is de souplesse waarmee programma-materiaal wordt gepresenteerd. Running On Faith en de daarop volgende tracks rolden dan ook op aangenaam organische wijze uit de Monitor Audio Studio 2SE weergevers. Het moet gezegd dat die minimonitor veteranen uit Cambridge van de drie residentiële weergeverparen de meest optimale weergavepartners vormden voor de nieuwe NAD versterker.

MERK

EDITORS' CHOICE