REVIEWVTL

Spelen

Anneke Ruys | 04 mei 2010 | VTL

Na een recente en meer dan aangename kennismaking met een VTL phonoversterker ben ik uiteraard zeer benieuwd in hoeverre een geentegreerde versterker van VTL de prestaties kan benaderen. Eerst maar eens beginnen met Jennifer Warnes die op haar album Famous Blue Raincoat Manhattan en daarna Berlijn wil veroveren. Een moeilijke cd omdat de laatste uitgave op het randje is gemixt. Ongenadig hard. Des te knapper is het, dat de IT-85 de proef glansrijk doorstaat. Al blijft het op de Focals niet het meest aangename geluid. De tweede track is aanzienlijk aangenamer geproduceerd en doet de IT-85 meer tot zijn recht komen. Dat wil zeggen: direct, snel en vooral stevig. De IT-85 gaat met deze cd in de richting van een live concert. Opvallende dingen vormen de uit het niets opduikende tweede stem, een brommend geluid van een man, een ver verwijderde sax, de breed neergezette percussie en het intense slagwerk. Zaken die zelden zo fraai aan het licht komen en waar de Focals samen met de VTL erg hun best voor staan te doen.

Ook Famous Blue Raincoat zelf verrast. Het klinkt uitermate simpel, precies zoals Leonard Cohen het heeft bedoeld, tegelijk heel intens en puur. Eigenlijk is nu al vastgesteld wat ik in de inspeelperiode hoorde op een veel kleinere en eenvoudigere opstelling: verrassingen, speelsheid en onvermoeibare kracht in de keten. Het mag misschien niet gezegd worden, maar wat Luke Manley heeft bereikt is ongeveer wat zijn ex-stiefmoeder EveAnna Manley doet binnen Manley Labs. Of hij die kennis haalt bij zijn vader of het zich zelf eigen heeft weten te maken weet ik niet. Wat ik wel vast kan stellen is dat de IT-85 op zich schoner klinkt, zo u wilt zuiverder dan een set Manley Snappers. Luke snapt helemaal hoe je een puike versterker maakt.

Wat heb ik toch een mooie bijbaan aan het schrijven van recensies. Heerlijk een lp opleggen van Taj Mahal en denken dat ik aan het werk ben. Fabuleus in vinyl geperst in 1972 en niets aan kracht verloren door de jaren heen. Hier beoordeel je zo makkelijk een stereobeeld mee. Of de impuls weergave. Om met het eerste te beginnen, het stereobeeld kan nog groter, maar waarschijnlijk niet in deze prijsklasse. De IT-85 maakt de verwachting echt wel waar. En de impulsweergave: voorbeeldig snel en puntig.

De IT-85 is een versterker met een door de gebruiker zelf in te stellen bias en ik krijg meer en meer het idee dat een instelbare bias meer bewaart van de puurheid van muziek dan bereikbaar is met een autobias. Die, eerlijk is eerlijk, eenvoudiger is in gebruik. Waar een autobias zich ook leent voor niet-audiofielen is een VTL meer een versterker voor de liefhebber. Doet u echter dat beetje extra moeite, dan is de beloning groot. Vooral als de bewuste versterker ook nog eens weet te spetteren van plezier met Taj Mahal. Gelooft u mij, in 1972 kon geen audioset tippen aan het niveau dat vandaag de dag haalbaar is. In die tijd was de buis trouwens zo goed als dood en hadden we geen digitaal opgetekende muziek ter beschikking.

MERK

EDITORS' CHOICE