REVIEWPurePower

PurePower in de praktijk

Eerst luisteren en dan de prijs aanhoren is beter dan het omgekeerde. Ik schrok van 3375 euro voor de PurePower APS 1050. Een SEEC filter is 275 euro, mijn Kemp oplossing ongeveer 2600 euro (oeps, dat realiseer ik mij nu pas!). De prijs voor schone stroom is hoog alleen omdat de energiebedrijven niet in staat blijken schone stroom te leveren. Waarom zouden ze ook, uw koelkast, wasmachine, computer en verlichting doen het toch wel. Zou het water uit de kraan zo vies zijn als uw stroom en zou u voor reiniging zelf nog eens 3375 euro uit moeten geven dan schreeuwden we moord en brand. Dat terzijde, laten we gebruik gaan maken van schone stroom.

PurePower APS Model 1050

Mijn PrimaLuna versterker geniet van de PurePower door meer nadruk op de stemmen te leggen, het laag dieper te maken en meer definitie aan het stereobeeld te geven. Verdergaand dan een eenvoudig SEEC filter dat kan, hoewel die voor zijn bescheiden prijs heel ver komt. De achtergrond is rustiger. Het uit het stopcontact trekken van de PurePower, waardoor die geheel op accu’s werkt, versterkt nogmaals alle positieve eigenschappen. Alleen houden de accu’s van de PurePower dat niet een avond vol. Verschillen zijn trouwens marginaal en alleen hoorbaar als je de set erg goed kent. De geleende Carat set kan slecht overweg met het SEEC filter en tot op zekere hoogte ook met ongefilterde netspanning. S-klanken zijn op sommige cd’s en lp’s hard en scherp, het stereobeeld kan beter en de definitie blijft achter, waarschijnlijk vanwege de grondruis vanuit het lichtnet. Normaal valt dat allemaal niet zo op en past de geboden weergave in de prijsklasse van de Carat. De PurePower die welgeteld 1475 euro meer kost dan een Carat versterker + tuner + cd speler samen is een wondermiddel. Weg harde S, weg onrust, naar voren komt het stereobeeld, de diepte in het geluid, een extra octaaf in het laag en vooral de rust. Meer impact en meer detail. Stemmen zijn warmer en een te helder opgenomen lp van Fleetwood Mac is plotseling wel lekker. Maar ik realiseer mij dat de verhouding apparatuur versus netfilter wel erg scheef is. Dus verhuist het circus naar de huiskamer waar Kemp filtering ligt en de set veel en veel kostbaarder is.

PurePower APS Model 1050

Als ik Patricia Barber in de cd-speler leg en ik draai de track Nardis met de drumsolo dan is de basdrum achter de PurePower geweldig echt. Het vel hoor je trillen. Bekkens zijn permanent hard en metalig, maar nooit scherp. Snelheid en dynamiek gaan geen seconde verloren door de PurePower in te zetten, iets waar menig netfilter juist de mist mee in gaat. Het laag blijft stevig, er is een hoge mate van transparantie. Ik zie geen enkele negatieve eigenschap of beperking opdoemen. Ga ik passief filteren dan is het laag rommeliger, donkerder en verandert het vel van de basdrum in een slappere boem. De dynamiek neemt zoals valt te verwachten iets terug. Hoewel Kemp hier een uitstekende prestatie weet neer te zetten. Haal ik alle filters weg dan is het resultaat een harde S klank (zie Carat, zie PrimaLuna, het is dus een algemeen verschijnsel).

PurePower APS Model 1050

Het stereobeeld wordt plat, de bas ongedefinieerd, een slechte omlijning van de instrumenten, rommelige weergave en een hifi geluid. Het vel van de basdrum is weg. Nooit is het helemaal stil op de achtergrond en bekkens zijn onaangenaam schel. Dat de dynamiek optimaal is blijkt een schrale troost. Zet ik de PurePower opnieuw in de keten dan is de harde S gelijk verdwenen. Er komt vooral rust. Rust met een hoofdletter. Stilte op de achtergrond, ruimte, gemak. Het laag ronkt weer en ik weet precies waarom ik ooit begon met zware netfiltering in huis. Beeld? Zet de PurePower op uw plasma en wat ik net beschreef aan geluid verbetering ziet u terug met uw ogen. Weg spikkels, meer diepte in het beeld, contrastrijker, helderder en fellere kleuren. Een avond lang luisteren zonder netfilters is vermoeiend en ik ben na een paar uur blij dat de set uit kan. Dat geldt voor popmuziek, jazz en klassiek. Met een PurePower heb ik dat niet. Dan luister ik veel prettiger en aan het eind van de avond realiseer ik mij dat ik morgen moet werken, waarna ik toch nog een laatste plaatje opzet omdat het leven aangenaam is. Morgen zie ik wel weer.


EDITORS' CHOICE