REVIEWPurePower

De harde oplossing

De PurePower APS Model 1050 is veel meer dan een netfilter, het is een mini elektriciteitscentrale die bovendien apparatuur beschermt tegen onheil van buiten. PurePower laat weinig tot niets los over de opbouw van de schakeling. In de documentatie praat men heel veel over alle problemen en dat PurePower die oplost, maar hoe blijft de vraag. Bekend is dat de netspanning van 230 Volt wordt omgezet naar gelijkspanning en dat hetzelfde apparaat van gelijkspanning weer wisselspanning maakt. Niet langer ongecontroleerd maar stabiel op 50 Hz en 230 Volt. Maximaal levert de 1050 een vermogen van 1630 Watt, maar dat is aan een Ohmse belasting. In de praktijk staat er net wat meer dan 1 kW ter beschikking.

PurePower APS Model 1050

In de 1050 zit een accupak die gedurende 20 minuten onder volle belasting de outlets van spanning en stroom voorziet mocht de netspanning aan de primaire zijde wegvallen. De achterkant is voorzien van vier normale stopcontacten en één eurostekker variant die verlengsnoeren en verdeeldozen kan voeden. Wie zeker wil zijn van zijn zaak kan zijn lokale netwerk, de telefoon en de antenne in huis via de 1050 beveiligen tegen overspanning. De wat kleinere PurePower systemen hebben die voorzieningen niet. De PurePower is geen lege kast met een accu. De binnenkant laat een berg elektronica zien die gekoeld wordt met twee vinnen. Helaas in een heel stille ruimte net hoorbaar. De kast is bovendien erg groot, 89 mm hoog, 432 breed en maar liefst 494 mm diep. Een plekje in de meterkast ligt voorhanden. PurePower levert twee jaar garantie op de 1050. De prijs van deze elektriciteitscentrale is 3375 euro en voor een verdeeldoos met extra stopcontacten komt daar nog 255 euro bovenop. Persoonlijk zou ik die laatste optie laten voor wat hij is en elders shoppen. Eerlijk is eerlijk, de PurePower APS 1050 biedt meer bescherming tegen alles wat mis kan gaan in het lichtnet dan enig ander apparaat en is bovendien ontworpen voor audio toepassingen. Daar mag een prijskaartje aanhangen.


Opstelling

Om de PurePower APS Model 1050 goed te kunnen beoordelen heb ik meerdere opstellingen gebruikt. Een cd-speler van Marantz gekoppeld aan een Musical Fidelity d/a converter voedt een PrimaLuna buizenversterker. Als alternatieve bron staat daar een Vyger platenspeler met een Van Medevoort phono versterker. De tweede opstelling handhaaft de platenspeler en introduceert een Carat versterker, een Carat cd-speler en een tuner. Ter beschikking staan verder een SEEC netfilter, Supra verdeelblok en Supra netsnoeren.

PurePower APS Model 1050

De derde opstelling staat in een andere ruimte en wordt normaliter gevoed vanuit een speciaal daarvoor aangelegde groep in de meterkast. Bronnen zijn een Lua cd-speler en een Transrotor platenspeler. De voor- en phonoversterker zijn van E.A.R., de eindversterker is een Ayon Audio 300B. Netspanning gaat van de wandcontactdoos, via een Kemp Elektroniks scheidingstrafo een Kemp netfilter in. Daarna Crystal Cable Power en Ultra netsnoeren. Tenslotte wordt beeld beoordeeld op een plasma scherm dat is aangesloten op een (Casema/Samsung) HD ontvanger die normaliter beide gefilterd zijn met een SEEC netfilter.

In de diverse opstellingen is steeds dezelfde procedure gevolgd:

  • werken zonder enige filtering
  • werken met de al aanwezige netfilters
  • de netfilters vervangen door de PurePower APS Model 1050
  • willekeurig gebruik van de set met of zonder filters/PurePower

Daarbij:

  • alle apparatuur gaat tegelijk exact 5 minuten uit om te wisselen
  • alle apparatuur wordt aangesloten op een filter, zonder filter of op de PurePower
  • alle apparatuur gaat tegelijk aan en mag 5 minuten opwarmen
  • een zelfde muziekkeuze is steeds aangehouden

PurePower APS Model 1050

Nadeel van deze methode is dat uit het geheugen geput moet worden om de verschillen tussen de filters neer te schrijven. Wat tot een verkleuring van de resultaten zal leiden. Het is niet anders. Ik vertik het om apparaten, eigendom of geleend, veelvuldig te snel achter elkaar aan en uit te schakelen. Ik hou de spullenboel graag heel. Naast het wisselen is er ook langdurig geluisterd met de PurePower in de stroomketen om vast te stellen of er luistermoeheid optreedt of dat na langere tijd irritaties ontstaan.

EDITORS' CHOICE