Conclusie

Rene Smit | 13 juli 2006 | Acoustic Energy

Dat een goed ontwerp tijdloos is blijkt wel na het beluisteren van de AE1 Classic speakers. Probleemloos draaien de speakers mee met “moderne” ontwerpen. Enig verschil met het oorspronkelijke model is het gebruik van onderdelen die heden ten dage met nauwere toleranties gefabriceerd kunnen worden dan ongeveer 20 jaar geleden mogelijk was. In vergelijk met zijn directe concurrenten, Spendor S3 en PMC DB1+ die ik beide in huis heb klinken AE1 Classics duidelijk anders. Ten opzichte van beide types levert de Classic in op het gebied van laagweergave, absoluut niet in kwaliteit, alleen houdt de Classic het eerder voor gezien terwijl beide andere nog wat dieper doorlopen. Dat hoeft geen nadeel te zijn, het maakt de speaker makkelijker te plaatsen in een ruimte. Met het huidige aanbod aan hoogwaardige subwoofers voor muziekweergave is het laag probleemloos aan te vullen.

Het specifieke directe geluid is duidelijk afkomstig uit de professionele wereld. Elke nuance in de opname wordt blootgelegd wat als consequentie heeft dat mindere opnames ook daadwerkelijk zo klinken. Goede opnames daar in tegen klinken ook echt goed. Van kleuring is geen sprake. De AE1ecombineerd met een “neutrale” versterker en een goede bron brengt werkelijkheidsweergave binnen bereik. De vormgeving is industrieel en ietwat gedateerd maar met een stuksprijs van 699 euro valt daar gemakkelijk overheen te stappen. Waar het allemaal om draait is de manier waarop de speakers muziek laten horen en die is (h)eerlijk! Combineer de speaker met een mooie stevige stand en je hoeft je de komende 20 jaar niet druk te maken over andere/betere speakers. Met recht heeft de AE1 de toevoeging Classic gekregen waarbij het in dit geval staat voor klassieker in plaats van klassiek. Acoustic Energy mag trots zijn op deze reïncarnatie.

 

Prijs:
Acoustic Energy AE1 Classic 699 euro per stuk

Importeur:
Viertron
Zuideinde 2
2991 LK  Barendrecht
Telefoon  0180-618355
Fax 0180-619967
www.viertron.nl
info@viertron.nl

 

Gebruikte Hardware: 

  • vM MA240 versterker
  • Clearaudio Champion draaitafel
  • vM PHM3 phonotrap
  • Cambridge Audio Azur 640C V2 CD-speler
  • Klipsch KSW10 subwoofer
  • Bekabeling en accessories: vM SC3R luidsprekerkabels, Siltech SQ88 Classic G5 interlinks, Sharkwire  SC-L03 interlinks, Sound Organisation stands, Alphason audio rack, Master Base en Vibrapod dempers, AHP klankmodule, Supra Lorad netsnoeren.

 

Reactie importeur Viertron op deze recensie:
Bedankt voor de positieve test van de heruitgegeven AE1 classic. Een duidelijk verhaal, waarvan alleen de subwoofer suggestie ons verbaast. Natuurlijk is het een optie, maar uit onze eigen ervaring ligt de door u ervaren beperking in de basweergave aan de kwaliteit en prijsklasse van de gebruikte versterker. De AE1 classic verdient een wat duurdere versterker met meer controle, want hij is daarin best kritisch. Uit interne experimenten blijken de duurdere Cyrus 8VS/PSX-R en Musical Fidelity A5 versterkers uit eigen stal, het beter te doen dan producten uit de € 1000,= prijsklasse. Het laag wordt dan zeer strak en voelbaar dieper en er is nog meer rust. De AE1 classic is echt juist bedoeld voor de zeer kritische liefhebber die een kleine zeer goede speaker zoekt. Dus vanuit audiofiel oog/oorpunt lijkt het beste advies, om het geld voor de eventuele sub in de versterker te steken.

MERK

EDITORS' CHOICE