REVIEWRogue Audio

Tot slot

Bert Dekker | 04 mei 2006 | Rogue Audio

Wat meteen duidelijk werd was dat de combinatie korte metten maken met mijn eerdere bevindingen. Klonk het geheel een paar weken geleden, koud uit de doos, enigszins laid-back, meer impliciet en zelf wat traag, niets van dat was meer terug te herkennen tijdens mijn hernieuwde kennismaking met deze combinatie. Veel meer van toepassingen bleken de woorden kracht, snelheid en timbre te zijn. Korte metten werd hier gemaakt met het beeld van de warme, timide, enigszins trage buizensound zoals veel muziekliefhebbers dat nog hebben. Niets van dat alles: Hier stond een combinatie te spelen met de kracht van een goede transistorversterker gepaard aan het vloeiende, verfijnde en natuurlijke beeld van goede buizencombi’s.

Rogue Audio

Cd na cd verdween in de CD speler. Benieuwd naar het beeld dat de Rogue Metis en Atlas neerzetten, laat ik Sarah Brightman haar zangkunsten tonen in mijn luisterruimte. Met een enorm gemak maakt het beeld zich los van de luidsprekers. Zowel in de diepte, breedte en ook hoogte wordt een zeer gedetailleerd beeld weergegeven waar elke instrument of elk instrumentengroep een duidelijke plek heeft in het muzikale gebeuren. Eerste violen linksvoor, geflankeerd door de tweede violen aan de rechterkant. Daarachter en duidelijk waarneembaar, daarboven, de blazers. Sarah staat daarbij geheel los van het orkest dat haar begeleidt. Het midden, haar stem wordt daarbij met de nodige “Schmelz” weergeven, heel natuurlijk, heel vloeiend. Wat na een tijdje luisteren echter heel duidelijk merkbaar wordt, niet eens heel expliciet hoorbaar maar wel duidelijk voelbaar, is dat er iets gebeurt dat moeilijk te omschrijven is maar prominent deel uitmaakt van de muzikale beleving. In plaats van de ervaring dat de muziek vanuit de luidsprekers naar je toekomt lijkt het alsof je wordt meegezogen in het muzikale gebeuren waar je als luisteraar nu heel expliciet deel van uitmaakt.

Keer op keer lijkt het moeilijk om hieruit los te komen om Cd’s te wisselen. Pat Metheny (Secret Story) verdwijnt in de CD lade. Het nummer “finding and believing” is een ware schrik voor combinaties die weinig controle hebben en waarvan het geluidsbeeld volledig dichtslibt tijdens de drukke passages en dynamieksprongen in dit nummer.
Niets van dat alles op de Metis-Atlas combinatie. Hier wordt de luisteraar getrakteerd op een tot op de vierkante millimeter uitgetekend virtueel muzikaal landschap waar parameters als diepte, breedte en hoogte geen deel meer uit lijken te maken van de happening waarvan ik deel mag uitmaken. Kracht gekoppeld aan transparantie, met het grootste gemak worden complexe muzikale structuren, texturen en kleuren volledig en met het grootste gemak ontleedt zonder ook maar op enigerlei wijze klinisch te worden. Dat daarbij het diepste laag niet tot het allerlaagste octaaf wordt weergegeven vergeleken met kostbaarder transistorontwerpen, daarentegen wel vloeiender en ietwat “voller” zonder echter in te boeten op articulatie wordt de combinatie volledig vergeven.
Schijnbaar ongemerkt, maar duidelijk voelbaar gebeurt hier weer hetzelfde als tijdens de Cd’s die ik eerder draaide. Het blijft moeilijk om mezelf los te maken, weg te lopen uit het geluidsbeeld waar ik middenin zit en me zijn aandacht blijft opeisen.

Ook steviger werk, zoals Hans Dulfers nummer “Streetbeats” op de Cd Big Boy wordt zonder krimp of compressie weergegeven. Weer hetzelfde beeld, volledig los van de luidsprekers, volledig opgelost, krachtig met voldoende druk in het laag, hetzij weer niet de met volledige kracht van menig beter transistorcombi maar wel met een enorm gemak en goede articulatie van de baslijnen die dit ruige nummer dragen. Sluit je ogen en je zit midden in de scène, het ruige nachtleven in een gonzende metropool dat zo mooi op deze Cd wordt vertaald.

Rogue Audio

Plots moet ik denken aan een Cd die ik al een hele tijd niet meer heb gedraaid. “The turning point” van Mcoy Tyner. Bigband muziek, typisch muziek a la the big boss himself. Expliciet, ruig, ritmisch, onverbloemd, dynamisch en een schrik voor veel mindere combinaties.
Op mijn eigen Densen versterkers klinkt deze Mc Tyner nogal hard, anoniem en met weinig gevoel. Zeker een reden waarom dat deze Cd, waarop overigens bijzonde fraai op wordt gemusiceerd, niet zo vaak zijn weg vindt naar mijn Cd speler.

Wat hier gebeurt op de Metis en Atlas combinatie is bijna met geen pen te beschrijven. Omdat ik zelf jaren als pianist in een Big band heb gespeeld weet ik wat voor energie een Big Band kan voortbrengen. Het beste te omschrijven als een enorme trein die als een gek doordendert als deze eenmaal goed “op stoom is gekomen”. Plots ervaar ik hetgeen ik al een tijd niet meer ervaren heb aangezien ik ook al jaren niet meer actief musiceer in de Big band: Energie!: Mijn vingers jeuken! Daar wil ik weer deel van uitmaken! Maak plaats achter vleugel, ik kom er aan! Natuurlijk kan ik omschrijven wat ik zoal hoor, zoals saxen en de trombones die volledig van elkaar te onderscheiden zijn zelfs als er unisoon wordt gespeeld en het gemak waarmee de ruimte wordt afgebeeld en de duidelijke plek die de instrumenten opeisen in het muzikale beeld waar ik deel van uitmaakt. Alleen die parameters alleen omschrijven zou zwaar teniet doen aan de echte kwaliteit die de Metis en Atlas combinatie waarmee met zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie in deze prijsklasse en zelfs daarboven: hier wordt duidelijk de energie geprojecteerd die de luisteraar in staat stelt volledig op te gaan in de muzikale belevenis.


Tot slot

Het uitbreiden van het productgamma met een nieuw product brengt natuurlijk altijd een zeker risico met zich mee. Zeker als het een, in Europa althans, minder bekend merk betreft dat overigens in de Verenigde Staten ruimschoots zijn sporen heeft verdiend. Het lijkt echter een verstandige keuze te zijn de buizenversterkers van Rogue Audio in het assortiment op te nemen. Voor een, naar buizenbegrippen, bescheiden prijs wordt hier een statement neergezet waar menig duurdere (buizen)versterker, ook uit het verre oosten zich aan kan meten.

Een solide bouw, een hoge mate van fit & finish, gekoppeld aan een hoogwaardige geluidskwaliteit waar slechts met moeite vlekjes op het blazoen op te ontdekken zijn. Niet voor niets heeft deze aansprekende buizencombi de “Product of the Year” award ontvangen van het maandblad HiFi+ en de “Budget product of the Year” van het toonaangevende maandblad The Absolute Sound. Ik sluit me er graag bij aan, en, ook al delen wij bij HiFi.nl (nog) geen awards uit, wat mij betreft mag hij ook een onderscheiding verdienen.

 

Tip: deze combinatie van eind- en voorversterker is binnenkort ook te beluisteren bij de Two Channel Show bij Polectro, Amsterdam.

Aanvullende informatie:

Rogue Metis Voorversterker:
- Zonder afstandsbediening €1.450,-
- Met afstandsbediening €1.555,-

Rogue Atlas Eindversterker: €2.075,-

Meer informatie: http://www.crusade-audio.nl/

MERK

EDITORS' CHOICE