Naast alle mogelijkheden om muziek van het netwerk te halen is de Hifidelio ook solo een volwaardig hifi-apparaat. Om te beginnen speelt hij -uiteraard- CD’s af. Bijzonder is, dat er op de harde schijf van de Hermstedt titelgegevens aanwezig zijn voor zo’n twee miljoen CD’s. Ontbreekt er een keer een CD in de database, dan haalt het apparaat de juiste gegevens via het thuisnetwerk van het internet (indien voorhanden).
Dat er een database vol titelgegevens voorhanden is, scheelt een hoop werk bij het importeren van CD’s op de harde schijf. Eventueel zijn de titels wel handmatig in te voeren, maar dat is ongeveer net zo’n twijfelachtig genoegen als bij de aloude MiniDisc.
Het importeren kan in vier formaten: WAV, AIFF, FLAC en MP3. Bij de keuze voor het compressieformaat moet u rekening houden met uitwisselbaarheid en kwaliteit. Van de lossy formaten is MP3 de minst goede, maar hij wordt door alle MP3-walkmans, en ook afspeelprogramma’s op de PC, ondersteund. Dat geldt niet voor Ogg, dat niet werkt op de iPod, en AAC, dat juist weer niet werkt op iPod-’klonen’ van bijna alle anderen. MP3-afspeelprogramma iTunes ondersteunt geen Ogg, concurrenten als Winamp en MusicMatch spelen geen AAC af. FLAC is een probleem bij iTunes en de iPod, die wel Apple’s eigen lossless formaat AppleLossless ondersteunen. Maar met AppleLossless weet de Hifidelio zich weer geen raad. Tenslotte AIFF en WAV: kwalitatief zijn ze gelijk, maar AIFF wordt door PC’s en nep-iPods niet algemeen ondersteund. WAV speelt overal.
Wat een zootje! Op grond van het bovenstaande kan iedereen een eigen afweging maken, maar onder de streep komt het erop neer dat alleen MP3 en WAV overal geaccepteerd worden. Fijnproevers kiezen voor WAV: verliesvrij en zeer compatible. Het nadeel is het ruimtebeslag: 520 MB per uur CD-muziek. Dat moet de serieuze hifi-liefhebber dan maar voor lief nemen, zeker ook omdat MP3-encodering in zijn mooiste kwaliteit -ik zeg het nog maar eens- een 60 euro kostend extraatje is.
Leuk is de mogelijkheid om opnamen te maken met de Hifidelio. De muziekserver heeft een ingebouwde A/D-converter, die u kunt gebruiken om LP’s en cassettes te digitaliseren. Die gedigitaliseerde muziek kunt u vervolgens weer branden op CD en zelfs herschrijfbare CD. Ook alle andere muziek uit uw bibliotheek kunt u mixen tot speellijsten en vervolgens branden. Van belang is daarbij natuurlijk wel dat uw lijstje beneden de 80 minuten blijft.
Naast een regelbare analoge uitgang hebben fijnproevers ook de mogelijkheid om externe DACs van signaal te voorzien dankzij de optische en coaxiale digitale uitgangen.
Een laatste mogelijkheid om de data op de Hifidelio te laten horen is via iTunes op de computers in het thuisnetwerk. Computers die iTunes draaien stellen hun muziek als stream beschikbaar voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Ook de Hifidelio wordt herkend als een “iTunescomputer” en doet zonder morren mee. Omgekeerd herkent de Hermstedt ook alle online computers die iTunes draaiend hebben. Leuk. Zo wordt de Hifidelio tot een soort DAC voor de muzikale inhoud van alle PC’s op het netwerk.