De Hermstedt heeft als besturingssysteem Linux. Misschien lijkt het ware overkill om een heus computerbesturingssysteem in te bouwen in een hifi-apparaat, maar eigenlijk is de Hifidelio gewoon een computer. Hij beschikt over een 80 GB harde schijf, een CD-ReWriter, een beeldscherm en netwerk- en USB-aansluitingen. De ingebouwde processor is een IBM PowerPC-chip.
De toepasbaarheid van Linux in netwerken is fameus: het besturingssysteem is gebouwd met netwerken in het achterhoofd en dan ook nog eens zeer stabiel en veilig. Daarbij kan Linux naar behoefte worden aangepast: omdat iedereen de broncode mag inzien en aanpassen, kan alle overbodige onzin worden weggelaten. Dat heeft Hermstedt duidelijk ook gedaan: het apparaat reageerde snel en soepel op onze bevelen, haperde nooit en was eenvoudig in te brengen in het netwerk.
Een doodnormaal netwerkkabeltje was voldoende voor mijn Apple iBookje om de Hifidelio te “zien”. In de handleiding staat duidelijk omschreven hoe je je digitale muziek overzet naar de harde schijf in de Hifidelio. In het geval van de Hifidelio is het niet moeilijker dan op Appletje-K drukken en het netwerkadres invullen. De computer had daarna toegang tot de harde schijf van de Hifidelio.
De Hermstedt kan ongecomprimeerde muziek afspelen in de gangbare WAV- en AIFF-formaten, voorts het mooie FLAC (verliesvrije compressie met rond 30 procent), en ten slotte de lossy compressors MP3, Ogg (een opensource “MP3”, van betere kwaliteit) en iTunes’ favoriet AAC (onderdeel van de MPEG-4 specificatie; eveneens beter dan MP3, vooral bij lage bitrates). Op de standaard Hifidelio is de datarate voor MP3 bij import beperkt tot 192 kbit. De maximale MP3-kwaliteit van 320 kbit is voorbehouden aan de Pro-versies, en dat vindt deze recensent erg kinderachtig. Wel zegt de importeur dat deze beperking ook bij Hermstedt zelf ter discussie staat. Mogelijk kunnen bezitters op termijn de interne software upgraden. Of dit geld gaat kosten, is nog niet bekend. De patenthouders willen een flink bedrag zien voor hun MP3-algoritme.
Helaas ontbreekt de mogelijkheid om Windows Media-bestanden af te spelen. Gebruikers die veel muziek hebben in Microsofts WMA-formaat zullen hun bestanden moeten omzetten naar een formaat waar de Hifidelio wel iets mee aan kan. Hét hulpmiddel daarbij is het freeware programma dBPowerAmp, een programma voor audioconversie. Standaard biedt het programma alleen ondersteuning voor MP3, Ogg en WAV, maar met een -eveneens gratis- plugin leest dBPowerAmp ook Windows Media. De algemene vuistregel: comprimeer nooit iets twee keer! – geldt hier ook. Ik raad aan om WMA om te zetten naar een van de ongecomprimeerde formaten: WAV of AIFF. Zelfs met de zeer milde compressie in FLAC heb ik in 1-op-1 vergelijkingen met het WMA-bronbestand een licht verlies van definitie kunnen waarnemen. Voor omzetting naar MP3, Ogg en AAC geldt: alleen doen als het echt niet anders kan. ‘Voor de grap’ heb ik weleens WMA naar WAV omgezet en vervolgens in WinLame (het mooiste MP3-omzettingsprogramma verkrijgbaar, en ook gratis) naar MP3 gebracht. Met de hoogste bitrate en de instelling ‘zeer langzaam’ is het resultaat acceptabel, maar niet geweldig.