REVIEWAudioplan

Stroom met AudiOplan

Gastauteur | 13 mei 2004 | Audioplan

Afzonderlijke beoordeling

Met z’n drieën hebben AudiOplan onderdelen meer invloed op de geluidsweergave dan ik dacht. Maar hoe zit dat als je ze alledrie afzonderlijk beluistert?


AudiOplan (c) XingoPowerPlant
De ene keer was de invloed van de PowerPlant beter hoorbaar dan de andere keer. Zijn invloed verschilde duidelijk ten opzichte van de 2 andere componenten: stemmen werden duidelijker en krachtiger geplaatst, ze werden minder weggedrukt. Het geluid kwam stabieler over.

FineFilter
Er waren 2 eigenschappen die mij van het FineFilter opvielen: de hoge tonen werden vervormingvrijer, wat vooral hoorbaar was aan s-klanken die minder scherp werden. Ook veranderde de galmweergave waardoor ik een beter beeld kreeg van de opnameruimte.

PowerStar
De PowerStar is “slechts” een contactdoos maar zijn positieve invloed was zeer goed vergelijkbaar met het FineFilter.


Conclusie

De verbetering in geluidsweergave die met de AudiOplan-componenten mogelijk werd, heeft mij verrast. Het FineFilter en de PowerStar concentreerden zich vooral op de hogetonen weergave die vervormingvrijer werd. De PowerPlant zorgde voor meer stabiliteit in de weergave, gaf een duidelijkere plaatsing. Overigens heb ik deze verschillen vooral met stemweergave waargenomen, veel minder met muziekinstrumenten.

Wilt u uw installatie verbeteren omdat deze te schel of onnauwkeurig klinkt, dan lijkt het mij het beste om eerst voor betere boxen en/of een betere versterker te zorgen. En als u dan uiteindelijk wel tevreden bent, is het een nog grotere verrassing om te ontdekken wat de AudiOplan-componenten kunnen verfijnen aan een goede hifi-installatie. Bij mij zijn ze in ieder geval op mijn verlanglijstje terechtgekomen…

Gebruikte apparatuur: 
Versterker: Marantz PM-14
Cd-speler: Marantz CD-17mkII
Luidsprekerboxen: LUA 1.3 Con Brio DIVA

Importeur:
Music Matters Zoetermeer
Web: www.music-matters.org en www.audi-o-plan.de

Prijzen S-serie:

 FineFilter S 480 euro
 PowerStar S 440 euro
 PowerPlant 100S 480 euro
 CleanCord S 460 euro

 
De “PowerCase S” is een demokoffer met hierin de 3 geteste componenten, 3 PowerCord S netsnoeren en meetapparatuur. Hiermee is het mogelijk om vrijblijvend de componenten te beoordelen. Niet in de koffer wel in het AudiOplan gamma is de CleanCord S, dit is een netsnoer met passieve filter.

Er is overigens ook een budget-vriendelijkere versie, de PowerCase G met die G-varianten van de genoemde producten. Daar zijn hier en daar consessies gedaan bij de materiaal- en componentkeuze wat resulteert in een lagere prijs.

Prijzen G-serie:

 FineFilter G 260 euro
 PowerStar G 230 euro
 PowerPlant 100G 340 euro
 CleanCord G 250 euro
 PowerCord G 1.5m  85 euro

  
 


EDITORS' CHOICE