REVIEWJBL

Johan

Redactie Hifi.nl | 06 september 2021 | JBL

Erg leuk om te worden uitgekozen om een review te schrijven over deze nieuwe volledig draadloze oordopjes van JBL. Ik ben een echte hifi- en head-fi liefhebber, maar heb tot nu altijd gekozen voor bedrade hoofdtelefoons en oordopjes. Wat audio betreft ben ik een redelijke purist en ondanks mijn 30 levensjaren ook wel een tikje ouderwets. Zo maak ik bijvoorbeeld ook nog veel gebruik van fysieke media, zoals cd, dvd en Blu-ray. Maar nu veel smartphones niet meer van een 3,5mm aansluiting zijn voorzien, werd het tijd om ook draadloze oordopjes toe te voegen aan de collectie om altijd te kunnen genieten van muziek. Bovendien is het weglaten van snoeren comfortabel in gebruik en is contactgeluid vanuit de kabels dan ook verleden tijd.

Tekst & foto's: Johan Hermanides

Eerste indruk

Bij het uitpakken van de oordopjes, valt op hoe eenvoudig dit gaat. Je hoeft enkel de verzegeling te verbreken en trekt de binnendoos met het daarvoor aanwezige lusje zo uit de omdoos. Erg prettig. In de doos vind je de oordopjes zelf, de laadcase, eartips in 5 maten, een usb-snoer en een korte maar duidelijke handleiding. De oordopjes en de case maken een degelijk indruk en zijn netjes afgewerkt zonder poespas. De oplaadcase is opvallend compact en kan dus gemakkelijk worden meegenomen.

Doordat er veel verschillende maten eartips zijn meegeleverd, is er eenvoudige een maat te vinden die goed past (of de tips goed passen kan worden gecontroleerd met de My JBL Headphones app). Wel zijn de eartips wat slapjes en gaan ze minder diep het oor in dan ik gewend ben. Hierdoor moet er goed op worden gelet dat de oordopjes op de juiste manier in het oor worden geplaatst en voor een optimale geluidskwaliteit en demping van omgevingsgeluid de gehoorgang goed afsluiten. Aan de andere kant blijken deze korte eartips bij langdurig gebruik wel comfortabeler dan in-ears die verder de gehoorgang ingaan.

Koppelen met een telefoon of tablet gaat heel eenvoudig en de verbinding is betrouwbaar. De bijbehorende app werkt goed (vooral de equalizerfunctie is handig, daarover verderop meer), maar ook zonder de app zijn de JBL dopjes goed te gebruiken en zijn alle functies, op de equalizer, na gewoon beschikbaar.

Bij het eerste gebruik is de klank nog wat vlakjes, maar na een uur inspelen klinkt het allemaal al een stuk gloedvoller. Lage tonen zijn behoorlijk aanwezig, maar niet boemerig en de hoge tonen zijn aangenaam helder.

Active Noise Cancelling

De oordopjes zijn voorzien van active noise cancelling (ANC) met verschillende standen (voor dagelijks gebruik, buitenactiviteiten, voor gebruik in het verkeer, gespreksfunctie). Het gebruik van deze verschillende instellingen heeft duidelijk effect op de hoeveelheid omgevingsgeluid dat wordt waargenomen. Gebruik maken van ANC maakt de soundstage wel iets kleiner, maar de verdere geluidskwaliteit wordt niet negatief beïnvloed. De winst aan comfort in een rumoerige omgeving is echter groot, met als bijkomend voordeel dat ook op een laag volume nog voldoende detail in de weergave aanwezig is.

Geluidskwaliteit

Voor het beoordelen van de geluidskwaliteit heb ik de oordopjes met veel verschillende muziekstijlen gebruikt. Mijn eigen muzikale voorkeur gaat uit naar muziek met stevige gitaren, zoals blues, rock en metal. Ter vergelijking heb ik bij het testen gebruik gemaakt van een Sennheiser Amperior hoofdtelefoon (variant op HD25 met aluminium oorschelpen) en Soundmagic PL50 oordopjes (bedrade in-ears met één balanced armature driver per kant). Als bron heb ik diverse Apple producten en een Windows laptop gebruikt.

Het middengebied van de JBL’s blijkt bij een direct vergelijk iets terughoudend te zijn. Bij Wonderful Tonight van Eric Clapton in een mooie live-uitvoering uit 1978, komt bijvoorbeeld het Hammond orgel minder duidelijk naar voren dan bij de Soundmagic PL50 oordopjes. Daar tegenover staat dat het laag van de JBL’s wel een stuk dieper doorloopt. Vergelijking met de Sennheiser hoofdtelefoon geeft eenzelfde beeld, al is het laag wel meer vergelijkbaar.

Luisterend naar het album “Live at the BCC” van Amy Winehouse, valt het wat softe middengebied veel minder op. Het stereo-beeld is mooi breed en het kenmerkende stemgeluid van Amy wordt op een ontspannen en natuurlijke manier weergegeven. De contrabas knort heerlijk op de achtergrond. Ook nu valt weer op dat het laag mooi strak en gedetailleerd wordt weergegeven. Daardoor is het niet storend dat het laag iets dikker is aangezet.

Met de equalizer in de app kan het hele frequentiebereik naar eigen smaak in sterkte worden aangepast. Daardoor kan het eerder genoemde wat terughoudende middengebied eenvoudig worden gecorrigeerd. Ten koste van de hoeveelheid en de kwaliteit van de hoge of lage tonen gaat dit niet. Vooral Akoestische muziek of wat oudere opnames blijken na wat spelen met de instellingen van de equalizer een stuk fijner te klinken.

Zo snel en transparant als met de Soundmagic oordoppen wordt het niet, maar daar krijg je bij de JBL’s wel meer laag fundament voor terug.

De JBL’s voelen zich het meest thuis bij elektronische muziek. Bijvoorbeeld het nummer Tennis Court van Lorde klinkt lekker puntig en fris, ondersteund door diepe bassen. Met EDM muziek, excelleren de JBL’s helemaal. De oordopjes produceren ook op hoog volume zware bassen met weinig hoorbare vervorming en het hoog wordt nooit schel of scherp.

Voor hardrock en metal is de geluidssignatuur wat minder geschikt. Het geluid is dan te laid back, waardoor de muziek wat tam klinkt. De zwaar gestemde gitaren op het death metal album Resurrection Through Carnage van de band Bloodbath, klinken minder krachtig en fel dan ik gewend ben. Ook bij minder extreme metal, zoals Enter Sandman van Metallica, blijven de gitaren naar mijn smaak iets teveel op de achtergrond in het geluidsbeeld. Bij dergelijke muziek is het levendige en pittige geluid van de Sennheiser Amperior passender.

Blues klinkt wel weer erg lekker op de JBL’s. Het extra beetje warmte in de geluidssignatuur, past prima bij dit genre. Het live-album Bring On The Music van de band Gov’t Mule (toch ruim tweeënhalf uur muziek) luistert lekker weg. Er treedt dan ook niet snel luistermoeheid op, maar er zit ook voldoende detail in het geluid om de verschillende instrumenten goed te kunnen onderscheiden.

Conclusie

Over het geheel genomen ben ik erg tevreden met de JBL Live Pro+ oordopjes. Het gebruiksgemak is groot en ze hebben gedurende de gehele testperiode probleemloos gefunctioneerd. Ook is de accuduur genoeg voor meerdere dagen bij veelvuldig gebruik. Het zijn geen weergevers die elk detail uit de muziek proberen te halen om analytisch naar de muziek te luisteren, maar daar zijn deze oordopjes natuurlijk ook niet voor bedoeld. Dan is een full-size hoofdtelefoon veel passender. Maar het is zeker prettig luisteren met deze JBL’s, waardoor de Live Pro+ een uitstekende keuze is voor gebruik met mobiele bronnen en gebruik buitenshuis.

Eindoordeel
Geluidskwaliteit: 3,5 uit 5 (4 uit 5 bij gebruik van EQ)
Gebruiksgemak: 4,5 uit 5
Bouwkwaliteit: 4 uit 5


EDITORS' CHOICE