REVIEWPhilips

Philips DVD963-SA

Frederic Vanden Poel | 07 maart 2003 | Philips

Het videogedeelte

Philips DVD 963-SA (c) XingoTegenwoordig is progressive scan het nieuwe modewoord: het beeld wordt frame per frame opgebouwd ipv per twee halve beeldjes, ook wel fields genoemd. Op een CRT projector zoals de Barco Graphics 801s kan je op een standaard interlaced PAL beeld gewoon de scanlijnen tellen, dankzij progressive scan (verder PS genoemd) wordt het beeld naadloos opgevuld zonder zichtbare lijnen.

De convertie naar PS is een complexe materie en omvat veel meer dan het aaneen breien van de fields, ook wel "weave" genoemd. De Philips gebruikt hier de allerlaatste Faroudja S2301 chip. Toen de 963-SA op de markt kwam was er nog geen standaard voor PAL PS, gezien de Macrovision kopieerbeveiliging nog gefinalizeerd diende te worden. Ondertussen heeft Denon software updates uit voor hun PS DVD spelers die PAL PS wel toelaat.

Als oplossing biedt Philips een PAL convertie via de S2301 aan naar NTSC PS (480p). Sommige budget plasma schermen hebben een verticale resolutie van 480 lijnen en het kan voor deze gebruikers interessanter zijn de convertie door de S2301 te laten gebeuren dan de interne scaler in het plasma scherm.

Op een projector die meer dan 480p aankan (zowat elke recente projector en de meeste CRT projectors) is het een beetje zonde deze convertie te moeten gebruiken. Daarom werd via een "player code" PAL 576p geactiveerd, ook gekend als de "unprocessed mode" in het OSD. We maakten een vergelijking tussen de beeldkwaliteit van onze Home Theater PC en de Philips 963-SA met behulp van de DVD `Hollow Man`, een scherpe PAL transfer.

Philips DVD 963-SA (c) Xingo

Wat onmiddelijk opvalt is het ontbreken van microjudder (kleine schokjes) tijdens horizontale bewegingen (pans), wat bij de meeste HTPC`s altijd een beetje een knelpunt is geweest, ook indien ze zwaar overgespeficieerd zijn om software-matig DVD te spelen. De verzadiging van huidstinten is een stuk beter op de Philips en het PC beeld komt een beetje fletser over. Dit laatste kan meestal gecorrigeerd worden via de gamma instelling van beide oplossingen. Pluspunt van de PC is de hogere resolutie door upscaling : alhoewel we bij beide oplossingen geen zichtbare lijnen meer zien is de PC net iets scherper. Het verschil kan je vergelijken met twee concurrerende software spelers, Theatertek en WinDVD 4.0 : de onderlinge scherpte verschillen zijn er als je heel goed kijkt maar je kan van beide concurrenten even makkelijk genieten. Er is geen dag en nacht verschil.

Philips DVD 963-SA (c) XingoAlleen de aansluiting van de Barco op de 963 was geen sinecure. Via ITC Hometheater hadden we een Key Digital Systems XBLASTER op proef, een toestelletje dat component signalen van de Philips omzet naar RGB, een formaat dat couranter is op CRT projectoren.

Aangesloten op de Barco leek het erop alsof de XBLASTER de verticale sync onderstuurde, wat zich uitte in paarse flashes en rollen van het beeld. Op dat moment konden we een defect in de XBLASTER niet uitsluiten, maar dankzij een Barco VGA box die de sync signalen opkuist kregen we alsnog beeld. Op de nieuwere Barco 808s (en waarschijnlijk ook opvolgers als de Cine8) blijkt een VGA box niet meer noodzakelijk te zijn. Gezien in de manual duidelijk vermeld staat dat de XBLASTER niet met alle VGA weergevers compatibel is vraag je best een unit op proef of probeer je via een degelijk forum alsnog wat vooronderzoek te doen. Als het out of the box werkt is het een mooie en discrete oplossing.

Terug naar de Philips, want er zijn een aantal interessante video features voor wie PS gaat gebruiken, waarvan de meeste in het Digital Crystal Clear menu. Via de aspect ratio controls kan je een 4:3 beeld weergeven op een 16:9 scherm dat in progressive mode het beeld zelf niet kan schalen naar 4:3. Ook voor CRT eigenaars met een breedbeelddoek komt dit handig uit. Eyes wide shut wordt op die manier correct weergegeven.

Sommige projectoren kunnen diep zwart moeilijk weergeven, andere zoals CRT geven wel perfect zwart weer maar als de lenzen niet vloeistofgekoppeld zijn op de beeldbuis, dan kan een helder stukje beeld leklicht veroorzaken in de donkere gebieden van het scherm. Soms krijg je de ruimte ook moeilijk duister. Dankzij gamma is er alsnog een oplossing : bij een hogere gamma instelling wordt de weergavecurve boller, waardoor de middenste waardes helderder worden, maar aan het zwart en witniveau niet geraakt wordt. Dit verschilt fundamenteel van brightness (zwartniveau), waar het gehele beeld gewoon grijzer wordt.

De scharpness instelling voegt enkel edge enhancement toe en is af te raden op projectieschermen gezien je de kunstmatig toegevoegde randen opblaast in een groot beeld. De True Life setting is een beetje vreemd : het beeld wordt gewoon blokkerig en het OSD lijkt alsof het door een faxmachine gedraaid is. De chroma delay kan ghosting voorkomen op sommige televisietoestellen waar een delay in de luminantie/chrominantie inherent is, maar de XBLASTER neemt de component signalen blijkbaar correct binnen : het instellen van een delay zorgt juist voor een averechts effect, namelijk het toevoegen van ghosting.

MERK

EDITORS' CHOICE