REVIEWSonus faber

Sf16: luisteren

Als de juiste ambiance geschapen is, kan er geluisterd worden. Via de digitale ingangen kunnen formaten als MP3, M4A, AAC, FLAC en WAV worden afgespeeld tot en met 24bit/192k. De Play-Fi apps spelen wél hogere digitale standaarden af, maar zetten deze om naar cd-kwaliteit vanwege netwerk-redenen. De beste geluidskwaliteit is dan ook haalbaar door een cd-loopwerk of speler aan te sluiten op de aanwezige digitale of analoge ingangen. Wie een speler/converter heeft voor hoge resolutie bestanden kan daarmee dsd of MQA afspelen en analoog naar de Sf16 sturen. Ook kan een music server aangesloten worden.

De Sf16 draaide hier onder andere met de Aurender Server en de inmiddels beroemde Mytek Brooklyn converter (waar nu ook een DAC+ uitvoering van op de markt is, red.). De Sf16 kan behoorlijke volumeniveaus bereiken en zet ook in het laag een prima prestatie neer. Het geluid is kwalitatief vergelijkbaar met wat kleinere mini-monitoren kunnen presteren als je ze zo'n 1,20 meter uit elkaar zet met veel ruimte achter de luidsprekers.

De prijs van de Sf16, waarvan er per jaar een gelimiteerd aantal worden gemaakt, is met tienduizend euro wat hoger. Puur geluidstechnisch is er voor dat geld iets te koop met nog hogere prestaties. Maar van een versterker met standaard losse luidsprekers wordt niemand tegenwoordig meer enthousiast. Strikt genomen is de Sf16 een volstrekt overbodig product, identiek aan Richard Mille horloges of vergelijkbare parafernalia en is geluidskwaliteit ook op andere manieren te realiseren. Maar gadgets zijn natuurlijk per definitie overbodig. De doelgroep voor de Sf16 kent andere waarden in het leven. Het gaat daar om objecten die opvallen en de persoonlijkheid, identiteit, goede smaak en uniciteit van de eigenaar vormgeven.

Conclusie

Vanuit die doelstelling is de Sf16 het ideale product. Te duur om zomaar even door iedereen in de buurt in huis te halen, in productie gelimiteerd en van een luxe en opvallend design. Alles wat je maar kunt wensen en nodig hebt in het leven. Sonus faber komt dan met een luxe en prachtig apparaat dat moeiteloos past binnen de huidige tijdgeest. Schrijver dezes gaat snel nog wat van die apparaten halen voor de multiroom en vooral veel gasten uitnodigen. De feestdagen zijn in aantocht en zo'n Sf16 misstaat natuurlijk niet als presentje onder de kerstboom. 

Sonus faber Sf16
€ 9.999
Importeur: Savor Audio

MERK

EDITORS' CHOICE