REVIEWSonus faber

Luisteren

Buiten de prachtige vormgeving en het indrukwekkend mooie materiaalgebruik werd mijn interesse voor deze nieuwe Tradition serie in eerste instantie tijdens de Audio Alkmaar Show toch vooral gewekt door de buitengewoon homogene en uitgewogen weergave. Een geluid dat van het hoogste hoog tot het diepste laag als één geheel overkwam, dat een hoger oplossend vermogen dan alle voorgaande Sonus faber modellen liet horen en vooral meteen als muziek in de verwende oren klonk!

Bij mij thuis zijn de omstandigheden natuurlijk totaal anders dan op deze jaarlijks gehouden show. Niet alleen is mijn luisterruimte met iets meer dan 6 x 4 meter zeer veel kleiner dan de grote demoruimtes in het stadion, maar ook is mijn ondergrondse ruimte zeer veel stijver en voorzien van een enorm massieve vloer, wanden en plafond. In eerste instantie aangestuurd door mijn Zanden Audio 6000 geïntegreerde buizenversterker en de North Star Design 192 mk II cd loopwerk met de bijbehorende Extremo DAC, ben ik vooral benieuwd naar de egaliteit van energieafgifte en of ik met 2 x 100 Watt buizen daadwerkelijk in staat ben deze forse weergevers al goed aan te sturen. Maar net zoals Sonus faber zelf al belooft gaat het eigenlijk al vanaf de eerste seconde meteen als de spreekwoordelijke brandweer. Het enige wat ik moet doen is de luidsprekers voldoende vrij van de wanden opstellen, iets meer dan gemiddeld indraaien, beetje schuiven en hup meteen ontstaat er weer dat ‘super’ geluid!

Hoewel mijn ruimte bovengemiddeld veel akoestische voorzieningen bezit en door het slimme gebruik daarvan over een hele fraaie en egale tonale en energie balans beschikt, kan zo’n relatief compacte ruimte ook nog steeds ‘overpowered’ worden door speakers die te veel laag genereren. Vooral op dit vlak is door het ontwerpteam zowel qua afstemming als gebruikmakend van het Stealth Ultraflex systeem veel vooruitgang geboekt. Want waar ik ook sta of zit en wat ik ook afspeel, de laagweergave is opvallend egaal en zeer goed gedefinieerd! Daarmee zal dit systeem ondanks zijn royale afmetingen in de meeste normale woonkamers prima te plaatsen zijn.

Volgende bonus is de aanstuurbaarheid die ook met 2 x 100 Watt buizen bijzonder goed blijkt te gaan. Bij geen enkel volumeniveau kom ik wat tekort en het speelt altijd vrij en gemakkelijk. Zelfs de spreiding van het systeem blijkt heel praktijkbewust gekozen te zijn. Niet te ruim zodat je snel ongewenste en vooral vertroebelende reflecties door nabij liggende wanden om je oren krijgt, maar ook niet te veel bundeling waardoor het lijkt alsof je continu naar een hoofdtelefoon luistert. De hier logerende aanwezige transistorversterkers blijken tot slot ook stuk voor stuk prima met deze Serafino te combineren. Een gegeven waarbij niet alleen de klankmatige kenmerken mooi overeind blijven, maar ook de muziek ten allen tijde op de voorgrond blijft staan en de techniek mooi op de achtergrond. 

REF 6 en REF 150

Wanneer uiteindelijk ook de Audio Research REF 6 en REF 150 verbonden met gebalanceerde AudioQuest Fire interlinks ten tonele verschijnen, wordt de Serafino weergave nog gloedvoller, verzadigder, muzikaler, warmer. Maar laat ik volstrekt eerlijk zijn, absoluut gezien toch ook ietwat minder gecontroleerd en gedefinieerd in met name het laag. Heeft u een huiskamer of luisterruimte waar alles snel een beetje kaal en ‘pinnig’ klinkt, dan is deze combi zeker heel fraai en zal alles op zijn plaats vallen. Maar bezit u een meer gedempte omgeving en klinkt uw eigen stem al vol en rijk in die ruimte, dan is zelf uitproberen hier in dit geval extra belangrijk. Buiten dat valt er ook wel veel te zeggen voor dit bijna extreem gloedvolle en tonaal rijke geluid. Vooral omdat het midden en hoog van zowel Serafino als Audio Research combi, heel mooi opengetrokken, transparant en verfijnd met behoud van natuurlijke klankkleuren overkomt.

Wat ik na veel luisteren het mooie en aanstekelijke aan met name deze Sonus faber loot vind, is dat de weergave op zo’n mooie natuurlijke wijze één geheel vormt. Een prachtige cd om dit te illustreren is Brass United met hun album Pitch Black (Channel Classics CCS 38717). Dit meesterlijk musicerende gezelschap bespeelt louter koperblaasinstrumenten zoals tuba, Franse hoorn, trombone en trompet, waarbij een opvallend breed klassiek repertoire in een geheel nieuw jasje en arrangementen is gestoken. Naast het sublieme samenspel is het ook de zeer natuurlijk aandoende opname die deze muzikanten werkelijk recht doet. Niet te scherp, niet te mat, niet te donker, niet te groot afbeeldend maar alles precies goed. Mede door het realistische karakter past dit soort muziek als de spreekwoordelijke handschoen bij deze set. Alles op ware grootte afbeeldend in een mooi gelaagd 3D panorama, voorzien van een ongeremde harmonische opbouw, mooi verfijnd, tonaal vol, rijk en organisch, maar ook op natuurlijke wijze transparant en vooral totaal niet het typische hifi geluid!

Wie nu denkt dat deze set vooral geschikt is voor akoestische muziek, kan niet verder bezijden de waarheid zitten. Niet alleen is 2 x 150 Watt buizenvermogen ruim voldoende voor nagenoeg alle situaties, maar het staat ook garant voor echt ongeremd uit je dak gaan! Net hier binnen is het nieuwste album van de uit Engeland afkomstige Fin Greenall, beter bekend onder de naam Fink. Het gaat hier om Fink’s Sunday Night Blues Club Volume One. (R’Coup’D 5054429007855) en het is het eerste blues album van deze bijzonder getalenteerde artiest. Opvallend is verder dat dit album een hele goede audioset nodig blijkt te hebben om echt inspirerend over te kunnen komen. Is het oplossend vermogen te laag, is het systeem niet breedbandig genoeg of is er te weinig expressie aanwezig, dan klinkt Sunday Night Blues Club zelfs vlak en versmeerd. De Audio

Research REF 6, REF 150 en Sonus faber Serafino laten dit album van Fink op ongekend betrokken wijze voor het voetlicht treden. Het lome en trage karakter van de meeste nummers wordt hier ook echt loom en werkelijk ontspannen en je merkt aan alles dat deze set de volledige zeggingskracht van deze muziek over kan brengen. Zo voel je bij het nummer Little Bump het aanwezige meubilair, ramen en middenrif, op het drukvol in het laag pompende en deinende ritme letterlijk fysiek meebewegen. Ook bij Keep myself alone now weet deze muziek de woofers en eindbuizen echt aan het werk te zetten, terwijl tussendoor de smerigste gitaarsolo’s en de regelmatig bewust vervormde stem van Fink een heerlijk duistere sfeer weet te creëren. Op bepaalde momenten zelfs zo intens dat de omgeving waarin je jezelf bevind begint te vervagen en de muziek je soms bijna letterlijk de adem even kan ontnemen.

Conclusie

Wat een heerlijk in positieve zin afwijkende set en wat een machtig mooie rijke, volle, vloeiende, organische en mooi gelaagde ruimtelijke weergave. Een presentatie waarbij ook de andere belangrijke aspecten als transparantie, doortekening en definitie op hetzelfde hoge niveau staan. Met name die laatste eigenschappen zijn zo uniek door de wijze waarop ze met de eerstgenoemde aspecten zijn verenigd. Want doorgaans gaat een open en transparante weergave niet goed samen met vol, rijk en harmonisch gevuld. Eindresultaat is een systeem wat door en voor muziekliefhebbers is gemaakt en waar je vele jaren met een grote glimlach zonder aan de techniek te denken naar kan luisteren.

Zijn deze producten dan perfect? Nee, want niet alleen houdt niet iedereen van zo’n verzadigde weergave, maar het gaat hier ook nog om een echte klassieke audioset. Dus producten die allemaal groot tot zelfs zeer groot zijn, veel stroom verbruiken en hitte produceren en je kunt ze ook al niet even in een verlaten plekje in huis wegmoffelen. Anderzijds zijn dit ook niet de mensen die Sonus faber en Audio Research als doelgroep hebben. Want spullen als deze geef je natuurlijk een ereplaats. Je bent er daarbij niet alleen trots op qua merkhistorie en het visuele voorkomen, maar je houdt ook van een muziekweergave die veel raakvlakken met live heeft.

Als ik het onderling uitsplits geeft de Audio Research REF 6 met zijn majestueuze, krachtige en zeer muzikaal bezielende weergave het meeste een allround geluid. De REF 150 is met zijn klassieke warme buizengeluid met als extra bonus een hoger oplossend vermogen en meer uitgesproken expressiviteit ten opzichte van de voorgaande generaties voor de echte buizenliefhebber. De Sonus faber Serafino weet tot slot de grandeur en luxe van de gracieuze en stijlvolle Italiaanse Riva jachten prachtig te combineren met een aanzienlijk hogere snelheid, verfijning en wederom opvallende transparantie in met name het midden en hoog. Wat een set, wat een muzikaliteit en soms komen luisterdromen werkelijk uit!

Audio Research REF 6 € 15.990,-
Audio Research REF 150SE € 16.990,-
Sonus faber Serafino Tradition per stuk € 9.999,-

Savor Audio
Tel: +31(0)345-588070
E-mail: info@savoraudio.nl
www.savoraudio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE