ARTIKEL

Alles over platenspelers - vijf tips

Zoals je leest, zijn er best wat zaken van invloed op een goede weergave van vinyl. Dat lijkt misschien veel problemen met zich mee te brengen, maar gelukkig zijn de meeste fabrikanten van platenspelers in staat om een goede constructie te ontwerpen waarbij goede weergave van vinyl voorop staat. Je kan platenspelers kopen vanaf zo’n 40 euro (vaak in de schappen van een supermarkt of via niet-hifi gerichte webshops) tot aan zo’n 585.000 euro. Wat moet je dan kiezen? Met deze tips hopen we je te helpen om de juiste keuze te maken wanneer je instapt in de wereld van analoge weergave, zodat je samen met de achtergrondinformatie uit dit artikel goed beslagen ten ijs komt en geen miskoop doet.

Tip 1: nieuw of tweedehands

Wie Marktplaats of de tweedehands sectie van Hifi.nl bezoekt, ziet daar heel veel platenspelers te koop staan van particulieren en handelaars. Hier kan je best een leuke aanschaf doen, maar hou er altijd rekening mee dat de speler in kwestie door de jaren heen flink mishandeld kan zijn door onwetendheid of knutselaars. Zo worden tegenwoordig ook veel populaire modellen uit het verleden van bekende merken als Thorens, Dual, Technics of Lenco voor torenhoge bedragen verkocht op de tweedehands markt.

Vaak voorzien van een andere, glimmende plint, een opgepoetst draaiplateau en in het ergste geval samengeraapt uit twee of meer oude spelers. Het gevaar zit hem daarin, dat je als nieuweling op de markt niet snel weet wat de kennis van zo’n knutselaar is en je grote kans loopt om een spreekwoordelijke kat in de zak te kopen. Ook zijn niet alle spelers van een bekend merk uit het verleden even goed gebleken en betaal je veel te veel voor alleen een merk dat vooral op fora nog wordt omarmd als ‘heilige graal’. Als je dat weet, is het kopen van een nieuwe platenspeler óf een tweedehands draaitafel bij een echte hifiwinkel wel zo aantrekkelijk. En niet onbelangrijk: het internet biedt heel veel informatie, maar daardoor ook slechte informatie van minder kundige personen.

Tip 2: Vermijd retro- en kofferplatenspelers

Mede dankzij de lage prijs en het kekke uiterlijk, zijn de afgelopen jaren al heel veel nieuwelingen op de analoge markt tot de aanschaf van een kofferplatenspeler of een retro-platenspeler verleid. Dat is enorm zonde, want tenzij je zo’n plastic apparaat van bijvoorbeeld Crosley, Ricatech, Denver of ION enkel voor de sier koopt is de kans groot dat je al snel klaar bent met weergave vanaf vinyl.

Deze spelers zijn bijna zonder uitzondering niet in staat tot het goed kunnen afspelen van je lp's, door een niet op de juiste snelheid draaiende motor, een goedkoop element met een zeer snel slijtende saffiernaald (die al na zo’n zestig uur als beitel door de groeven van je kostbare vinyl graaft) en een te korte arm met een veel te zware naaldkracht om ervoor te zorgen dat de kwalitatief toch al slechte naald gedwongen wordt de groeven te volgen. En dan ook nog met speakers in dezelfde behuizing? Doe het gewoon niet!

Tip 3: Bepaal je budget op de juiste manier

Wie op zoek gaat naar een nieuwe platenspeler, moet niet alleen rekening houden met de aanschaf van die platenspeler zelf, maar dient ook nog een phono voorversterker en wat handige accessoires aan te schaffen om lang van vinyl te kunnen genieten. Heb je al een versterker met een phono-ingang (en in de regel dus een ingebouwde phono voorversterker), dan hoef je geen losse phonotrap of een platenspeler met ingebouwde phono voorversterker te kopen en kan je je volledig richten op de platenspeler zelf.

Neem in je budget wel de volgende zaken mee, die je echt nodig hebt: een goede platenborstel (te koop vanaf 10 euro), een naaldborsteltje om achtergebleven stof en vuil van de naald te kunnen vegen (ook 10 euro) en wanneer je veel tweedehands vinyl koopt is ook een platenwasmachine erg handig (waarvan de bekende Knosti Disco Antistat de meest goedkope is met zo’n 55 euro).

Tip 4: Zorg voor een goede opstelling

Een platenspeler is een gevoelig product, wat inhoudt dat de weergave -en de levensduur- afhangen van de plaatsing ervan. Zorg voor een geheel vlak oppervlak, zet de speler op een veilige hoogte (zeker wanneer er kinderen of huisdieren in de buurt zijn) en zorg ervoor dat er geen luidsprekers of een voeding van bijvoorbeeld een versterker in de buurt van de arm staan.

Hoe ‘doder’ het oppervlak is waarop de speler staat, des te beter de weergave zal zijn. Wat veel mensen niet kennen, is de muurbeugel voor de platenspeler. Dit vrij goedkope product (vanaf zo’n 100 euro) voorkomt koppeling met een meubel en kan ook handig zijn wanneer er kleine kinderen of dieren in huis aanwezig zijn.

Tip 5: Vinyl hoort niet te kraken of warm te klinken

Veel jongeren associëren het geluid van vinyl met hun herinneringen aan vroeger, toen bij opa en oma of in het ouderlijk huis de lp zorgde voor een weergave vol wollige warmte, al dan niet vergezeld van de sfeer van een knapperend haardvuurtje door alle tikken en spetters. Vinyl klink echt veel beter dan dat en met een goede platenspeler en goed behandelde platen kan je versteld staan van de hoogstaande of zelfs verfijnde weergave.


EDITORS' CHOICE