REVIEWPASS LABS

Conclusie

René van Es | 06 september 2017 | Fotografie Fabrikant | PASS LABS

Voor u als lezer is een week slechts springen naar een volgende alinea, voor mij was het eerst sjouwen met versterkers, vervolgens aansluiten en vooral luisteren en luisteren. Natuurlijk ook naar de XA30.5 die weer op zijn vertrouwde plaats staat. Welnu, die XA30.5 heeft inderdaad dat meer omarmende en het hoge knuffelgehalte, heeft ook meer gewicht in de lage tonen en dat is fijn voor de kleine Harbeth.

Pass Labs XA25 - Nog meer luisteren

Maar… En dat is een grote maar, de XA25 klinkt frisser en schoner, is strakker en sneller, geeft meer emotie en zet de haren eerder overeind. Daarmee is de XA30.5 nog steeds schitterend, heeft wat last van de leeftijd en moet de jeugd voor laten gaan. Nog een enkel punt van orde over deze twee ten opzichte van elkaar, de XA30.5 beeld ruimer, groter en losser af. Neem als voorbeeld het Georgische koor van Melua, dat groeit een paar meter naar alle kanten. Tot zo ver, nu definitief op naar de grote luisterruimte. Daar speelt Janine Jansen een deel uit Het zwanenmeer samen met een groot orkest dat haar gevoelige spel aanvult. Hoe heerlijk als de XA25 ook nu genoeg vermogen in huis heeft om de PMC’s aan te sturen tot ruim voldoende luidheid. Zonder een seconde dicht te lopen of adem tekort te komen. Als een volgend stuk inzet komen de bassen tot hun recht en zetten af en toe laag in dat de XA25 precies in de juiste proportie weet af te geven, nog belangrijker strak in de hand kan houden. Altijd een mooie demo is Dance Macabre wat op een cd van Crystal Cable staat.

Het volumeniveau loopt van zeer zacht tot voluit, waarbij zowel de hoge, de midden als de lage tonen over het gehele spectrum aanwezig zijn. Qua klank of zuiverheid is er niets aan te merken, wat ik wel mis is de geluid bubbel die mijn oudere Pass versterker weet te creëren, de XA25 houdt het strakker en zakelijker. Komt tegelijk wel helemaal los van de luidsprekers en lijkt met deze nieuwere en snellere versterker nog ietsje dynamischer te zijn. Ook de details vallen in positieve zin op zonder te vervallen in een technisch geluid.

Waar klasse A inlevert op een 2x250 Watt klasse AB is gewicht en explosieve power. Tja, dat kan ook haast niet anders en mijn transmisselijnen met laag rendement eisen rauw vermogen van elke versterker die je er voor zet. Als ik Yello opzet met The expert krijg ik een breed beeld voorgespiegeld waarin het strakke karakter van de XA25 goed benut kan worden. Shake those woofers baby! Van hetzelfde laken een pak met Infected Mushroom en hun compositie Avrantz. Net niet dat overweldigende van een grote versterker, wel een superstrak laag. Toch is voor dit soort muziek en zwaar orkestwerk de combinatie XA25 met fact.12 niet de meest geschikte. Ik draai dan liever met een Harbeth in een kleinere ruimte. Gelukkig heeft Pass Labs heel wat grotere versterkers in het programma waar u daarvoor uit kunt kiezen. Meer op zijn plaats is Holly Cole van haar gelijknamige cd waarop mooie tracks staan als Larger than life en Life is just a bowl of cherries. Een uitnodigende stem krijgt alle ruimte, net als een sax die mee gaat blazen, de te zwaar opgenomen bas en het rijke slagwerk. Het is de muziek waar ik een week luisteren mee afsluit en probeer tot een conclusie te komen die hout snijdt.

Pass Labs XA25 - Conclusie

Een zware Pass Labs versterker is lang niet voor iedereen bereikbaar en in de USA moet men hebben gedacht dat een meer betaalbaar type moest worden toegevoegd. Nog steeds duur, maar daar krijgt u wel een heel echte Pass voor en geen slap aftreksel. Inclusief de eindeloos goede service van Pass Labs, die u zelden nodig zult hebben wat Nelson Pass maakt zijn versterkers voor de eeuwigheid. De XA25 is de eerste van een generatie waar een rij transistoren wordt vervangen door een enkel paar industriële, hoog vermogen transistoren per kanaal. Energiezuiniger zodat de voeding eenvoudiger mag zijn en uitsluitend single ended via RCA ingangen te gebruiken.

Die bezuinigingen doen geen afbreuk aan het ware Pass Labs karakter, maken de versterkers wel moderner, sneller en strakker. De vaak romantisch aandoende wolk van geluid die de .5 serie kenmerkt is verdwenen, er voor in de plaats komt een versterker die meer de details zoekt en meer precies kan weergeven. Daarmee heeft Pass Labs een versterker gemaakt die wellicht voor een groter publiek toepasbaar is, mede in het licht van de aanschafprijs. Feit is dat de liefhebber van Pass zal erkennen dat deze XA25 een volwaardige telg is van de familie. Hij kwam bij mij het beste tot zijn recht in een wat kleinere opstelling en ik zou liefst luidsprekers aanraden met een gemiddeld of hoger rendement. Op die manier kunt u het beste genieten van een echte klasse A versterker uit de A klasse.


EDITORS' CHOICE