Acoustic Energy AE1 Active - pagina 3

De reis gaat naar Scandinavië voor muziek van het Hoff Ensemble dat “Blåguten” speelt in de hoge resolutie van 24/192 op een sampler download van 2L The Nordic Sound. In een vullend stereobeeld waar trompet doorheen geweven is in een haast mystieke zetting. Mooi is het duistere laag van bas en drums dat de rest van de instrumenten draagt. Trompet wordt trouwens nergens te veel van koper, het blijft goed in de hand gehouden tot aan het einde. Net zo hoog is de resolutie van “Living”, een werk voor solo piano van Jan Gunnar Hoff. De piano kan mooier, buiten kijft, maar dan praten we over een andere prijsklasse waar én passieve speakers én (eind)versterker samen een rol spelen.

Wat belangrijk is, is dat de piano niet klein gaat klinken maar echt body blijft houden en dat kan de AE1 Active wel aan. Ook de heldere noten laten het niet afweten en zelfs nu het instrument niet volkomen natuurgetrouw klinkt zou ik met deze opstelling prima kunnen leven. Door in het noorden te blijven is de overstap naar klassiek gemakkelijk met de TrondheimSolistene die een vioolconcert uitvoeren van Mozart. Nu ga ik merken waar de beperking ligt en dat is met dit soort muziek. Violen zijn best aan de scherpe kant en subtiliteit gaat verloren in het geheel. De truc is de tweeter met 2dB af te zwakken en dan komt de harmonie terug. Dat is pas een slimme toonregeling, geen enkele invloed op de weergave an sich, alleen de intensiteit van de hoge tonen neemt toe of af. Hoe gemakkelijk was deze kleine ingreep die deze klassieke muziek en die van andere orkesten veel aangenamer maakt.

AE1 Active - koopje

In de veronderstelling dat de Acoustic Energy 1 Active een veelvoud moet opbrengen van de daadwerkelijke prijs bleef ik enigszins verbijsterd achter toen ik de prijs bij de importeur opzocht en hem belde om het te bevestigen. Voor een totaalbedrag van net geen € 1.200,- euro krijgt u moderne monitor speakers met uitstekende units. Als dat alles zou zijn is er nog niet veel bijzonders, dat doen meer merken, maar bij AE krijgt er u vier mono eindversterkers bij die de luidspreker opeens geschikt maken om rechtstreeks aan te sluiten op een losse DAC of een streamer met ingebouwde volumeregeling en zo de kosten van een (voor)versterker besparen. Ik positioneer de AE1 Active zelf meer voor popmuziek dan voor klassiek.

De dynamische eigenschappen komen dan tot hun recht, de impact van slaginstrumenten en de speaker rockt. Bij klassiek mis ik de zacht vloeiende subtiliteit die mij kan laten wegdromen. Toegegeven, je kunt voor dit bedrag niet de hemel in huis halen en de AE1 Active biedt al zo veel. Wie een kleine thuisstudio heeft en gebaat is bij actieve monitoren doet een heel goede koop met de AE1 Active. Je kunt er hard mee spelen en near field is geen probleem. Dat is niet de enige plaats waar ze uit de verf komen, voor normaal gebruik in de huiskamer hoeft u evenmin terug te deinzen. De Acoustic Energy 1 Active is gewoon een koopje in het drukbezette luidsprekerlandschap van Nederland en verdient ruimschoots de aandacht.

Prijs

Acoustic Energy AE1 Active in wit of zwart: 595 euro per stuk.
In hoogglans kersenfineer: 695 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE