REVIEWGato Audio

Conclusie

Veel recenter is klassiek werk van Rachel Podger op haar cd ‘Guardian Angel’, waar haar viool zo verschrikkelijk veel moois laat beluisteren. Het volume schroef ik verder en verder omhoog. De buren gaan vast denken dat ik een violiste in huis heb gehaald zo zuiver blijft de weergave en met zoveel gemak speelt Rachel helemaal alleen voor mij. Track na track komt met de muziek de ruimte naar voren waar de opname is gemaakt, je voelt als het ware de omvang van het podium waar ze op staat.

Gato Audio DIA-250S: ambiance

Het herscheppen van een dergelijke ambiance tekent de kwaliteit van de keten waarin de Gato een grote rol speelt. Het is met pijn in het hart dat ik verder zoek naar orkest werk, later kan ik alsnog gaan genieten van Podger als de tekst klaar is. Hoe fijn is het daarom dat ik in dezelfde netwerkmap de Holland Baroque Society kan vinden met werken van Vivaldi, waarin Rachel weer een hoofdrol speelt. Wederom straalt het gemak van de versterker uit over het spel en brengt daarmee een gezonde portie spanning naar boven die alles te maken heeft met de muziek en de spelers en niets met stress in een het systeem waardoor onnatuurlijkheid een rol kan gaan spelen. De Gato DIA-250S is volgzaam op het slaafse af, voegt vrijwel niets toe, doet aan spel geen afbreuk.

Hoogstens kun je de DIA-250S verwijten iets te rustig te zijn, daarvoor biedt Gato een groter type versterker aan die door zijn andere afstemming levendiger zou zijn. Ik ben echter heel tevreden met deze versie die mij simpelweg laat genieten. Sterker nog, ik begin de DIA-250S te zien als een referentie in zijn klasse.

Gato Audio DIA-250S: conclusie

Het bijzondere uiterlijk van de Gato Audio apparatuur was het eerste dat de aandacht trok toen het jaren geleden voor het eerst in Nederland te vinden was. De dot-matrix display deed daar nog een schepje bovenop en vanaf het moment dat ik een Gato set hoorde in Brussel, waar de exposant met Harbeth luidsprekers werkte, wist ik dat Gato een keer naar mijn huis moest. Door een wisseling van distributeur duurde dat veel te lang, maar geduld wordt beloond in mijn geval.

Wat mij ooit deed besluiten dat Gato/Harbeth het beste geluid van die show was hoorde ik nu terug. De versterker is in staat de perfecte vertaler te zijn van muziek in techniek en terug naar muziek. Het soepele karakter dat zelf geen andere toevoeging heeft dan moeiteloos luidsprekers aandrijven uit zich in kracht, delicatesse en luistergenot. De in de DIA-250S toegepaste DAC sluit naadloos aan op de kwaliteit van het versterkergedeelte. Een zeer kostbare externe DAC presteert op een nog hoger niveau en laat zich via de XLR bussen aansluiten, waarna blijkt dat de Gato gebruikt als versterker nog meer kwaliteit in zijn mars heeft. Maar voor dat beetje ‘beter’ moet u zo diep in de buidel tasten dat het in vele opstellingen de moeite niet waard zal zijn. De combinatie van DAC en versterker zoals die in één behuizing voor mij staat zal ruimschoots voldoen aan vele luidsprekers, van klein tot groot, van budget in hoge kwaliteit tot topsystemen.

Als een versterker aan de in mijn oren kritische monitoren die ik heb staan zo fraai kan presteren dan is hij echt heel erg goed. Met deze versterker zou ik jaren in harmonie kunnen leven voor mijn muziek, stiekem ook genietend van dat fraaie uiterlijk en de display, maar als echte audioman zeg ik dat laatste natuurlijk niet hardop. Ik herhaal het nog maar eens: de Gato Audio DIA-250S is mijn nieuwe ijkpunt in deze en zelfs fors hogere prijsklasse.

Prijs

Gato Audio DIA-250S 3.999 euro.


EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »