REVIEWGato Audio

Review: Gato Audio DIA-250S

Hebt u ooit van Gato Audio gehoord? Of is de jarenlange aanwezigheid in Nederland van dit kleine merk langs u heengegaan? Als dat laatste het geval is dan is dat erg jammer, want Gato Audio verdient wel degelijk aandacht vanwege de hoge kwaliteit die het merk levert, qua uiterlijk, van binnen en om naar te luisteren. Dat laatste heb ik met plezier gedaan en die ervaring wil ik graag met u delen. Heerlijk om te zien hoe innovatief een kleiner merk kan zijn en zo de trend kan zetten voor grote namen en bovendien de maatstaf zet in de prijsklasse.

De Gato Audio DIA-250S, de op veel punten verbeterde opvolger van de DIA-250 die het nog zonder Bluetooth moest stellen, is zo opvallend qua uiterlijk dat u hem altijd zult herkennen. De afgeronde vormen aan de zijkanten die de opmaat vormen naar een wat platter middendeel kom ik bij geen ander merk tegen. De aluminium delen vormen een combinatie met een zwarte, witte of walnoten bovenplaat waar het logo trots een plekje mag hebben. Ter weerszijde van de volumeregelaar is er een dot-matrix display die links de volume stand aangeeft en rechts de ingang en/of de sample rate van het inkomende signaal laat zien.

Gato Audio DIA-250S: design

Onder de displays zitten twee kleine druktoetsen, stand-by en bronkeuze. Die displays kunnen uitgezet worden als ze u teveel worden, ze zijn echter zodanig dat ze nooit storen en onderdeel vormen van het karaktervolle uiterlijk. De achterzijde van de versterker toont een veel drukker beeld. Van links naar rechts: aan/uit schakelaar, netspanning entree, 12 Volt trigger, USB/Toslink/RCA digitale ingangen, twee lijningangen, een echte gebalanceerde ingang, RCA uit en ook gebalanceerd uit, tenslotte vind ik nog een display dimmer. RCA ingang 1 is bruikbaar in een Home Theater stand voor connectiviteit met een surround processor. Boven de rij in- en uitgangen bevinden zich de luidspreker klemmen, een Bluetooth connectie button en de Bluetooth antenne.

Daarmee is de DIA-250S een volwaardige versterker en tegelijk een digitaal-naar-analoog converter die waarschijnlijk altijd genoeg aansluitingen zal hebben voor zowel streamen als analoog luisteren en voor Bluetooth toepassingen. Of je de Gato Audio van voor, van achter, van opzij of van boven bekijkt, alles is even verzorgd en in harmonie gebracht tussen uiterlijk en functionaliteit. Ook de meegeleverde afstandsbediening met als extra een toets om de display te dimmen en een mute is een toonbeeld van gebruiksgemak.

Gato Audio DIA-250S: specificaties

Onder de kap zit de elektronica van de DAC en de voorversterker. De DAC is gebaseerd op een Burr-Brown PCM1794 oplossing. De USB en de RCA ingang accepteren signalen tot 24bit met een sample rate van 192 kHz als maximum. De Toslink is gegarandeerd tot 96 kHz, in mijn geval werkte 172 kHz ook nog steeds. Alle inkomende digitale signalen worden gesampled naar 24bit/192 kHz voordat de conversie naar analoog zal plaatsvinden. De eindversterker is van het klasse D type, dus volledig analoog maar wel werkend met een PWM modulator en één paar schakelende MOS-FET transistoren per kanaal in de uitgang. Ook de voedingen zijn schakelend zodat er een zeer efficiënte versterker is gebouwd.

Voor de klasse D eindtrappen heeft Gato gebruik gemaakt van de techniek van International Rectifier en wijkt daarmee af van het gros van de merken die UcD techniek van Hypex toepassen. In totaal is er aan de uitgangen bij 8 Ohm 250 Watt per kanaal beschikbaar, oplopend tot 500 Watt aan 4 Ohm. De spanning voor lijn-uit is maximaal 13 Volt gebalanceerd of 6,5 Volt ongebalanceerd. De DIA-250S lust wel vermogen als je hem vol uitstuurt, zo’n 1000 Watt, idle is dat maar 23 Watt en in stand-by nog niet eens 1 Watt. De afmetingen van de kast zijn 325 mm breed, 105 mm hoog en 420 mm diep. Dus geen 42 cm apparaat dit keer maar een verfrissend anders uiterlijk. Met dank aan de schakelende voedingen kan het gewicht beperkt blijven tot 10 kg. Meer specificaties, die allemaal toch niet zoveel zeggen, zijn te vinden op de website van de distributeur of op die van Gato Audio zelf.


EDITORS' CHOICE