REVIEWLegacy Audio

Conclusie

Het enige wat qua specificaties met een korreltje zout moet worden genomen is het rendement. Ik ben bekend met weergevers van 92 dB rendement, maar de Signature SE blijkt in de dagelijkse praktijk toch wel wat minder gevoelig te zijn. Denk daarbij eerder aan 88 a 89 dan 92 dB. Dat is substantieel lager maar wel nog steeds een hele mooie bruikbare waarde voor iedere moderne versterker.

Dit blijkt ook bij de dagelijkse praktijk volledig aan te sluiten. Want zelfs met goede en nog steeds behoorlijk betaalbare alles in één versterkers zoals de voortreffelijke Moon Neo Ace en North Star Design Blue Diamond, laten deze weergevers zich al van hun beste kant zien. Een prachtig voorbeeld om dit te illustreren is muziek van de Britse trip-hopband London Grammar. Een gezelschap dat met heerlijk gelaagd symfonisch aandoende nummers als Strong en Hey now afkomstig van het album If you wait, in 2013 zelfs de hitlijsten wist te bestormen. Weergegeven door deze twee giganten is bij deze muziek bijna sprake van een euforische zeggingskracht. Vooral door het diep doorlopende, goed gedefinieerde laag - waar het gesloten kastprincipe natuurlijk een wezenlijke rol in speelt - bloeit deze muziek meer op als ooit tevoren.

Samen met de dragende lage beats, wordt de hoofdrol echter ingevuld door de krachtige zangstem van zangeres Hannah Reid. Hierbij weet de Signature SE precies de juiste balans te treffen tussen vol en rijk enerzijds en open, luchtig en transparant anderzijds. Wanneer ik in kwaliteit omhoog schuif met een Mark Levinson No. 585 of mijn referentie Zanden 6000 buizenversterker, uit zich dit in een nog vloeiender en beter geïntegreerd hoog- en middengebied, is er nog meer gemak en een impact in het laag en blijkt het systeem letterlijk in staat om de ruiten vervaarlijk te laten rinkelen! Aangestoken door dit fysieke plezier, verdwijnt nog zo’n ‘ruitentriller’ in de schuiflade van het North Star Design 192 mk II cd transport.

Dit keer is het de Noorse zangeres Kari Bremnes die met haar schitterende doorleefde, pregnante zangstem op haar inmiddels al weer uit 1998 daterende album Svarta Bjørn, alle remmen losgooit. Meteen al bij het intronummer Sangen om fyret ved Tornehamn, zijn meteen weer die heerlijke fysieke en euforische kenmerken als voorbode waarneembaar. Wanneer het nummer gaandeweg steeds verder op- en uitbouwt en de diep roffelende drums, gitaaraccenten en keyboards het geheel een impact geven die met kleinere, zelfs duurdere systemen niet in deze mate haalbaar is, kan zonder meer van een bijzonder en geslaagd product worden gesproken. Klassiek, jazz en kleine bezettingen gaan op zich ook prima, waarbij vooral weer van de fraaie schaalgrootte kan worden genoten.

Maar voor de kritische luisteraar kan het dan bij vlagen soms wat aan tonale puurheid en natuurgetrouwe focussering ontbreken. Aansluitend zijn deze Signature SE’s ook niet het schoolvoorbeeld voor luisteraars die kicken op een enorme breedte en diepte. Natuurlijk is het er allemaal op zich wel en komt het totaalgeheel keurig los van de kast. Maar bekijk je het echt kritisch, dan kan het soms ook een beetje grover en ietwat diffuus overkomen. Maar ja, je krijgt nu eenmaal niets voor niets en een belangrijke plus is dat deze representanten naast audio, ook door hun grote bereik, gemak en probleemloos hoge belastbaarheid, enorm geschikt zijn voor home cinema toepassingen!

Legacy Audio Signature SE: conclusie

Een hele mooie Nederlandse entree van een internationaal al jaren bejubeld en bekroond high-end merk. Een naam behorende bij de galerij der groten van de high-end en daarvan al sinds 1983 deel uitmakend. Hoewel de hier geteste Signature SE één van de meest geschikte modellen van het merk voor de Nederlandse markt is, hebben we het hier wel nog steeds over een bovengemiddeld fors model. Als ik heel eerlijk ben, kan ik deze weergevers mede door de mooie belijning en alle geboden afwerkingsvarianten goed waarderen. Maar ik vrees ook dat het voor de willekeurige binnenhuisarchitect bijna een horrorscenario zal zijn.

Ook voor de ‘sterk interieurminimalisme minnende vrouw des huizes’, bestaat een gerede kans dat zij bij het zien van dit model pardoes met migraine achterover op de canapé zal belanden. Maar ja, net zoals er voor het ultieme autorijden nog steeds niets boven ‘cubic inches’ gaat, heb je voor een echt overtuigende (laag)weergave ook vandaag de dag nog steeds een flink wooferoppervlak in een grote kast nodig. Voeg daarbij het brede toepassingsbereik, de multifunctionele inzetbaarheid (audio en home cinema toepassingen), plaatsing vrij dicht bij achter- en zijwanden en een hele faire prijs voor de geboden kwaliteit en je hebt het hier een bijzonder sterk product. Weergevers die met name de zelfbewuste muziekliefhebber die nog baas is over zijn eigen denken en handelen en weet wat hij wil aan zal moeten kunnen spreken. 

Prijzen

Legacy Audio Signature SE (standaard finish) € 8.900,- p.p.

Legacy Audio Signature SE (premium finish) € 9.500,- p.p

Legacy Audio Signature SE (exclusive finish) € 9.900,- p.p.


EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »