REVIEWLegacy Audio

Complexe opbouw

Terwijl een 123 cm hoge en 35 cm brede baffle vol luidsprekerunits op zich al indrukwekkend overkomt, zijn het ook nog eens drie gecombineerde werkingsprincipes die het geheel nog eens extra complex maken. Oei, als dat straks in het gehoormatige deel maar goed gaat! Voor het hoog maakt Legacy Audio gebruik van een Dual Air Motion Tweeter van 2,54 cm met recht daaronder een 10 cm exemplaar die het middengebied voor zijn rekening neemt met soortgelijke constructie.

Eén enkele 18 cm zilvergrafiet conus met gegoten chassis bekommert zich om het middenlaag, terwijl twee 25,4 cm langeslag woofers met aluminium conus en wederom een gegoten chassis tenslotte als subwoofer dienen. Het gehoormatig naadloos samenstellen van dit soort gecompliceerde systemen vraagt bijzonder veel ervaring en vaardigheid van een ontwerper. Dat het in ieder geval op papier alvast dik in orde is bewijzen de statische specificaties. Wat namelijk te denken van een opgegeven frequentiebereik wat start bij 22 Hz en doorloopt tot 30 kHz bij slechts 2 dB! (@ 2,83V). Daar nog aan toe voegend een impedantie van 4 Ohm bij een prachtig waardevol rendement van 92 dB. Op zich logisch maar gezien de afmetingen en bezetting onbewust misschien wat bizar, is dat deze geweldenaar toch al overweg kan met stabiele versterkers vanaf 10 Watt en tot 300 Watt. Laag op de achterzijde van deze zeer solide uit MDF vervaardigde weergever gesitueerd, kom ik twee paar bi-wiring aansluitingen tegen van het betere soort.

Connectoren die geschikt zijn voor alle voorkomende bevestigingsmethoden en daarbij in dit geval voorzien zijn van zeer solide uitgevoerde koperen jumpers. Een opvallend detail zijn de twee kleine kiep/kantelschakelaars waarmee het hoog bij 10 kHz en het laag bij 60 Hz met 2 dB kan worden verzwakt. In het laatste geval stijgt daarbij ook de impedantie in beperkte mate, waardoor budget receivers net wat meer ademruimte krijgen. Zoals min of meer verwacht, wordt het leveringspakket tenslotte gecompleteerd met een viertal heel degelijke cones. Accessoires die net als spikes dienen om de definitie van met name het laag en middenlaag nog wat verder te optimaliseren.      

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als een groot luidsprekersysteem met twee grote woofers per kast mij aan staan te gapen, is een groots en gul lage tonen bereik toch het eerste waar je bewust aan denkt. Hoewel hier doorgaans altijd wel de nodige elektronica bivakkeert, is het ten tijde van deze Legacy Audio proeve van bekwaamheid werkelijk helemaal afgeladen. Praktisch voordeel voor deze test is dat er dit keer ook verschillende prijsbewuste oplossingen bij zitten en ook worden getoetst hoe allround deze Amerikanen in nu werkelijk zijn. Ongeacht de aansturing vallen een aantal aspecten vrijwel meteen op.

Zo blijken deze weergevers ondanks de vrij forse afmetingen, het grote wooferoppervlak en niet in het minst door de typische ‘the American way of life’ origine, ook heel goed bij meer modale ruimtematen vanaf zo’n 25 m2 tot hun recht te komen. Niets geen overvol, dreunend laag of dun midden en schril hoog, maar een uitstekend gebalanceerde weergave die verregaand als één mooi sluitend geheel presteert! Zonder meer een knappe prestatie als je alle verschillende materialen en werkingsprincipes van de units naast elkaar ziet. Toch is het uiteindelijk één enkel zeer belangrijk aspect, waarmee ik ook de intro van dit artikel ben gestart. Ik heb het dan over koppel en ultiem gemak.

Want met deze Legacy Audio Signature SE ben ik weer meteen helemaal terug bij dat typische gevoel wat je inmiddels vele jaren geleden ook kreeg bij het (mee-)rijden in een 2.0 liter of meer motor met al dan niet 4 of nog beter 6 cilinders. Het gaat dan niet om de hoogst haalbare snelheid of meest agressieve reactiesnelheid, maar om souplesse, gemak en grandeur. Al bij de eerste klanken van deze Signature SE luidsprekers, treedt meteen datzelfde gevoel op. Wauw, wat klinkt het laag en midlaag toch gemakkelijk, diep, sonoor en evenwichtig! Zelfbouwers die in de jaren negentig ooit het grote Vifa Basis zelfbouwpakket hebben gerealiseerd, weten nu meteen waar ik het over heb. Dit soort stabiliteit en gemak is gewoonweg nooit te bereiken met een 18 cm of nog kleinere woofer in een (relatief) compacte kast. Zelfs niet als deze volledig actief met DSP correcties wordt aangestuurd.

Maar ook de rest van het egaal en evenwichtig gepresenteerde spectrum mag er zeker zijn. Een eigenschap waardoor zonder veel voorkeur van letterlijk iedere muzieksoort genoten kan worden. En de integratie van de AMT hoog en mid units - is dat nog volledig onhoorbaar? Nee, uiteindelijk niet helemaal. Vooral in de ‘neutrale’ stand vind ik beide AMT units net iets te nadrukkelijk aanwezig. Hoewel dat aspect in een grotere ruimte minder zal opvallen dan in een meer compacte. Voor mijn situatie blijkt de -2 dB bij 10 kHz stand een ware uitkomst te zijn. Hierdoor wordt de totaalintegratie meteen een heel stuk beter en klinken de luidsprekers meer als één geheel, zonder dat ergens vervolgens hoorbare informatie of transparantie ontbreekt. Het laag mag van mij - mede bij gebruik van goede elektronica - in de neutrale stand blijven staan en hoeft niet te worden verzwakt. Waarbij het natuurlijk wel fijn is dat van deze mogelijkheid indien nodig gebruik kan worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE