REVIEW

Review: Grandinote Celio mk3 - pagina 3

De beide Celio’s staan aangesloten op de TechDAS en enkele andere draaitafels van dienst. Vanuit de Celio’s symmetrisch naar een line voorversterker van Georg Neumann GmbH. Die stuurt de versterkerfarm aan met verschillende luidsprekersystemen. Net wat er even tijdelijk rondslingert in een van de luisterruimtes. Als basisprincipe geldt hier weer dat de totale set, zo uit de doos, meteen een superprestatie moet kunnen leveren zonder exorbitant kust en vliegwerk. Uiteraard even los van akoestiek, opstelling en het inregelen van de draaitafel. Ook de kabeltjes moeten matchen.

Als die match er is, maakt het niets uit of die kabel 50K kost of 9 euro/meter. Vanzelfsprekend moeten de componenten wél op bedrijfstemperatuur komen. De importeur gaf aan dat met name de Celio enige tijd nodig heeft om optimale prestaties te bereiken. Feitelijk is het beter om deze phono-versterker permanent ‘aan’ te hebben staan. Goed voor het geluid en slecht voor de planeet toch? Los van phono-cartridges en luidsprekerdrivers valt er verder weinig ‘in te spelen’ in hifi-land, of het moet het perceptieve subsysteem in onze hersenen zijn en de kassa van de winkelier. Toch gedijt de Celio beter bij een continue aanwezig power-infuus uit het lichtnet. Dan moet er ook een wetenschappelijke verklaring voor zijn. In het kader van dit artikel wordt daar nu niet verder naar gezocht.

Al platen draaiend valt het op dat de geluidsmatige signatuur van deze phono’s identiek is aan wat de eindversterkers van dit merk laten horen. Het is een gloedvol geluid met een enorme informatiedichtheid. Daardoor verandert de soundstage in een zeer diep en breed decor, waar in elke kubieke centimeter iets te beleven valt. Wellicht een streepje warmte en iets minder de rechte draad met versterking zoals bijvoorbeeld de Mola Mola Makua dat doet of de Manley. Voor de rest is de Celio ongehoord dynamisch en gedetailleerd. Koper, percussie en (sommige) vocals horen nou eenmaal de luidsprekers uit te knallen.

Als dat niet gebeurd, bent u toe aan inruil. Die dichtheid van informatie en klank is een onderscheidende eigenschap. Het komt, met betrekking tot deze eigenschap dan, weer dicht in de buurt van hoe livemuziek klinkt. Livemuziek vult de ruimte en er is schijnbaar een soort natuurlijke koppeling tussen de verschillende stemmen en instrumenten. Dat is iets fundamenteels dat de Celio ook laat horen. Heel anders dan het soms dunne, ijle en enigszins uitgeholde geluid dat sommige draaitafels en phonostages laten horen.   

Grandinote Celio mk3: conclusie

De Grandinote Celio is een phono-versterker van het type ‘Magnetosolid’. Directe navraag bij de fabrikant leverde geen inzichten op met betrekking tot de werking van deze techniek. Hoewel het af en toe voorkomt dat apparaten die ter recensie worden aangeboden volledig gesloopt worden, leek dat voor de Celio iets minder nuttig. Zeg maar dat de nieuwsgierigheid nog net geen ondraaglijke vormen begon aan te nemen. Het lijkt in ieder geval aannemelijk dat deze solid state versterker gebruik maakt van een transformator aan de uitgang en wellicht enige interstages.

Bij symmetrisch gebruik zou er dan toch nog sprake kunnen zijn van common mode noise onderdrukking. Twee Celio’s klinken net iets beter dan de enkele versterker in stereo-bedrijf. Maar, daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Geluidsmatig presteert deze versterker top. Gedetailleerd, dynamisch, met een zeer diepe en brede stage en een dicht geluidsbeeld gevuld met informatie. Wellicht met een heel lichte warme (lees ‘gloedvolle’) tint. Tel daar de sublieme service, support en kennis van importeur Tingsha Audio bij op en dan zijn er voldoende argumenten om minimaal één exemplaar aan te schaffen. 

Prijs

Grandinote Celio mk IV: 6000 euro per stuk





EDITORS' CHOICE