REVIEWMission

Mission LX1- en Mission LX5-speakers: conclusie

Jamie Biesemans | 02 januari 2018 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Mission
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 07 mei 2017

Quad-raad had ons de LX1-luidsprekers meegegeven om als rear-speakers in een surroundopstelling te gebruiken. Voor die rol heb je niet per se grote, machtige dingen nodig. We zijn dan ook een beetje stout als we die al bij al kleine LX1’tjes apart gebruiken voor een 2-channel test. We zijn benieuwd: wat krijg je eigenlijk als je 250 euro uitgeeft voor een paar luidsprekers? Je bent als meer hifi-gerichte persoon misschien geneigd om te denken: “Dat wordt niets”. Maar voor een groot deel van het brede publiek is 250 euro al wat. Als je student bent bijvoorbeeld of gewoon iemand die ook wat andere onkosten heeft in het bestaan.

Mission LX1- en Mission LX5-speakers: klein maar stevig

De LX1 bestaat uit een midrange-woofer en een tweeter. Het is geen verrassing om na de test van de LX5 hier meteen een heel andere geluid te horen. Nu ja, de LX1 past wel bij de LX5 in de zin dat de nadruk ligt op een wat warme, brede klank. Maar initieel klinken de boekenplankspeakers heel direct omdat ze een stukje laag missen. Dat kan niet anders. Uit een kleine kast krijg je geen heel diepe tonen. Maar eigenlijk horen we hier een geluid dat zeker niet slecht is. ‘Rey’s Theme’ van de soundtrack van The Force Awakens komt verrassend meeslepend over, zelfs met het verlies van een stukje John Williams-bombast. Ja, het is uit de doos wat dof, maar met wat EQ’en in Roon klinkt het al wat meer naar onze zin. Verrassend toch wel.

Er zijn miniketens op de markt die 600-700 euro kosten en die met veel slechtere luidsprekers komen dan de LX1. We zouden bijna zeggen: als je toch een minisysteem wil kopen, neem het dan zonder de bijhorende speakers en steek het gewonnen bedrag in twee LX1-luidsprekers. De kans is heel groot dat het beter klinkt. Maar het is wel een beetje oppassen, want hun 85 dB gevoeligheid betekent wel dat een minisysteem met weinig vermogen het snel lastig kan krijgen. Als je een klein beetje meer centen hebt (30 euro per speaker meer), zouden we je wel aanraden om voor de Mission LX2’s te gaan. 

Mission LX1- en Mission LX5-speakers: conclusie

Mission serveert met de LX5 en LX1 precies wat het belooft: zeer betaalbare speakers die mooi afgewerkt zijn en die goed klinken voor hun prijs. Er is nog veel ruimte voor beterschap, maar niet voor dit geld. Dat klopt meer voor de LX1 dan voor de LX5, die vanwege zijn 699-euro prijspunt wel wat concurrentie kent. De LX1 is echter onklopbaar op dit prijsniveau. Ook hier kan het beter, bijvoorbeeld met een Bowers & Wilkins 685 S2 of de Dali Opticon 1 of 2, maar dan geef je meer geld uit en moet je ook een grotere boekenplankspeaker plaatsen. 

MERK

EDITORS' CHOICE