Recensie: Bowers & Wilkins 685 S2


Jamie Biesemans | 28 juni 2015 | B&W 600 series

SAMENVATTING

De 685 S2 zijn van alle speakers uit de nieuwe 600 Series die we hebben gehoord, zonder twijfel de beste. Ze mogen visueel onopvallend zijn – zeker de zwarte uitvoering oogt wat saai – maar ze klinken voor hun prijs ronduit fantastisch. Wie een set boekenplankspeakers zoekt voor een kleinere of middelgrote kamer, moet niet verder zoeken. Zoals we van Bowers & Wilkins gewoon zijn, biedt de 685 S2 een gedetailleerde en toch warme klank, met een verrassend stevige onderlaag. Net dat karakter maakt deze speaker een mooie match voor de meeste redelijk geprijsde versterkers. Een aanrader.

Bowers & Wilkins vernieuwde in het voorjaar heel de 600 Series. Deze familie van betaalbare luidsprekers is groot en gevarieerd. De eerste waar we mee aan de slag gaan, is de 685 S2, de beste boekenplankspeaker uit deze reeks.


Bowers & Wilkins is in de Lage Landen wellicht de bekendste bouwer van luidsprekers. Naam en faam verkregen de Britten onder meer door hun premium-producten, zoals de iconische Nautilus – maar door ook de goede prestaties van de CM-speakers. De vorig jaar uitgebrachte CM10 vinden we nog altijd een verbluffend goede luidspreker.

Met de 600 Series mikt het merk lager in de markt. Op dit moment vormt deze familie de instapper in het Bowers & Wilkins-universum, met prijzen die zeker niet de pan uitswingen. Tegelijkertijd mag je de 600 Series niet als ‘budget’ omschrijven, want de reeks is weldegelijk bedoeld als speakers die trouw zijn aan de Engelse kwaliteit waar Bowers voor staat.

De familie bevat heel wat speakermodellen, zodat je zowel kan inzetten als een mooie stereopaar of er een hele surround-opstelling mee kan creëren. Zowel van de vloerstaanders als van de boekplankspeakers (die je ook op een stand kan plaatsen) zijn er twee modellen. De 685 S2 die we hier bekijken, is de betere boekenplankspeaker, de 686 S2 is iets goedkoper.

High End
Er is lang gewerkt aan de nieuwe 600 Series, wel zeven jaar lang. Een belangrijkste stap was de beslissing om technologie uit hogere reeksen naar de 685 S2 te brengen. Zo spotten we bij de 600 Series de opmerkelijke dome tweeter van Bowers & Wilkins – een ontwerp dat we kennen van premiumspeakers zoals de EISA Award-winnende CM10.

Deze tweeter is intern ontkoppeld van de rest van het luidsprekerkabinet, waardoor vibraties die ontstaan door de lagere frequenties niet van invloed zijn. Als consument merk je van de interne ontkoppelde constructie niets, maar het is best interessant om eens een diagram te bekijken om te ontdekken hoe de tweeter in zijn behuizing is opgehangen.

De 685 is een betrekkelijk betaalbare speaker. Aangezien er toch behoorlijk wat kostbare techniek in de kast zit, moet er ergens toch wat bespaard worden. Dat is dan toch ergens aan de uitstraling. Je kan de 685 S2 niet anders dan functioneel noemen en weinig spannend. “To the point”, is misschien wel de beste omschrijving. Degelijk, dat wel. Je moet er gewoon mee leven dat deze speakers misschien de oren strelen, maar niet eyecatchers zijn. Daarvoor moet je bij Bowers & Wilkins naar een 800 Series grijpen, of de prachtige CM10.

Wow
Omdat we de 685 S2 wat langer op bezoek hadden, konden we de speaker combineren met heel diverse versterkers. Bowers & Wilkins leverde zelf de Rotel RA-1570 mee (een in verhouding vrij duur toestel), wij combineerden de 685 S2’s met de Monitor Audio Airstream A100, Sonos Connect: Amp en de A9000R-versterker uit Onkyo’s Reference-reeks (ook niet bepaald een instapversterker).

Bij het beluisteren van muziek werden we meteen getroffen door het volwassen geluid dat uit al bij al compacte speakers komt. Een bescheiden grootte van de behuizing staat het produceren van een groots geluid niet in de weg, dat bewijst de 685 S2 meteen. Je hebt helemaal niet het gevoel dat je luistert naar boekenplankspeakers, zeker niet als je ze parkeert op stands.

De 685 S2 zijn van alle speakers uit de nieuwe 600 Series die we hebben gehoord, zonder twijfel de beste. Ze mogen visueel onopvallend zijn – zeker de zwarte uitvoering oogt wat saai – maar ze klinken voor hun prijs ronduit fantastisch. Wie een set boekenplankspeakers zoekt voor een kleinere of middelgrote kamer, moet niet verder zoeken.

De complete recensie van de 685 S2 lees je terug op de site van FWD Magazine.

MERK

EDITORS' CHOICE