Alpha Highend: Toegankelijke hoorns

De ZERO 1 is een mooie actieve oplossing met een hoog designgehalte, de Trio is dan weer een vlaggenschip dat niet voor iedereen bereikbaar is. Maar in een ander demoruimte ontdekten we een mooie passieve (eigenlijk: half-actieve) set die de klassieke hifi-liefhebber zou aanspreken en ook heel wat bereikbaarder is. Deze UNO werd in de ‘British Room’ gedemonstreerd door Alpha Highend-uitbater Sammy, bekend van de vestiging in de Pelikaanstraat aan het Centraal-Station van Antwerpen.

Met zijn vijftig centimeter hoge hoorn prominent bovenop een klassieke luidsprekerkast gemonteerd is deze UNO een opvallend verschijning, maar tegelijkertijd toch iets traditioneler dan de Zero 1 of Trio. Het is een half-actief design: de 50 cm middenhoorn en 13 cm hoorn voor hoge tonen worden aangestuurd door een externe versterker (in dit geval een fraaie Audio Research Gsi75-buizenversterker met een 151-speler van Burmester als bron), terwijl ingebouwde 1.000 watt klasse D-versterkers van Avantgarde de woofers van vermogen voorziet.

Zoals altijd weet Sammy het publiek te bekoren met zijn muziekselectie. Misschien wel daarom dat de UNO door een aantal bezoekers die we spraken als de best klinkende overkwam. Wat onheus voor de Trio misschien, die met name bij het afspelen van het knotsgekke ‘Hop Hop Hop’ van Servische componist Goran Bregovich echt wist te overtuigen. De vlugge tempo en speelse blazers van deze ludieke Balkanmuziek is echt iets voor die grote hoornspeakers, zo blijkt. Als de Avantgarde-speakers één kwaliteit hebben, dan is het wel dat ze snel zijn en ook het midden/hoog prachtig weergeven doorheen de kamer. Maar misschien mede door de ingebouwde versterking voor het laag en de kleinere luisterkamer wist de UNO ook veel indruk te maken.

EDITORS' CHOICE